Foto: Vlado Kos / Cropix / Ilustracija

Pošast hara Hrvatskom: Svinjska kuga otkrivena u još jednoj županiji, sumnja se da je namjerno raširena

Autor: I.G.

Novi slučaj afričke svinjske kuge (ASK) otkriven je u utorak u Zadarskoj županiji. Bolest je potvrđena na lešini divlje svinje, koja je prije desetak dana bila pronađena na području lovišta Blatski gaj.

“Divlja svinja je najvjerojatnije stradala u prometu. Pronađena je uz cestu, ali mnogi lovci sumnjaju u to i mišljenja su da je možda podmetnuta, odnosno dovezena s nekog drugog područja, jer nema nikakvog zapisnika, nitko nije prijavio policiji da je udario na cesti divlju svinju”, rekao je predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije Damir Perić.


Slavonci razapinju ministricu zbog kuge: ‘Ne ugrožava se naša tradicija, već egzistencija’

Analiza otkrila kugu

Veterinarska služba pozvana je odmah nakon što je otkrivena, a analiza je potvrdila kako životinja nosi svinjsku kugu. Zato je Ministarstvo poljoprivrede u Zadru organiziralo predavanje i sastanak s lovoovlaštenicima, na koji se odazvalo 70-ak lovoovlaštenika i lovaca iz cijele županije.

Medveja, 280211.<br />Lovac Mladen Cepic iz Medveje ima brojne zivotinje, a medju najdrazim kucnim ljubimcima su mu divlje svinje - krmaca Pupa i mladunci Spirido i Roza. Na slici: Spirido i Roza, Pupa u pozadini.<br /> Foto: Tea Cimas / Cropix
Foto: Tea Cimas / Cropix

“U svim našim lovištima potrebno je provoditi stroge biosigurnosne mjere, dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova”, rekao je.

‘Moraju se uzimati uzorci’

“Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli divlja svinja i najstrože se zabranjuje svako dijeljenje mesa tih životinja”, ističe Perić.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Podsjetimo, afričkom svinjskom kugom u Hrvatskoj je zahvaćeno oko 900 gospodarstava. Dosad je eutanazirano od dva do tri posto od ukupnog broja svinja u Hrvatskoj, a glavni je problem, ističu stručnjaci, što epidemija još nije pod kontrolom te se očekuje njezino širenje na druge županije.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.