Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘POSTOJI JASNA POLITIČKA VOLJA ZA SANKCIJAMA!’ Plenković iznio kako ‘Hrvatska želi postati regionalni centar i opskrbljivati plinom susjedne zemlje’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak za Bloomberg TV da postoji “jasna politička volja” da se nastavi sa sankcijama protiv Rusije čija je invazija na Ukrajinu uvukla Europu u energetsku krizu i da Hrvatska povećanjem kapaciteta LNG terminala želi postati regionalni centar za opskrbu plinom.

“Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem”, rekao je hrvatski premijer i istaknuo da međunarodna zajednica, posebno transatlantska “djeluje ujedinjeno, jasno i brzo” usvajanjem sankcija protiv Moskve.

“Postoji jasna politička volja da se sankcije nastave, bilo da se produlje ili da se osmisle nove”, rekao je Plenković.

‘Hrvatska želi postati regionalni centar i opskrbljivati plinom susjedne zemlje’

Plenković kaže da Hrvatska povećava kapacitet LNG terminala.

“Investirali smo u plutajući LNG terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna. Kapacitet je 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a vlada je donijela odluku o povećanju kapaciteta na 6,1 milijardi kubičnih metara plina”, rekao je premijer.

Dodao je da je to daleko više od hrvatskih potreba i da “Hrvatska želi postati regionalni centar” i opskrbljivati plinom susjedne zemlje, prije svega Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te druge zainteresirane, uključujući Njemačku.

‘Trebalo bi razmišljati o ograničenju cijene plina’

“Cijela ideja EU-a je uspostaviti alternativnu opskrbnu mrežu s odgovarajućim interkonektorima kako bi se prvenstveno osigurala energetska sigurnost naše industrije i naših građana”, istaknuo je Plenković.




Na pitanje hoće li se ograničiti cijena nafte na europskoj razini, Plenković je odgovorio “vrlo teško”, ali je dodao da bi se trebalo razmišljati o ograničenju cijene plina pošto ona utječe i na cijenu električne energije.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.