fbpx

Dvanaestero djece iz Kuće ‘Emaus’ zbog hrvatskih zakona će s 18 godina morati na ulicu

Autor: Zoran Stupar

Grupa prijatelja velikog srca već godinama pomaže djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Kuće 'Emaus' u Zagrebu. Svih tih godina djeci su stavljali smiješak na lice. U tom tonu nastavljaju i ove godine. U tijeku je organizacija humanitarne akcije kojim bi se osigurao popravak krovišta za djecu u 'Emausu' te im se omogućilo studiranje.

U ‘Emausu’ je, saznajemo od voditeljice Kuće Daniele Bukvić, trenutno smješteno 12 štićenika starih od 9 do 18 godina; četiri dječaka i osam djevojaka.

– Oni su u domu do svoje 18. godine i nakon toga moraju izaći. Takav je, nažalost, zakon. Zbog toga oni odabiru stručne škole, zanate, trogodišnje školovanje, kako bi što brže završili. Njihove ambicije ponekad su puno veće od trogodišnje škole, ali moraju ići raditi da bi iznajmili zajedničke stanove. Po mojoj procjeni, njih 70-ak posto ne završi dobro – rekao je Marko Deša, jedan od organizatora akcije. Zato, kaže Marko, djeci žele omogućiti kvalitetnije obrazovanje, odnosno, upis na fakultet.

‘Curi na sve strane’


Osim obrazovanja, potrebno je riješiti i veliki problem Doma.

– Krovište curi na sve strane – kaže Marko. Sanacija bi, prema pristiglim ponudama, mogla koštati 50 do 60 tisuća kuna, ali vjeruje se kako će se u suradnji sa Gradom Zagrebom pronaći i povoljnija ponuda. U tom je cilju u srijedu održan sastanak sa Ivanom Tolićem, posebnim višim savjetnikom gradonačelnika Zagreba. On je od Marka Deše zatražio ponude kako bi se vidjelo postoje li tvrtke s kojima Grad Zagreb radi, a koje bi mogle sanaciju napraviti jeftinije.

Humanitarna akcija sastojat će se iz dva dijela – utrke olimpijaca i koncerta. Utrka bi se trebala održati 8. prosinca na Jarunu. Pozvana su 152 hrvatska olimpijaca, a, kako kaže Marko Deša, moguće je kako će maraton trčati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Trčat će se sedam kilometara. U isto bi se vrijeme, u suradnji sa Sindikatom biciklista, građani biciklima vozili oko olimpijaca. ‘Upad’ na biciklističku stazu naplaćivao bi se simboličnih 10 kuna, kao prilog akciji.

Drugi dio akcije, humanitarni koncert, će se održati 8. prosinca u Vidri, a nastupit će poznata lica s estrade; tako se spominju Oliver Dragojević, Gibonni, Vanna… Nastupit će i stand-up komičari, ali i sami štićenici doma sa svojim igrokazom.

Ovu hvale vrijednu akciju svakako treba podržati; pružimo i djeci iz ‘Emausa’ priliku kakvu zaslužuju sva djeca.
Autor:Zoran Stupar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.