Foto: Zatvor u Bjelovaru

Posjet hrvatskom zatvoru otkrio čime hrane zatvorenike! Pokazali jelovnik: Neki znaju i odbiti hranu, sastavljaju ga četiri osobe

Autor: Dnevno.hr

Na meniju za doručak našli su se čaj, pašteta i kruh. Za ručak su bile ćufte, pire krumpir i kruh., a za večeru tijesto sa sirom, puding i kruh. Tako je u ponedjeljak izgledao dnevni zatvorski meni u Zatvoru u Bjelovaru.

Naime, u dogovoru s Upravom za zatvorski sustav i upraviteljem Dragom Ivančićem, portal Bjelovar.live posjetio je bjelovarsku kaznionicu kako bi bacili oko na tjedni meni i doznali što se sve kuha zatvorenicima i pritvorenicima koji ondje završe.

Na meniju za ručak u utorak našla su se pečena svinjska rebrica, restani krumpir, salata, kruh… i tako redom sve do nedjelje kada je za ručak planiran kotlet u umaku poslužen uz pire krumpir i salatu.

Nerijetki inspekcijski nadzori

Kako objašnjava portal, njihov osobni dojam bio je da je hrana fina, dobro izgleda te da se sve porcije čine dovoljnima da zadovolje sve potrebe jedne odrasle osobe.

Da je tome tako, ukazuju i nerijetki inspekcijski nadzori s ciljem osiguranja kvalitete i ispravnosti hrane.

“Dnevni obroci zatvorenika sadržavaju preporučenu količinu energije i prehrambenih tvari i planiraju se na temelju prehrambenih standarda, dnevnih količina energije i prehrambenih tvari”, kazao je upravitelj Zatvora Drago Ivančić.

Foto: Zatvor u Bjelovaru

Istaknuo je i kako se ispitivanje i nadzor hrane, kao i mikrobiološka ispitivanja objekta i opreme u skladu sa Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu obavljaju tromjesečno.




“Inspekcijski nadzor svega navedenog svaka tri mjeseca obavlja Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno Služba za zdravstvenu ekologiju, Odjel zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta, o čemu se sastavljaju izvješća o ispitivanju”, ističe Ivančić.

Četiri osobe sastavljaju tjedni jelovnik

Podaci iz službenog zapisnika ukazuju kako je, primjerice, jedan od svojih inspekcijskih nadzora Zatvora u Bjelovaru 7. veljače obavila Sanitarna inspekcija.

“Inspekcija je obavila cjelovit sanitarni i inspekcijski nadzor nad poslovanjem s hranom o čemu je sastavila Zapisnik i nalaz inspekcijskog nadzora i zaključila da su u poslovanju s hranom u zatvoru osigurani sanitarno-tehnički i higijenski uvjeti za zdravstveno sigurno poslovanje s hranom – rekao nam je upravitelj bjelovarskog Zatvora.




Inače, tjedni jelovnik utvrđuje upravo upravitelj, ali na prijedlog Povjerenstva za izradu jelovnika koji čine liječnik, kuhar, predstavnik zatvorenika i službenik koji obavlja poslove nabave hrane.

Dakle, nakon što se sve četiri osobe usuglase, sastavlja se tjedni meni i kreće nabavka namirnica.

Ima i onih koji odbijaju hranu

Tijekom ove godine evidentirana su i dva odbijanja zatvorske hrane, dok lani nije zabilježen niti jedan takav slučaj.

“Prilikom ustrajnog odbijanja zatvorske hrane zatvorenici su pod liječničkim nadzorom, zatvorenike se upozorava da svojim postupkom ugrožavaju zdravlje i život, a prisilno hranjenje zatvorenika koji štrajka glađu nije dopušteno”, kazao je Ivančić.

Inače, niti u jednom slučaju nije utvrđeno odbijanje zatvorske hrane zbog neodgovarajuće prehrane, nego utjecanje na odluke zatvora u vezi izdržavanja kazne zatvora. (ika)

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.