Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

POTPUNI KOLAPS NA CESTAMA: Kamioni s prikolicama i tegljači ne mogu prema Primorju i Istri, zbog oluje u prekidu i katamaranske linije

Autor: Hina/Mia Peretić

Za sve skupine vozila otvorena je autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju ili Istri i obrnuto, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 19,15 sati.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica.

Zbog prometne nesreće na dionici državne ceste DC1 Knin-Vrlika prometna policija regulira promet.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Snijeg povremeno pada i u Hrvatskom primorju, Slavoniji i Baranji.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.
Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na dijelu dionice autoceste A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i mosta Maslenica vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h zbog jakog vjetra i kiše.
Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Karlovačkoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Slovenija – Hrvatska

Na Bregani teretna vozila na izlazu iz Hrvatske čekaju tri sata, a na Bajakovu sat vremena. Zbog vjetra u prekidu su: trajektne linije: Lopar – Valbiska, Porozina-Brestova, Sumartin-Makarska i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ; katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Split-Milna-Vis, Split-Hvar-Vela Luka, Split-Bol-Jelsa, Korčula-Hvar-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra te brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak. Trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luku Kaprije.

Zbog nevremena na moru u prekidu katamranske linije Splita s otocima
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru u prekidu su sve katamaranske linije koje prometuju između Splita i srednjodalmatinskih otoka, doznaje se u od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

“Jak vjetar koji stvara valove  visine do tri metra uzrokovao je prekid svih katamaranskih linija,  a u prekidu je i trajektna linija Makarska-Sumartin”, rekla je za Hinu Ivulić.
Dodala je kako će se u četvrtak na temelju meteoroloških podatka donijeti odluka u vezi s brodskim linijama koje Split povezuju s otocima.

Autor:Hina/Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.