Foto: Tomislav Kristo / CROPIX, Ilustracija

POVIŠENA KAZNA MONSTRUMU IZ ZAGREBA! Ubio ženu čekićem dok je spavala: Evo koliko će se ‘kajati’ u zatvoru

Autor: I.G.

Visoki kazneni sud (VKS) donio je odluku o povisivanju kazne zatvora za Nebojšu Ružića (55) koji je prošle godine u zagrebačkom naselju Prečko brutalno ubio svoju suprugu Tatjanu Ružić (57) udarcima čekićem u glavu i vrat dok je spavala.

Kazna je povećana s 15 na 19 godina zatvora, a uz to je izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja u trajanju od pet godina.

Udario je 12 puta

Prizivni sud je podržao odluku prvostupanjskog suda, koji je utvrdio visok stupanj krivnje kod Ružića, s obzirom na to da je izvršio zločin koristeći se čekićem i nanio ukupno 12 udaraca u glavu žrtve, manifestirajući time upornost u počinjenju djela. Na temelju toga, VKS je ocijenio da je žalba tužiteljstva osnovana jer prvobitna kazna nije odgovarala visokom stupnju krivnje optuženika.


Kao olakotne okolnosti, VKS je uzeo u obzir činjenicu da Ružić dosad nije imao dosuđene kazne te da je ustanovljena bitno smanjena ubrojivost optuženika.

Nije njemu žao

Upravo zbog toga, Visoki kazneni sud je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i povećao kaznu na 19 godina zatvora. Ova odluka ima za cilj ostvariti zakonsku svrhu kažnjavanja.

Također, VKS je izrazio mišljenje da je prvostupanjski sud ispravno odbacio iskaz optuženika o žaljenju i kajanju za počinjeno kazneno djelo, ocijenivši da je Ružićev izraz kajanja bio usmjeren na postizanje povoljnog ishoda kaznenog postupka.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.