fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

‘PORUKE KOJU ČUJEMO IMAJU JEDAN CILJ – RAT!’ Čović se sastao s braniteljima: Situacija u BiH sve je napetija

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović danas se sastao s vodstvom braniteljskih Udruga HVO-a.

Iz HDZ-a su izvijestili kako je sastanak održan nakon stalnih ratnohuškačkih poruka, poziva na nasilje, koje se mogu čuti s organiziranih prosvjeda u Sarajevu, pod plaštom i u organizaciji svih bošnjačkih političkih stranaka, pozicije i opozicije, pišu bosansko hercegovački mediji.

“Poruke s prijetnjama koje su poslane na prosvjedima u Sarajevu, služe na čast svim bošnjačkim političarima, koji se nisu javno ogradili od istih, nego su bili dijelom njih. Što Hrvati mogu očekivati sutra, kada je ispred ratnih zastava Armije BiH, hajke, pritisaka i prijetnji podlegao i Ured visokog predstavnika (OHR) te donio “kompromisno rješenje”, opet, kao i svi prethodnici, na štetu Hrvata u BiH”, pita se vodstvo Udruga hrvatskih branitelja HVO-a.


“Osim mržnje, retoričke poruke koje čujemo iz svih medija iz bošnjačkog političkog vodstva imaju jedan cilj – rat. Nadalje, o zastrašujućim porukama i tzv. prebrojavanju da i ne govorimo. Prijete otvoreno, cijelome hrvatskome narodu i njegovim predstavnicima, želeći završiti ono što nisu prije mogli, uništiti Hrvate na političkoj, kulturnoj, gospodarskoj, vjerskoj i svakoj drugoj razini. Aktualno uređenje BiH nije dobro, ali, ipak, uz sve razlike imamo i nešto zajedničko, nitko nije zadovoljan ovakvom BiH. Nezapamćena količina mržnje, poziv na nasilje i ratna retorika ugrožava državu BiH, za što su zaslužni bošnjaci, najbrojniji konstutivni narod u BiH”, čulo se na sastanku.

Ne podržavamo prosvjede

Prisutni su izrazili zadovoljstvo što su sve hrvatske stranke prepoznale važnost trenutka i ujedinile se kroz Hrvatski narodni sabor u borbi za ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje, istaknuvši kako je došlo vrijeme kad treba sjesti i dogovorit što je dobro za sve u BiH i krenuti u budućnost, bez rata i prošlosti.

Vodstvo braniteljskih Udruga HVO-a je na sastanku podržalo  predsjednika Čovića i njegovo kontinuirano nastojanje pri pronalasku kompromisnog i mirnog rješenja za budućnost BiH.

“Hrvati ne žele kroz „ulicu“ ostvarivati svoja prava. Ne podržavamo prosvjede. Želimo demokratskim putem i dijalogom tražiti rješenja za probleme hrvatskog naroda u našoj BiH, domovini tri ustavno jednakopravna i konstitutivna naroda”.

Iz Udruga hrvatskih branitelja HVO-a podsjetili su kako je Hrvatsko vijeće obrane odlučujuće doprinijelo očuvanju i obrani Bosne i Hercegovine.

“Politička stabilnost temelj je za vladavinu prava, gospodarski rast, demografsku obnovu i opći napredak BiH kao države i Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH”-
Svi prisutni na sastanku su se složili kako je nužno čim prije postići najširi politički i društveni konsenzus te osigurati stabilnu političku klimu i institucionalni kapacitet za bržu provedbu svih nužnih reformi na putu prema EU i NATO-u. Osigurati puni suverenitet BiH kao nezavisne, cjelovite, stabilne države čije su institucije sposobne preuzeti odgovornost za državu i njezin suverenitet.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.