FOTO: Damir Špehar/PIXSELL

POTPISALI SU UGOVORE! HDZ-ov najveći donator ugrabio je poslove od milijardu kuna

Autor: Dnevno.hr

Dok Hrvatska ekonomija pokušava spasiti što se da, a ugostitelji jedva krpaju kraj s krajem tvrtka križevački građevinski div “Radnik” odlučio je preuzeti sve važnije poslove u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kako piše, portal Danica, “Radnik” bi mogao sklopiti poslove vrijedne gotovo milijardu kuna. Točnije, 961 milijun kuna.  Osim što se poslovi još dogovaraju za jedan posao je već i potpisan ugovor. Tako je potpisan ugovor o gradnji odvodnog sustava u općinama oko Koprivnice vrijedan 188 milijuna kuna, a pred potpisom je i ugovor za projekt aglomeracije u samoj Koprivnici od 265 milijuna kuna.

Na oba natječaja “Radnik” je bio jedini ponuditelj za građevinske radove stoga je lako zaključiti kako je posao dobio bez problema. Prema navodima Danice, Đurđevačka tvrtka Bistra, dio poslovne grupacije “Radnika”, najpovoljnija je na natječajima za gradnju vodoopskrbe i odvodnje u Đurđevcu. Naime, vrijedna je 85 milijuna kuna, a Kloštar Podravski čak 153 milijuna kuna.

U cijeloj priči i dalje se ne zna tko je izvoditelj radova. U partnerstvu sa zagrebačkom tvrtkom “Zagorje-gradnja” “Radnik” je pobijedio i na natječaju za Aglomeraciju Križevci. Njihova ponuda od 270 milijuna kuna bila je najpovoljnija.

Inače, prema izvještajima “Radnik” je u 2018. godini ostvario 518 milijuna kuna ukupnih prihoda, a neto dobit iznosila je 31 milijun kuna. Na čelu križevačkog građevinskog diva je najveći dioničar i utjecajni HDZ-ov menadžer Mirko Habijanec. Upravo je “Radnik” najveći HDZ-ov donator.
Naime, u proteklih pet godina stranci su u kampanjama donirali oko milijun kuna.  Najviše je HDZ od “Radnika” dobio 2016. godine kad je bila kampanja za parlamentarne izbore na kojima je pobijedio premijer Andrej Plenković. Radnik je donirao 160.000 kuna u novcu i 19.000 kuna u uslugama, a preko đurđevačke tvrtke Bistra dao je 80.000 kuna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.