fbpx
FOTO: Hoteli Vodice

POSLOVANJE U DOBA KORONE! DRŽAVNA AGENCIJA PRODALA SVOJU TRAŽBINU: I to bez objave javnog natječaja

Autor: Dnevno

Turistička tvrtka Hoteli Vodice iz Vodica promijenila je založnog vjerovnika te obznanila “Obavijest o prijenosu tražbina” pa je portal Otvoreno pokušao saznati detalje tog, pomalo neobičnog prijenosa založnog vjerovnika.

Saznalo da je sa “založnog vjerovnika SPV za sanaciju, sa sjedištem u Zagrebu, prijenos tražbina prenesen na novog založnog vjerovnika”, odnosno misterioznu tvrtku Ktitor, iz koje nitko nije odgovorio na upit.

O tome je pisao i Nacional te naveo kako se tim slučajem bavi i USKOK te da je podignuta kaznena prijava jer se, kako su napisali, “pogodovalo samo jednom ponuđaču – tvrtki Ktitor iz Zagreba te isključilo sve ostale kao i da nisu provedene mjere propisane Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma”.


Novinare Otvorenog zanimalo je što o tome kažu u tvrtki SPV za sanaciju, a odgovor je stigao od Ane Marije Maksić, direktorice te tvrtke iako su očekivali odgovor od Silvane Pavić, potpisnice tražbine.

Podsjetimo, Ana Marija Maksić je, među ostalim, rekla kako je “potpuna neistina da SPV, prilikom naplate potraživanja, nije vodio računa o sprječavanju pranja novca ili financiranju terorizma te kako su navedene neistine plasirane kroz medije, kao i potpuno neosnovane kaznene prijave su zapravo alati kojima se služe upravo najveći dužnici koji godinama nisu otplaćivali kredite, koji su jedan od glavnih uzroka propasti Banke i koji svaki daljnji pokušaj naplate proglašavaju kriminalom i nezakonitošću”.

Kako bi razlučili detalje spornog prijenosa tražbina, došli su u posjed nekih dokumenata – b2 kapital Upit za Hotele Vodice, Izvod iz Sudskog registra Ivan Tomljenović, Izvod iz Sudskog registra Silvana Pavić.

Tako su saznali da je sanacijski upravitelj Jadranske banke Ivan Tomljenović 2017. godine osnovao tvrtku SPV za sanaciju kao d.o.o u vlasništvu DAB-a. Prodaju tražbine potpisala je Silvana Pavić koja je kao potpisnik upisana u Sudski registar malo više od mjesec dana ranije od prodaje tražbine, a sada se više nigdje ne pojavljuje.

Za komentar na izjavu Ana Marije Maksić ponovno su upitali Robertu Rudan, članicu Uprave Hotela Vodice.

“Ono što se iščitava iz komentara gospođe Maksić je pretpostavka da se vjerojatno referirala na društvo Hotel Imperial Vodice d.d., Šibenik, koji u ovom slučaju nema niti jednu dodirnu točku sa društvom Hoteli Vodice d.d., gdje je SPV za sanaciju d.o.o. na čelu sa gospođom Maksić, bio u ulozi založnog vjerovnika te je prodao svoju tražbinu bez transparentne objave javnog natječaja”, rekla je Roberta Rudan.
“U pogledu potraživanja u vlasništvu SPV za sanaciju d.o.o., koje je Državna agencija za osiguranje štednih uloga sanaciju banaka (DAB) stekla u postupku sanacije Jadranske banke d.d., očekivano bilo da će biti raspisan javni natječaj te da će Hoteli Vodice d.d., u ulozi dužnika, biti pozvani za pružanje dodatnih informacija o društvu kako bi svi ozbiljni ponuđači koji su uplatili jamčevinu valjano i realno procijenili vrijednost potraživanja prodavatelja. Ipak, riječ je o visokom i rizičnom ulaganju, gdje je svaka informacija, svaki detalj poslovanja, bonitet ili likvidnost društva ‘zlata vrijedan'”, dodaje.

Roberta Rudan je nadalje istaknula kako tvrtka Hoteli Vodice d.d. najvećim dijelom zapošljava lokalno stanovništvo, koji i čine glavninu aktivnih djelatnika.

“Nalazimo se u nezavidnom trenutku kada se nastupom izvanrednih okolnosti uzrokovanih korona virusom dogodio izostanak turističke potražnje za travanj i svibanj, te smanjena potražnja za ostatak ljetne sezone 2020. godine, kada bilježimo usporeni ulaz rezervacija, u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine. Korištenjem mjera očuvanja radnih mjesta, društvo vodi bitku sa likvidnosti i očuvanjem radnih mjesta te je u fokusu nastavak poslovanja”, naglasila je Roberta Rudan.
Na kraju je zaključila kako to Društvo prati razvoj i promjene okolnosti vezanih za kretanje i utjecaj pandemije na daljnje poslovanje, a aktivno će prilagođavati mjere i donositi odluke o nadolazećim poslovnim aktivnostima, te pravovremeno obavještavati investicijsku javnost i dioničare.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.