Foto: Facebook

Poskok ugrizao djevojčicu za nogu, objavljena jeziva slika djelovanja otrova: ‘Pazite gdje hodate’

Autor: Dnevno.hr

Zbog visokih temperatura i nedostatka vode, a i zbog glodavaca kojima se hrane, zmije ljeti znaju “zaviriti” ljudima u dvorišta.

U malenom mjestu Zvornik u BiH jučer je poskok ugrizao jednu djevojčicu (12) pa je “Mjesna zajednica Konjević Polje” poslala ozbiljno upozorenje mještanima.

“Dragi naši pratioci, budite na oprezu. Velike su temperature i zmije izlaze kao nikad do sada! Pazite kuda hodate!


Sinoć je u Pahljevićima, općina Zvornik poskok ugrizao dvanestogodišnju djevojčicu, oko 22:25 sati. Djevojčica je u bolnici u Zvorniku, primila je serum i izvan je životne opasnosti. Oprez!”, napisali su na svom Facebooku.

Osim toga objavili su i fotografiju nogu djevojčice koja je poprilično natekla i poplavila.

Dobar savjet zlata vrijedi

A ako se nađete u situaciji da se gledate sa zmijom u oči, držite se savjeta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

“Ako primijetimo zmije u dvorištima, potrebno je ukloniti mjesta koje zmije koriste kao zaklone (nakupine kamenja ili različitih predmeta, naslaganih suhih grana, drva i sl,.) te redovito kositi. Također, potrebno je zatvoriti pukotine i rupe kroz koje zmije mogu ući u stambene objekte, garaže ili podrume.

Pojedincima predstavlja izazov loviti i ubijati zmije, no to je kažnjivo, jer se radi o uznemiravanju zaštićenih vrsta. Ujedno, pokušaj hvatanja zmije je i opasna radnja koja može uzrokovati i ugriz zmije. Čak i fotografiranje iz neposredne blizine može zmiju potaknuti da zauzme obrambeni položaj i ugrize.
Ako se nalazimo na područjima i staništima gdje zmije uobičajeno obitavaju, potrebno je poduzeti mjere opreza, što podrazumijeva odgovarajuće ponašanje i odijevanje u prirodi. Preporuča se nošenje odgovarajuće obuće koja štiti nogu od ugriza (ne hodajte bosi ili u ljetnim sandalama), nošenje dugih hlača, čarapa i majica dugih rukava, obratiti pažnju na mjesta gdje se krećete, po mogućnosti hodajte po stazama, a izbjegavajte područja izvan staza. Zmije osjećaju vibracije koje nastaju hodanjem pa će se u većini slučajeva maknuti s našeg puta prije nego ih i zamijetimo. Primjerice, pri branju šparoga ili drugih plodova uputno je nositi rukavice i treba koristiti štap kojim možemo provjeriti područje gdje se krećemo, a ujedno ćemo povremenim lupkanjem o tlo zmiju na vrijeme upozorili na naš dolazak.

Potrebno je paziti da se ne staje na nepregledna mjesta i ne dodiruje rukama i treba provjeriti mjesto na kojemu ćemo sjediti. Ako se penjemo po stijenama, također se preporuča provjeriti da nema prisutnosti zmija. U jesen, kada padaju ljetne temperature treba obratiti pažnju na grane drveća i grmova pokraj kojih prolazimo zbog poskoka koji se u tom razdoblju sunčaju na njima.

Ako dođe do susreta sa zmijom, zmije ne treba dirati, uznemiravati, niti ih se smije ubijati već ih treba zaobići. Ugrizi zmija se događaju u situacijama, kada ljudi dođu u direktni kontakt sa zmijom, koja se tada obrambeno ponaša. Postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne ispušta otrov”, pojasnili su.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.