fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Ilustracija

POŠILJKE NE STIŽU, A ON POSTAVLJA KNAUF! Svi plaćaju ovog drskog poštara: Nasamario sustav i izvukao koliko god je mogao

Autor: I.G.

Hrvatska pošta bila je veoma razočarana postupcima jednog zaposlenika. naime, poštar Ante dobio je otkaz nakon što je poslodavac utvrdio da je za vrijeme dugotrajnog bolovanja nastupio na jednom malonogometnom turniru.

Ante je dobio otkaz još u siječnju pretprošle godine, no u međuvremenu je podnio tužbu protiv Pošte i tražio da ga vrate na posao i otkaz proglase nezakonitim. U Pošti su naglasili kako je poštar zbog tegoba s rukom i nogom na bolovanju bio gotovo dvije godine.

“Za vrijeme bolovanja obavljao je razne vrste poslova na unutrašnjem uređenju objekata te je i na ovaj način zlorabio bolovanje. Stoga je zloupotrijebio bolovanje, čime je počinio tešku povredu obveze iz radnog odnosa”, kažu u HP-u.


Radničko vijeće HP-a odbilo je dati suglasnost za otkaz jer smatraju kako snimka s nogometnog dvoranskog turnira nije dovoljan dokaz. Osim toga, rekli su, “eventualan nastup na turniru treba sagledati u širem kontekstu s obzirom da poštar ima teško bolesno dijete, pa mu je potrebna socijalizacija”.

Poštarov nadređeni svjedočio je na sudu kako se poštar u slobodno vrijeme bavi postavljanjem knaufa i građevinskim radovima te je tako i ozlijedio ruku kad je radio s fleksericom. Voditelj u HP-u tvrdi kako je te poslove obavljao i drugim kolegama poštarima.

“Tražili smo kontrolu bolovanja u veljači 2020. te mu je temeljem toga zatvoreno bolovanje po toj osnovi, a slijedećeg dana je otvorio bolovanje po drugoj osnovi zbog psihičkih problema.

Zbog bolesnog djeteta smo imali razumijevanje prema njemu, ali temeljem dugotrajnog bolovanja koje je otvarano i zatvarano po različitim osnovama zaključili smo da njegova intencija nije vraćanje na rad. Nije bio na poslu od svibnja 2018. te nije tražio da mu nađemo drugo radno mjesto”, rekao je šef u HP-u.

Upalna bolest zglobova

Sud je u petak zaključio kako je poštar opravdano bio na bolovanju, ali opravdan je i otkaz kojeg je dobio.

“Zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti obavljati poslove poštara, a u isto vrijeme igra nogomet na malonogometnom turniru, iako je u to vrijeme bio privremeno nesposoban za rad i zbog upalne bolesti zglobova lijevog gležnja i zdjeličnog područja, čija obrada nije dovršena.
Iako je igranje nogometa moglo pogoršati, odnosno nepovoljno utjecati na upalnu bolest zglobova i zdjeličnog područja, to je tužitelj poduzimao aktivnosti koje su protivne svrsi bolovanja i brizi radnika za vlastito zdravlje”, navodi se u presudi.

Presuda kojom je odbijen poštarov zahtjev da ga se vrati na posao je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku od 15 dana. Poštara je na sudu zastupala pravnica iz Hrvatskog sindikata pošte, piše Danica.hr.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.