Foto: Screenshot/YouTube/Ilustracija

Pošast stigla u Hrvatsku, ulaze u stanove: ‘Djeca su mi izjedena’

Autor: I.G.

Epidemija stjenica, koja već mjesecima muči europske gradove, sada je stigla i u Rijeku. Posljednji slučajevi ove nepoželjne pošasti zabilježeni su u Parizu, a s povećanim dolaskom turista, stjenice su se ukorijenile i u Hrvatskoj, konkretno u riječkom neboderu.

Stanovnica nebodera na adresi Rastočine 6, Renata Bartula Bosanac, podijelila je svoje iskustvo koje narušava kvalitetu života njezine obitelji. Njezina djeca, kako kaže, imaju oko 30 ugriza svuda po tijelu.


“One se ne mogu vidjeti golim okom tijekom dana, a izlaze po noći. Našli smo ih u dnevnoj sobi, u dječjoj sobi, čak i ispred ulaznih vrata, na hodniku. Znači da šeću po zgradi, a sigurno se šire po vertikali, s obzirom na to da ih ima i u stanu ispod nas, kao i na 14. i 13. katu, koliko zasad znamo”, rekla je.

Hrvatu prisjela večera u restoranu: ‘Meni su usta izgorjela’

‘Rekli su da ih ne vide’

Zvala sam Dezinsekciju, došli su, rekli su da ih oni ne vide, kako ne mogu ništa učiniti jer da to dolazi iz drugog stana, gdje je leglo. Zvala sam Nastavni zavod za javno zdravstvo, sanitarnu inspekciju, Grad Rijeku, čak i policiju, ali svi govore da ne mogu učiniti ništa”, govori očajna Renata, koja je fotografirala desetke ugriza koje su stjenice nanijele njenoj djeci, kao i stjenice koje je uočila na zidovima stana.

Stanovnica Rastočina 6 živi sa suprugom, dvoje djece i roditeljima, ukupno njih šestero. Zbog stjenica, kaže da nitko od njih ne može spavati, a djeca se osjećaju nelagodno odlazeći u školu s vidljivim ugrizima. Unatoč redovitom čišćenju, stjenice se iznova pojavljuju, piše Jutarnji list.

“Rekli su mi da one ne skaču, već da hodaju, ali to nam puno ne znači. Leglo je, navodno, sada na 15. katu, a sve je počelo na 14. katu, iz državnog stana, u kojem su privremeno prije pola godine boravili stranci”, rekla je stanarka Rastočina 6.

‘Dezinsekcija je obaviještena

Predstavnik suvlasnika stanova u spomenutoj zgradi Davor Petričić kaže kako je upoznat sa situacijom sa stjenicama i da je tvrtka Rumat, koja je zadužena za održavanje te zgrade, o tome obavijestila Dezinsekciju. Prema njegovim riječima, problemi su doista nastali u državnom stanu na 14. katu, koji je nakon odlaska privremenih stanara nekoliko puta tretiran zbog stjenica. No, mjesecima kasnije, pošast se počela pojavljivati i u drugim stanovima.

“Prvo su prije dosta vremena tretirali nekoliko puta stan na 14. katu, sada i stan na 15. katu. Ali stjenica, očito, i dalje ima. Dezinsekcija je obaviještena, morat će tretirati još nekoliko stanova, no nemam informaciju kada će doći”, rekao je Petričić.

Odvratna poruka u našem poznatom hotelu: ‘Samo mrtav Hrvat može…’
Dezinsekciji je poslan upit o stanju sa stjenicama u neboderu na Rastočinama.

Iz te tvrtke su rekli da su zadnjih dana od strane upravitelja navedene zgrade zaprimili dvije narudžbenice za dezinsekciju ukupno četiri stana. Prva je, kako je naveo Tihomir Grgat, rukovoditelj službe za ekološku sanitaciju, zaprimljena 3. listopada za jedan stan te je obavljena prije par dana, a u utorak je zaprimljena i za preostala tri stana. To će, prema Grgatovim riječima, obaviti sljedećih dana prema dogovoru s vlasnicima stanova.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.