fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

POTHVAT HRVATSKE ZASTUPNICE U EU PARLAMENTU! Stižu velike promjene za potrošače: ‘Intenzivno su lobirali da se pravila razvodne i oslabe’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska eurozastupnica, SDP-ovka Biljana Borzan pohvalila se novom direktivom kojega smatra svojih velikim uspjehom.

Tako je kao dio nove direktive Europske unije o osnaživanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta zabranio ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda, objavila je danas hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Kao glavna autorica i pregovaračica nove direktive Europske unije, Borzan u priopćenju za javnost ističe kako se tom odlukom privodi kraju borba za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova, koju je počela još 2014. godine.


Nema više varanja

Osim toga, zabranjuju se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaja dobara za koje je dokazano da imaju ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch, ističe Borzan, koja je na Twitteru objavila i snimku slavlja nakon izglasavanja nove direktive.

Podsjeća kako je provela istraživanje koje je pokazalo da čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas te kako se najviše njih pokvari između druge i treće godine, odmah nakon isteka obaveznog jamstva.

Ti i slični problemi također su predmet novog zakona čiji je cilj smanjiti pretjerano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa te omogućiti potrošačima da biraju održivije opcije pri kupnji, objašnjava Borzan.

Ističe kako je u novu regulativu uključila mnogo “dobrih stvari za građane” pa, primjerice, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti a da se o tome ne informira kupca, a ukinut će se i praksa prodaje dobara koja traže zamjenu potrošnih dijelova prije nego što je nužno.

Borzan smatra kako je novim zakonom “gadno stala na žulj onima koji profitiraju od toga da se proizvodi prijevremeno kvare i bacaju” i koji su proteklih mjeseci “intenzivno lobirali da se pravila razvodne i oslabe”, što će sada, kako smatra, samo pojačati.

“Moj posao je da ih u tome spriječim, da ispunim obećanja koja sam dala građanima na početku mandata i učinit ću sve u mojoj moći da to tako i bude”, poručila je. 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.