FOTO: Advent na Hreliću

Autor: dnevno.hr

Dok su novine i drugi mediji puni deprimantnih vijesti (jer se drže pravila bad news good news), a ministri prepuni depresivnih, destimulirajućih i antipoduzetničkih izjava, pa i zakonskih mjera ali i svakodnevne prakse, dotle postoji Hrelić s nekim svojim skromnim optimizmom i vjerovanjem kako stvari nisu tako crne, a to se najbolje vidi za vrijeme nerazglašenog ali sveprisutnog i šarmantnog Adventa na Hreliću. Uostalom tome se i ne treba čuditi jer Hrelić, s povremenim prekidima, najvjerovatnije traje preko 2000 godina. Vlasti i države se mijenjaju ali sajmovanje trajno ostaje. Ne samo radi trgovanja nego pogotovo radi druženja i društvene komunikacije.

Iako je ove nedjelje temperatura sišla skoro do ništice i bilo kišno vrijeme bilo je i prodavača i kupaca zaista dosta. Iako je ovo jedna manje posjećena nedjelja ipak je okupila preko 15000 osoba, jer je Hrelić najposjećenija priredba u Hrvatskoj, koja godišnje okupi preko milijun posjetitelja. Jer tu se nudi zaista sve i tu kuna vrijedi ponekad i višestruko. Ima puno second hand robe ali i nove po nevjerojatno ugodnim cijenama. Spomenimo neke cijene nove nerabljene robe: kišobrani 5 do 10 kuna (a takav je u gradu najmanje 35), cipele od 30 kuna na više, traperice 60, gaćice 5, majice 15, jakne 50, razne zimske kape po 10, gableci od 20 nadalje). A rabljeno posudje i roba? Pa tu se sa 50 kuna može svašta nakupovati. I zato vrijedi malo se i smočiti, jer uštede su velike.

Uz sve to radi još 30 kafića i restorana do velike kavane sa živom glazbom i galerijom Zlatni konj u koj se mogu vidjeti djela 400 umjetnika iz preko 70 zemalja i koj se svaki čas organiziraju zanimljive izložbe i eventi. Kao primjerice Festival tolerancije, 100 godina neovisnosti Albanije, izložba Oni vole slikati, izložba Starodobnog dizajna i još puno toga. A petkom navečer u FIERI je ples do 3 ujutro a subotom vjenčanja.

Iako nije označen u turističkim vodičima i ako nije ni ucrtan u urbanističkim planovima, kao što je to običaj u svim svjetskim metropolama, on ipak svake nedjelje i srijede, među preko 30000 posjetitelja, privuče i po par stotina inozemnih i barem tisuću domaćih turista.

Mediji ponekad nešto napišu o Hreliću, no nažalost nekim novinarima se nekada ne da posjetiti Hrelić pa slože uratke koji su ponekad rađeni na temelju copy paste postupka prepisivanjem prepisanog, gdje se može zaista svašta netočnog i površnog pročitati. Neki npr. pišu o blatu kojeg na Hreliću, ni po najvećoj kiši, nema jer je prije mnogo godina napravljena vrlo dobra drenaža. Zatim napišu ili objave kako će se tu graditi neboderi, te tu će biti visoko vrijedno naselje i sve to u blizini deponije smeća koja se još uvijek puni. A i manje upućeni znaju kako je pravilo da se nakon sanacije deponije čeka još barem 10 godina i tek onda nešto pametno gradi.

Nitko od njih da napiše kako na Hreliću postoji besplatni dobro održavani i čisti javni WC, kako se u preko 30 godina djelovanja nikada niko nije razbolio zbog pokvarene hrane (a znamo da je takvih slučajeva bilo usred Zagreba), kako u pravilu nema nikakvih fizičkih i sličnih incidenata i da bi mogao biti još puno bolji kada bi se Grad Zagreb potrudio da napokon odredi definitivam sadržaj, obim i lokaciju Hrelića tj. gabarite koji vode računa o zagrebačkoj sutrašnjici. Neshvatljiva je ta nebriga gradskih stručnih službi i političara koja je došla do punog izražaja 17. studenog kada nitko od njih nije našao za potrebno doći na Hrelić ili reagirati na bilo koji način u povodu održane tribine „Hrelić sutra. Gdje i kakav“.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.