fbpx

Zbog novih poreznih propisa dio zaposlenih će u prosincu dobiti veću plaću

Autor: D.G.

Poslodavac može iz svojih sredstava radniku isplatiti preplaćeni porez kroz plaću ili samo obračunati iznose preplaćenog poreza i čekati povrat od Porezne uprave, pa ga naknadno isplatiti radniku.

Zahvaljujući godišnjem obračunu poreza iz plaće koji sastavlja poslodavac, dio zaposlenih u prosincu će primiti uvećanu neto plaću u odnosu na ranije mjesece, piše poslovni tjednik Lider.


Naime, prema Zakonu o porezu na dohodak, koji je promijenjen od 1. ožujka 2012., zadržana je obveza poslodavca da za svoje radnike pri isplati zadnje plaće u godini sastavi godišnji obračun poreza na dohodak i prireza.


Tijekom 2012. godine dogodile su se promjene u oporezivanju dohotka tako da se u prva dva mjeseca primjenjivao osnovni osobni odbitak u iznosu 1800 kn na mjesec i jedna porezna tarifa, a od 1. ožujka 2012. osnovni osobni odbitak u iznosu 2200 kn na mjesec i drugačija porezna tarifa. Zbog tih se okolnosti, pri utvrđivanju kumulativne porezne obveze za cijelu 2012. godinu primjenjuje izvedena porezna tarifa koja se sastoji od pet poreznih razreda, kojima se godišnja porezna osnovica oporezuje stopama od 12, 22,83, 25, 37,5 i 40 posto.


U odnosu na radnika koji treba dobiti povrat poreza koji nije bilo moguće prebiti, poslodavac može postupiti na jedan od dva načina: iz svojih sredstava radniku isplatiti preplaćeni porez ili samo obračunati iznose preplaćenog poreza i čekati povrat od Porezne uprave, pa ga naknadno isplatiti radniku. U svakom slučaju dodatni novac u kućni budžet dobro će doći.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.