Foto: Damir Krajac / CROPIX / Dnevnik.hr

Postaje jasnije, nazire se iznenađenje: Stiglo novo veliko istraživanje, evo kako Hrvati ‘dišu’

Autor: I.G.

Dnevnik Nove TV u subotu navečer objavio je treći dio predizbornog istraživanja za treću, četvrtu i petu izbornu jedinicu. Nova TV je istraživanje naručila od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 12. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto.

V Jedinica

Jedna je od većih izbornih jedinica i obuhvaća tri slavonske županije te istočni dio Sisačko-moslavačke, a tradicionalno je uporište HDZ-a i desnice općenito.

HDZ-ova koalicija u njoj uživa gotovo 40 posto podrške ispitanica i ispitanika. Dvostruko slabiji Domovinski pokret ima 19.2 posto podrške, SDP i Rijeke pravde su na 16.9 posto podrške. Prag u ovoj izbornoj jedinici prelazi još i koalicija Mosta, Suverenista i partnera – glas bi im dalo 5.7 posto ispitanih. Blizu praga je i platforma Možemo, sa svojim partnerima imaju 4.2 posto podrške. Sve druge liste ostaju pojedinačno na podršci manjoj od dva i pol posto, neodlučnih je 8.7 posto.

U ovoj izbornoj jedinici HDZ-ova koalicija osvaja najviše mandata, sedam. Koalicije oko Domovinskog pokreta, odnosno SDP-a osvajaju po tri, Most i Suverenisti po jedan. Jedan mandat je graničan te, ako Možemo prijeđe prag, uzima ga – ovisno, naravno, o konačnim rezultatima – nekome između HDZ-a, SDP-a ili Mosta.

Foto: Dnevnik.hr

IV Jedinica

Četvrta izborna jedinica obuhvaća cijelu Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju te dijelove Koprivničko-križevačke.

Koalicija oko HDZ-a je na prvom mjestu s 37.3 posto podrške. Rijeke pravde su na drugom. Treći je Domovinski pokret koji s partnerima ima 13 posto podrške. Prag prelazi još Most sa Suverenistima, podržava ih 6.7 posto ispitanih. Pet posto prelazi i platforma Možemo, no to im nije dovoljno za mandat, ali im je nadomak ruke. Svi ostali pojedinačno imaju manje od 2 i pol posto, a neodlučnih je čak 10 i pol posto.

Pretvoreno u mandate, HDZ-ova koalicija kao vodeća uz ovakav postotak glasova osvaja sedam mandata, SDP-ova osvaja četiri, Domovinski pokret s partnerima osvaja dva, Most sa svojim partnerima jedan.
Foto: Dnevnik.hr

III Jedinica

Ta izborna jedinica pokriva uglavnom sjeverozapad Hrvatske: Zagorje, Varaždin, Međimurje i dio Zagrebačke županije.

SDP i partnere ovdje podržava gotovo 35 posto ispitanih; na drugom je mjestu HDZ-ova koalicija i 28.8 posto podrške. Treća je Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca, podržava ju 7.3 posto ispitanih. Prag još prelazi platforma Možemo sa svojim partnerima, njima bi na izborima glas dalo 6.7 posto ispitanica i ispitanika iz ove izborne jedinice. Vrlo blizu praga su i koalicije oko Domovinskog pokreta, odnosno oko Mosta: jedni su na 4.7, drugi na 4.6 posto, dakle – izjednačeni. I ovdje su sve preostale liste pojedinačno slabije od 2 i pol posto podrške, a neodlučnih je 7.3 posto.

Pretočeno u mandate, Rijeke pravde ovdje osvajaju sedam mandata, koalicija HDZ-a i partnera pet, a platforma Sjever i Možemo po jedan mandat. Ako bi Domovinski pokret ili Most uspjeli prijeći prag, dobili bi mandat na štetu SDP-a.
Foto: Dnevnik.hr

Zbrojeni mandati

HDZ je s partnerima nakon ukupno sedam dosad obrađenih izbornih jedinica na 45 mandata. SDP i Rijeke pravde imaju petnaest manje, 30, dok Domovinski pokret i njihova koalicija imaju 11 mandata. Most i Suverenisti imaju zasad pet mandata, platforma Možemo četiri. IDS je na dva mandata i to teško da će se do kraja ankete mijenjati, a danas smo vidjeli da u sabor ulazi i Nezavisna platforma Sjever s jednim mandatom.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.