Srednjoškolci ne očajavajte, udruga Pragma pomaže vam riješiti poteškoće u učenju

Autor: Martina Galjan

Srednja škola postaje sve teža, te nisu svi đaci u stanju pratiti zahtjeve koji se pred njih postavljaju. Smatramo da je važno pomoći toj djeci da završe školu, jer nezavršavanje srednje škole kasnije vodi do niza drugih životnih problema, rekao je predsjednik Udruge Nedjeljko Marković

'Želim završiti školu, ali mi se ne da učiti. Maturant sam pa vjerujem da će mi progledati kroz prste. Jednostavno neću učiti, probat ću položiti maturu, pa što bude'. Izjavio je to jedan maturant koji je cijeli život imao problema s učenjem, te odlazak u školu doživljavao kao veliku muku.

No, ti su problemi postali prošlost nakon što su ga u svoje ruke uzeli mentori iz udruge Pragma koja, između ostalog, pomaže učenicima koji imaju poteškoća pri hvatanju koraka sa zahtjevima obrazovnog sustava.

– Srednja škola ima ključnu ulogu u obrazovanju jer mlade priprema ili za ulazak na tržište rada ili za nastavak školovanja i smatra prekretnicom u obrazovanju mladih. Srednjoškolsko obrazovanje traje sve duže i postaje sve veći zahtjev što ga društvo postavlja pred mladu osobu, a neuspjeh u obrazovnom procesu – točnije ispadanje iz obrazovnoga sustava bez postignutoga srednjoškolskog obrazovanja – najslabiji je mogući obrazovni ishod u suvremenom društvu – obrazložio je razloge osnivanja udruge njezin predsjednik Nedjeljko Marković.

I do 1500 đaka po generaciji ne završi srednju školu

Napomenuo je kako prerano ispadanje iz školovanja rezultira usporenim i teškim ulaskom u svijet rada, sporijim socio-ekonomskim osamostaljivanjem, ali i brojnim socijalnim posljedicama – od niskog samopoštovanja, obiteljskih problema, siromaštva i socijalne isključenosti ili nedovoljne uključenost mladih u društvene procese. Usto, kazao je, u Hrvatskoj od pedesetak tisuća učenika pojedine generacije njih između 500 i 1500 nikada ne završi srednju školu, a točan broj mladih koji ispadaju iz sustava obrazovanja se ne zna.

– Stopa ranog ispadanja iz školovanja u većini europskih zemalja kreće se između 5 i 15% – što je oko šest milijuna mladih. U 2011. godine je Pragma započela program podrške mladima, uz partnerstvo HZZ-a Krapina, Sisačko-moslavačke županije i Centra za socijalnu skrb Samobor i potporu HUP-a. Zato udruga Pragma u programima podrške mladima u zajednici i razvoja socijalnih usluga usmjerenih mladima kojima prijeti ispadanje iz sustava obrazovanja pruža usluge savjetovanja, mentorstva, obiteljske terapije, obrazovanja, informiranja i zagovaranja. U program je uključeno više od 350 mladih, u mentorski program 15 mladih te 10 obitelji u terapiju, kao i više od 200 stručnjaka iz Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko – zagorske i Sisačko – moslavačke županije u programe informiranja i zagovaranja – istaknuo je Marković.

'Želim biti sretan'




A koliko su uspješni u radu, govori iskustvo mladića s početka teksta. Tijekom savjetovališnog procesa radilo se na njegovoj psihi, kako bi se otkrile osnovne blokade koje mu otežavaju učenje. A koliko je taj rad bio uspješan, najbolje govori njegova osobna interpretacija procesa. 'Često puta, kada sam razgovarao s Vama, bio bih izbediran, jer bih razmišljao o svojim problemima. Dosta mi je bediranja i loših misli o samome sebi. Želim biti opušten i sretan.. Odlučio sam ostaviti iza sebe te loše stvari i okrenuti se onima koje me čine sretnim. Do pred nekoliko tjedana, bježao sam od svijeta i od realnosti, znao sam slušati glazbu satima.. Sada to više ne činim i više pokušavam stupiti u kontakt s ljudima. Unaprijed razmišljam o temama o kojima mogu razgovarati s njima. Nekada i moja naizgled glupa pitanja nas uvedu u neku zajedničku temu… Tako sam se ponovno zbližio s
prijateljem s kojim sam se udaljio jer nam se činilo da nemamo zajedničke teme'. Pred njim je još dug rad, koji bi, očekuju mentori, trebao rezultirati i boljim školskim uspjehom.

Autor:Martina Galjan
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.