Ilustracija Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

POTPUNA REORGANIZACIJA MUP-a Novo veliko zapovjedništvo, manje ljudi, ukidanje nekih policijskih postaja

Autor: Dnevno/I.I.

Reorganizacija MUP-a, koja uključuje i spajanje specijalne i interventne policije u veliko zapovjedništvo pod nazivom Zapovjedništvo specijalne i interventne policije u kojem bi bila 31 osoba, izazvala je mnoge rasprave.

Čelnici Ministarstva unutarnjih poslova ističu kako će ovo spajanje, čiji bi djelatnici bili raspoređeni po policijskim upravama i nazvani po postrojbama iz Domovinskog rata, pridonijeti povećanju operativne sposobnosti sustava, jačanje kapaciteta i sposobnosti za ‘prvi odgovor’ u slučaju terorističkog napada ili krizne situacije visokog rizika te racionalizaciju rukovodećeg kadra, kako piše Večernji list

Dok su pobornici uvjereni kako se ništa neće promijeniti. Osim što će se osnažiti položaj Antiterorističke jedinice Lučko, čijih bi oko 130 djelatnika činilo cjelinu za sebe, a njihov bi zapovjednik po logici tog ustroja bio još jedan u nizu zamjenika glavnog ravnatelja policije.

Policijske snage iz specijalno-interventne jedinice bile bi odgovorne načelnicima policijskih uprava, a u svakoj ih upravi ne bi bio jednak broj te bi njihove odore bile i plave i zelene, baš kao što su sada plavo nosi interventna, a zeleno specijalna policija.

Prošle godine osnovano je Povjerenstvo za unapređenje rada i razvoja specijalne i interventne policije zaduženo za reorganizaciju koje je zaključilo da će se novim preustrojem napraviti jedna jaka elitna jedinica sa sjedištem u Zagrebu, Antiteroristička jedinica Lučko, a u Rijeci, Osijeku i Splitu ojačat će interventna jedinica policije.

“Uštede će prije svega biti u smanjenju rukovodećeg kadra. Bit će pet zapovjednika manje jer u Splitu, Osijeku i Rijeci više neće biti zapovjednika i specijalne i interventne policije. A pod ATJ Lučko će potpasti zrakoplovna jedinica te ronilački centar na Malom Lošinju. Ta će jedinica biti ono što i treba biti, elita, zadužena za posebne zadaće i situacije najvišeg rizika na državnoj razini, za razliku od specijalnih jedinica”, objasnio je zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot i voditelj je radne skupine koja radi na spajanju specijalne i interventne policije.

Buduće zadaće elite iz Lučkog će prije svega biti rješavanje najsloženijih situacija, obuka i potpora te će ondje biti najbolji instruktori koji će obučavati ostale instruktore unutar sustava, ali će i zadržati neke svoje sadašnje zadaće poput pratnje novčanih sredstava, dodaje.
Nadalje, ATJ Lučko surađivat će s Atlasom te sva stečena znanja i iskustva prenosit će na instruktore specijalnih jedinica, a da bi netko ubuduće mogao doći među policijsku elitu, morat će proći sigurnosnu provjeru.

Pripadnici specijalne policije imaju veću polaću nego pripadnici interventne. Cilj je pomladiti specijalnu policiju u kojoj je sada prosječna dob pripadnika 45 godina, pa će pripadnici ići na testiranje sposobnosti, a  rezultatima će ovisiti u koju će skupinu ići, odnosno hoće li im se plaća mijenjati.

Trenutno je specijalna jedinica policije scentralizirana i postoji sedam organizacijskih jedinica – zapovjedništvo, helikopterska služba, Obučni centar u Malom Lošinju, ATJ Lučko te SJP u Osijeku, Rijeci i Splitu. Interventnu policiju ima svaka od 20 policijskih uprava, a njihovo je zapovjedništvo u Upravi policije MUP-a. Riječ je o ukupno oko 1700 ljudi, od čega je njih 370 specijalaca.
Kako bi se povećala sposobnost odgovora na sve vrste izvanrednih situacija i terorističkih napada u planu je i ustrojavanje grupa, timova ili vodova specijalne policije u svim Specijalnim interventnim jedinicama policije po policijskim upravama.

Trebale bi se ukinuti i neke policijske postaje, poput onih u Bujama, Buzetu, Čabru i Čepinu, koje bi postatale ispostave, što će u konačnici također dovesti do smanjenja rukovodećeg kadra.

 

 

Autor:Dnevno/I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.