Foto: Guliver images

Postali neprijatelji Izraela tek prije 45 godina: ‘Pogledajte što u Bibliji piše o Iranu’

Autor: Z.S.

Iran je prije nekoliko dana prvi put u povijesti izravno napao Izrael kada je sa svog teritorija s više od 300 dronova i krstarećih i balističkih projektila. Iranski napad na Izrael bio je odmazda Teherana nakon izraelskog napada na iranski diplomatski kompleks u Siriji ranije ovog mjeseca. Sada pak vijet strepi od odgovora Izraela. Profesor Boris Havel s Fakulteteta političkih znanosti u Zagrebu u razgovoru za HRT pojasnio je pak pozadinu ovog sukoba.

“Na Bliskom istoku je povijest jedan od temeljnih čimbenika identiteta. Mnoga neprijateljstva leže duboko i dalekoj u bliskoj povijesti. Kada se radi o židovima – Izraelcima i Perzijancima (Perzija – stari naziv za Iran), nešto drugo nam povijest govori. To su dva naroda koja su u svim zajedničkim imperijima ili oblicima državnosti – iznimno dobro surađivali. Perzija se, u Bibliji spominje u vrlo pozitivnom kontekstu. Jedan od kraljeva – Kir Veliki se opisuje kao pomazanik u knjizi proroka Izaije”, rekao je i nastavio.

“Prošlost govori o vrlo bliskom i dobrom suživotu Perzijanaca i židova. Dogodila se islamska revolucija 1979. godine kada je Homeini i njegova radikalna islamistička šijitska klika došla na vlast u Iranu, smijenila šaha i od tog trenutka, Iran postaje religijski neprijatelj židovske države. Svrstava se uz PLO i druge radikalne pokrete protiv Izraela”, kazao je i naglasio kako Iran nema nikakvih interesnih sukoba s Izraelom.

O čemu se radi

“Ne graniči s Izraelom, nema šijita ni Perzijanaca. To nije stvarni sukob, nego se radi o šijitskom, religijskom neprijateljstvu protiv židovske države. Najprije je to bilo neprijateljstvo prema cionizmu, ali se ono kasnije proširilo i na židove. Veći dio židovske zajednice je iz Irana zbog toga morao iseliti 1979. godine”, rekao je i osvnuo se na utjecaj Irana na terorističke skupine dilje Bliskog istoka.

“Iran nije ni najmanje iskren kada se radi o zaštiti prava palestinskog stanovništva. Ima svoje agende i interese te zbog toga širi svoju sferu utjecaja diljem Bliskog istoka unutar šijitskih zajednica”, poručio je te je odgovorio na pitanje što bi se dogodilo ako bi obje strane imale nuklearno oružje. “To je ključno pitanje, najprije bih ispravio termin spiralu nasilja. Ne postoji spirala nasilja, postoji Iran koji potpiruje nasilje i terorizam te Izrael koji se brani, rekao je.

“Ako bi Iran došao do nuklearne tehnologije, a vrlo je blizu, to bi za Izrael bilo pogubno i to iranski režim i ne skriva. Iranski režim je otvoreno govorio da je cilj Irana zbrisati Izrael s lica zemlje. Ono što Izrael želi napraviti, a u tome ima podršku zapadnog svijeta, ali ne i javnosti, čak ni akademske zajednice. Tu postoji puno nerazumijevanja. Izrael ima ambiciju zaustaviti iranski nuklearni program”, poručio je i pšrogovoio i ciljevima Irana.
Foto: Guliver Image, AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Osovina Moskva-Teheran

“Iran misli ozbiljno. Ne treba o njemu suditi na temelju toga što je 99 posto projektila srušeno. On se treba suditi na temelju namjere, a to je bilo enormno razaranje diljem izraelskih gradova. Izrael će i ovu priliku iskoristiti kako bi udario na stvarnu opasnost”, kazao je napominjući da bi to mogla biti naftna polja, brane i 15 mjesta na kojima se obogaćuje uran.

“Kako će se to odvijati dalje, to je nejasno. Izrael dosad, s jednom iznimkom – nikad nije pretrpio napad iz druge države, a da nije uzvratio”, naveo je i podsjetio je kako tada Saddam Hussein lansirao nekoliko projektila te ih je SAD odvratio od odgovora. Također, mišljenja je kako bi izraelsko toleriranje ovakvog napada predstavljalo opasan presedan.

Stručnjak otkrio zašto dronovi nisu dotaknuli Izrael: ‘Odgovor Irana bio je kontroliran’
“Izrael si ne može dopustiti ne uzvratiti na ovakav napad, to bi predstavljalo presedan”, rekao je, a dotaknuo se i tusrkog predsjednika Erdogana za kojeg je ustvrdio da koketira s Moskvom i Teheranom. “Postoji jedna osovina Moskva-Teheran s kojom Turska koketira, Erdogan sjedi ne na dvije, nego na 22 stolice. Uloga Moskve u raspirivanju ovog sukoba je iznimno velika”, završio je.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.