Foto: Guliver Image / Mustafa kaya/Xinhua

Posljednji sultan iznio opasne tvrdnje: ‘Pravedan svijet je moguć, ali ne s Amerikom’

Autor: Dnevno.hr

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kojega neki geopolitički stručnjaci smatraju i posljednjim sulatnom našeg doma, dugo nije kritizirao SAD kao što je to učinio na skupu o ljudskim pravima u Istanbulu.

Osvrnuo se na američki veto na rezoluciju UN-a koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze i poručio je da Vijeće sigurnosti UN-a treba reformirati.

Podsjećamo, za rezoluciju Vijeća sigurnosti jučer je glasalo 13 zemalja, Velika Britanija bila je suzdržana, a SAD su stavile veto. Radi se o  tekstu kojim se poziva na “trenutačni humanitarni prekid vatre” u Gazi, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a koji je osudio “kolektivno kažnjavanje” palestinskog naroda.

Udario i na UN

“Nažalost, prekid vatre je odbačen. Samo je Amerika glasala protiv. Je li to pravda?” govorio je Erdogan.

Erdogan je optužio Washington i Vijeće sigurnosti UN-a da su se svrstali uz Izrael unatoč pogoršanju humanitarnih uvjeta u Gazi. “Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom”, optužio je turski predsjednik. “Čovječanstvo ne može napredovati uz ovakve Ujedinjene narode, uz ovakvo Vijeće sigurnosti”, rekao je. “Vijeće sigurnosti mora se reformirati”, dodao je.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je u intervjuu emitiranom nakon zasjedanja VS UN-a rekao da je Amerika ostala usamljena u svom stajalištu.

Nevjerojatna snimka šokirala svijet: Putnički zrakoplov je slijetao, a pokraj letjeli strašni objekti
Podsjećamo, žestoki sukobi odvijaju se u Palestini i Izraelu, a sve je počelo napadom Hamasa na Izrael.

Valja se prisjetiti da taj sukob traje desetljećima, no prema analitičarima i političkim čelnicima sada je pređena crta nakon koje nema povratka te će sukob nakon tolikih godina morati dobiti nekakav kraj.
Svijet je osudio Hamasove napade, no oštro gleda i prema brutalnoj izraelskoj odmazdi.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.