FOTO: Scena iz filma 'Dara iz Jasenovca'

‘PORTRETIST ZLA’ Nakon kontroverzne ‘Dare’, stiže još jedan film o Jasenovcu: ‘Možda me optuže za spajanje Jugoslavije’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je kontroverzni film Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca” podigao veliku prašinu, još jedan redatelj najavio je snimanje filma o Jasenovcu.

Lordan Zafranović ovih dana pregledava lokacije na kojima bi ove jeseni trebalo početi snimanje.

“Rekao sam nekima, s raznih strana naše bivše zemlje, koji nisu imali razumijevanja za temu Jasenovac da ću, ako treba, zubima napraviti taj film”, rekao je u emisiji “Pravi ugao” za RTV Vojvodina redatelj kojeg novinari često nazivaju “portretistom zla”.

Kako nastaje zlo

Zafranović filmom o Jasenovcu nastavlja istraživati i otkrivati kako nastaje zlo, kako se prepoznaje i zašto je važno o njemu govoriti.

“Prije 30 godina sam prvi put ušao u Jasenovac, u tu katarzu zla. Neshvatljivo mi je bilo da su takvo zlo radili moji susjedi, obični ljudi, koji su se pod utjecajem propagande ponašali gore od životinja. Toliko me to fasciniralo da sam odlučio raditi filmove o tome”, istaknuo je Zafranović.

“To je drama s novim velikim scenama koje sam nosio u sebi, ali sam je upotpunio novim krajem, koji je sada dosta olakšavajuć. Publika će iz kina izaći s nadom. Možda će me i optužiti za spajanje Jugoslavije”, dodaje Zafranović koji je za snimanje ovog filma dobio novac od Filmskog centra Srbije.

Zafranović je, između ostalog, rekao i da je nostalgičan za Jugoslavijom koja više ne postoji, a koju je nazvao “zemljom ozbiljne kinematografije”.
“Ta država je imala jedan civilizacijski nivo, ali kao i sve civilizacije na svom vrhuncu tresnula je u tragičan pad”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.