Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Posljednje pripreme pred veliki događaj: Plenković u Bruxellesu razgovarao o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom

Autor: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je u četvrtak u Bruxellesu o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom u prvoj polovici 2020. s novim predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

“Glavna tema je bila priprema današnjih zaključaka sastanka na vrhu i metodologija suradnje između njega kao stalnog predsjednika Europskog vijeća i Hrvatske kao rotirajuće predsjedateljice Vijeća u sljedećih šest mjeseci”, kazao je Plenković novinarima prije summita EU-a.

Hrvatska će u zaključcima summita dobiti zadaću da pripremi stajalište Vijeća EU-a o Konferenciji o budućnosti EU-a, koja treba započeti s radom sljedeće godine i trajati do 2022. Sve tri glavne institucije Vijeće, Komisija i Parlament trebaju usuglasiti svoja stajališta o toj Konferenciji, a onda na temelju njih će trebati uskladiti zajedničko stajalište.

Jedan od najvećih izazova za Uniju u predstojećem razdoblju bit će postizanje dogovora o sedmogodišnjem europskom proračunu. Bilateralni sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je bio predviđen za petak ujutro, pomaknut je na četvrtak navečer.

“Razgovorat ćemo o nekoliko tema, o Konferenciji o budućnosti Europe, o pripremama za sastanak na vrhu u svibnju u Zagrebu, gdje ćemo pokušati na realan način strukturirati ne samo perspektivu nego i dinamiku u pristupu prema nama susjednim zemljama i riješiti pitanje otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Taj signal bi bi bio jako dobra uvertira za zagrebački sastanak na vrhu, stoga želimo još malo produbiti konzultacije da točno i precizno utvrdimo što se radi kada je riječ o metodologiji pregovora, koja i ovako vrlo komleksna, te da vidimo što bi trebalo da Francuska promijeni svoj stav prema zapadnom Balkanu”, rekao je Plenković. Plenković je razgovarao i s novim predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom te sudjelovao na sastanku čelnika te političke obitelji.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.