Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

POZADINA DRAMATIČNIH DOGAĐAJA U HSS-u: ‘Beljak je krivotvorio službene isprave, a na Glavnom odboru smo izglasali njegovo isključenje’

Autor: Ines Brežnjak

Situacija u HSS-u došla je do usijanja! Naime, članovi su već neko vrijeme nezadovoljni politikom koju vodi predsjednik Krešo Beljak, a sve je eskaliralo proteklog petka kada je na sjednici Glavnog odbora 51 član glasao da se aktualnog predsjednika izbaci iz stranke.

Iako je Krešo Beljak žustro demantirao te navode, nekoliko članova stranke iste su nam večeri potvrdili priču koja je zaintrigirala hrvatsku javnost.

“Na sjednici smo dodali novu točku dnevnog reda i većinom glasova ZA, Krešo Beljak izbačen je iz stranke. Sljedeći tjedan šaljemo sve na Ministarstvo Uprave, a sazvali smo i novu sjednicu te ćemo odlučiti o daljnjim koracima”, rekla je Ana-Marija Petin nakon sjednice za portal Dnevno.

Nezadovoljni članovi HSS-a smatraju da je za stranku najbolje da Beljak više nije predsjednik. Svjesni su da se on neće tako lako dati, što su nam potvrdili i neki izvori koji nam prepričavaju kako je i sam Beljak to konstatirao. No, nezadovoljni članovi imaju strpljenja, govore nam. Nakon dramatične sjednice u petak, nezadovoljni su nam članovi poslali opširnu kronologiju zbivanja u HSS-u, u kojoj nam potanko objašnjavaju sve događaje koji su prethodili petku te kako je došlo do ove zavrzlame, koju će na kraju morati raspetljati ministar Ivan Malenica i njegovo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

“Funkcioniranje Krešo Beljak je jasno i samo je potrebno biti strpljiv i sve voditi statutarnim i pravnim putem. To je nit vodilja velike većine članova u HSS koji jednostavno pravnim i statutarnim putem žele pokazati na koji način Krešo Beljak funkcionira. Pravnim i statutarnim putem postao je bivši član HSS-a i bivši Predsjednik HSS-a”, tvrde članovi koji su u petak glasali za izbacivanje Beljaka iz stranke.

“Krešo Beljak uvidjevši koliki katastrofalni rezultat je HSS ostvario na parlamentarnim izborima 2020. ne preuzima odgovornost nego u maniri svoga djelovanja prebacuje odgovornost na sve druge. Shvativši da statutarnim i zakonitim putem sigurno neće ostvariti na čelu HSS-a, kreće u potpuno nestatutaran i nezakonit postupak sazivanja elektronske Glavne izborne skupštine 30.07., a sve pod izgovorom pandemije koronavirusa. Saziva 56. elektronsku sjednicu Predsjedništva na kojoj upućuje izmjene i dopune Statuta na Skupštinu s kojima skraćuje sve rokove i na taj način ne dopušta nikakvu demokraciju, ali i uvodi mogućnost elektronskog glasanja. S obzirom da Predsjedništvo može samo uputiti izmjene i dopune Statuta na usvajanje Skupštini, on neovisno o tome već na toj 56. sjednici Predsjedništva saziva elektronsku Glavnu Izbornu Skupštinu, iako izmjene i dopune Statuta po kojima je saziva tek Skupština mora donijeti. I to je početak i kraj sazivanja i održavanja njegove elektronske Glavne Izborne Skupštine kao i ključan razlog zašto mu Ministarstvo pravosuđa i uprave do danas nije dalo rješenje za tu Skupštinu.”

Krivotvorili rezultate glasanja?




“Nakon navedenog nestatutarnog postupka na sjednici Predsjedništva, ne staje nego nastavlja s kandidacijskim postupkom kojeg na kraju sukladno Statutu prije Glavne Izborne Skupštine mora potvrditi Glavni odbor. On saziva 18. sjednicu Glavnog odbora HSS-a, opet elektronskim putem, isti dan je saziva i daje materijale na glasanje članovima Glavnog odbora. Statutom je definirano da mora poslati najkasnije 5 dana prije sve materijale za sjednicu, kako bi se svi upoznali s točkama i materijalima prije glasanja. Većinu u Glavnom odboru je htio iznenaditi navedenim postupkom, ali isti su se organizirali te su na njegove točke dnevnog reda (s dokaznim mailovima) u većini izglasali PROTIV. Krešo Beljak i Glavni tajnik Željko Lenart koji su prema Statuta odgovorni za sazivanje i održavanje sjednica tijela stranke, neovisno o stvarnom rezultatu, krivotvore rezultate glasanja te svim članovima Glavnog odbora šalju Izvod iz zapisnika sa sjednice, gdje se nije moglo vidjeti tko je kako glasao iako je to bila praksa na svim prijašnjim sjednicama Glavnog odbora. Na taj način kupuju vremena da poslože glasanje kako njima odgovara, odnosno da pokušaju slomiti ovu većinu. No, mi smo sa svim materijalima i dokaznim mailovima, većine članova Glavnog odbora koji su bili PROTIV podnijeli kaznenu prijavu za krivotvorenje službene isprave odnosno, Izvoda iz Zapisnika sjednice Glavnog odbora HSS-a. Protiv svih navedenih postupaka izjasnilo se 12 Odbora Županijskih organizacija, koji su donijeli odluke te su iste upućene Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ove odluke vlastoručno su potisali čanovi odbora županijskih organizacija”, objašnjavaju nadalje.

Uskoro će biti sazvana Izvanredna Glavna skupštine gdje će članovi HSS-a moći na demokratski i statutaran način izabrati svog predsjednika

“Negirajući navedeno Krešo Beljak i dalje hoće prikazati javnosti i članstvu kako je sve uredu i nastavlja sa konstituiranjem Predsjedništva i Glavnog odbora iako isti nemaju nikakvu potvrdu da su statutatno i legalno izabrani. Tu dolazi do obrata koji nije očekivao. Saziva elektronsku sjednicu Glavnog odbora za 25.09.2020. (novog Glavnog odbora koji nije dobio rješenje) i kao nultu točku dnevnog reda stavlja verifikaciju zapisnika upravo sa 18. sjednice Glavnog odbora koju je krivotvorio. Kako je Glavni odbor (onaj legalno izabran na prošloj Glavnoj izbornoj Skupštini 2017. godine) i dalje u mandatu, a većina članova je protiv svih točaka dnevnog reda te 18. sjednice Glavnog odbora, odazvao se na poziv, predlaže izmjene dnevnog reda. Izmjena dnevnog reda prihvaćena je s 52 glasa od ukupno 91 člana Glavnog odbora. S istim brojem glasova 52 od 91 nije prihvaćeno verificiranje krivotvorenog zapisnika 18. sjednice GO. Za 1. točka izmijenjenog dnevnog reda, ISKLJUČENJE KREŠE BELJAKA iz članstva HSS-a, izjasnio se 51 član Glavnog odbora HSS-a. Članovi GO HSS-a u postupku su provođenja Odluka GO HSS-a prema kojima će u roku 15 dana biti sazvan GO HSS-a od strane Povjerenstva HSS-a, a sve u cilju sazivanja Izvanredne Glavne skupštine gdje će članovi HSS-a moći na demokratski i statutaran način izabrati svog predsjednika”, zaključuju nezadovoljni članovi.




Beljak je, podsjetimo, demantirao te navode te je konstatirao da “nema teorije da ga Ministarstvo uprave može ili smije smijeniti”.

“Nema teorije da me Ministarstvo uprave može ili smije smijeniti. Odlukom izvanredne skupštine HSS-a, ja sam predsjednik Hrvatske seljačke stranke do kraja siječnja 2021., a nakon toga mogu imenovati svojeg zamjenika, i to koga god želim. Što se tiče ove ekipe koja me je ‘smijenila’ s predsjedničkog položaja, na to imaju pravo otprilike koliko i oduzeti američko državljanstvo Donaldu Trumpu”, komentirao je Beljak za Jutarnji list navode o svojem izbacivanju iz stranke.

Kako će se odviti ova drama, vidjet će se narednih dana kada u ministarstvo stignu papiri gdje će nezadovoljni članovi tražiti pravdu. Za sada je sigurno jedino da niti jedna strana – ne popušta.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.