fbpx

Vestigio lumine

Autor: I. R.

Ciklus dobrotvornih koncerata pod nazivom Musica Bona održava se jednom mjesečno, subotom, u Župi Marije Pomoćniceu Zagrebu. Koncerti se održavaju u crkvi i Velikoj dvorani Kamene provincijalne kuće. Cilj ciklusa Musica Bona je poticanje na duhovno zajedništvo župe kroz pomaganje potrebitima.

U subotu 22. prosinca 2012. s početkom u 19.30 h u velikoj dvorani Župe Marije Pomoćnice na Knežiji održati će se koncert po nazivom 'Vestigio lumine' u sklopu ciklusa Musica Bona. Na koncertu će nastupiti Komorni zbor Ivan Filipović i Vokalni ansamb Grič pod ravnanjem Gorana Jerkovića. Na programu su sakralna djela Gotovca, Uhlika, Lešćana, Thomasa, Lauridsena, Biebla te zborovi iz opera Wanera, Verdija, Webera i Zajca. Sav prihod od koncerta namijenjen je za obnovu župnih orgulja, a suorganizator koncerta je HDS-ZAMP.

Ciklus dobrotvornih koncerata pod nazivom Musica Bona održava se jednom mjesečno, subotom, u Župi Marije Pomoćniceu Zagrebu. Koncerti se održavaju u crkvi i Velikoj dvorani Kamene provincijalne kuće. Cilj ciklusa Musica Bona je poticanje na duhovno zajedništvo župe kroz pomaganje potrebitima.

Ciklus Musica Bona pokrenut je u listopadu 2011. godine na inicijativu župljanina Josipa Živičnjaka, predsjednika organizacijskog odbora te Ksenije Saković, umjetničke voditeljice ciklusa, a uz potporu i pokroviteljstvo tadašnjeg župnika don Peje Orkića. U prvoj sezoni Ciklusa održano je 7 koncerata na kojima je nastupilo 6 zborova, 4 vokalna ansambla, 2 tamburaška orkestra i 12 akademskih glazbenika, a pomoć se prikupljala za djecu Gane, Caritasov dom u Brezovici, Pučku kuhinju sestara Majke Terezije, Caritas Zagrebačke nadbiskupije.


Druga sezona Ciklusa započeta je s 2 vrlo uspješna koncerta i uz veliki odaziv publike. Prvi koncert u ovoj sezoni održan u listopadu, na kojemu su nastupile klape, ispunio je u potpunosti Crkvu Marije Pomoćnice. Koncert je radi velikog odaziva publike održan u Crkvi, iako se prvotno trebao održati u velikoj dvorani Kamene kuće. Pristigli slušatelji i gledatelji koji su došli kako bi pomogli oboljeloj petogodišnjoj djevojčici i kako bi poslušali 'klapsku pismu' ostali su oduševljeni nastupom klapa Cesarice, Ćakulone, Dišpet, Petrada i Nostalgija. Na 2. koncertu u studenom, pred više od stotinu slušatelja u potpuno ispunjenoj velikoj dvorani Kamene kuće nastupio je gospel sastav The Messengers koji već deset godina djeluje u sklopu župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom. Deset mladih pjevača u pratnji bubnjara izveli su jedanaest skladbi pod vodstvom Matije Škvorca. Nakon svake pjesme publika je izvrsne i vrlo simpatične i komunikativne izvođače nagradila velikim pljeskom. Nakon koncerta prikazan je dokumentarni film „Dijete 31“, potresna priča o djelovanju međunarodnog pokreta „Marijini obroci“ kojima je namijenjen i sav prihod od koncerta.

Na 3. koncertu u ovoj sezoni Ciklusa pod nazivom Vestigio lumine tragat će za svjetlom izvrsni Komorni zbor Ivan Filipović te Vokalni ansambl Grič pod ravnanjem Gorana Jerkovića.

Uz nedjeljne mise na kojima uz pratnju orgulja pjeva župni zbor, u Crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji redovito se održavaju i koncerti sakralne glazbe na kojima nastupaju i drugi zborovi uz pratnju orgulja kao i orguljski koncerti. S obzirom da orgulje zahtijevaju značajna ulaganja za njihovo održavanje, namjera od ovog koncerta je prikupljanje jednog dijela sredstava u tu namjenu.

Autor:I. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.