Ilustracija

PORAŽAVAJUĆE BROJKE: Više od petsto djece tražilo je pomoćnike u nastavi. Ministarstvo je odobrilo tek – nekoliko desetaka!

Autor: I.Br.

Početak nove školske godine prošao je u znaku “kikseva”, za koje je glavni krivac Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojim ravna Blaženka Divjak. Najveći je problem nastao zbog manjka asistenata u nastavi, zbog čega su zakinuta djeca kojima su ti ljudi prijeko potrebni.

N1 je Ministarstvu uputio pitanje o tome i dobio sljedeći odgovor:

“Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava za 13 udruga za rad 52 pomoćnika u nastavi sa 74 učenika s teškoćama u razvoju koji pohađaju osnovnoškolski ili srednjoškolske programe u školama koje provode posebne programe u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te javnim ustanovama u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je objavljena i dostupna.

Daljnje odluke o dodjeli bespovratnih sredstva Ministarstvo će objavljivati sukcesivno nakon utvrđenih stručnih uvjeta od Stručne radne skupine za utvrđivanje stručnih uvjeta Javnog poziva za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi/stručnoga komunikacijskog posrednika učenicima s teškoćama u razvoju za 2019./2020. školsku godinu.

Prošle je godine odluka o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama objavljena 28. kolovoza 2018. godine, a Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama objavljena je 12. rujna 2018. godine.

Jedini razlog zbog kojeg ove godine do sada nije donesena odluka o financiranju pomoćnika iz tzv. lutrijskih sredstva je u činjenici da je tijekom obrade podataka utvrđeno da je dio organizacija civilnog društva zatražio financiranje pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika za učenike za koje je Ministarstvo dobilo pismenu potvrdu od osnivača odgojno-obrazovnih ustanova da je sredstva za pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijske posrednike osnivač osigurao iz europskih fondova ili vlastitih proračuna što je zatražilo dodatnu detaljnu provjeru svih pristiglih prijava.

Prepoznajući važnost udruga civilnog društva u unaprjeđivanju odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju Vlada Republike Hrvatske je na temelju Sektorske analize koju je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2019./2020. povećala sredstva organizacijama civilnog društva koje osiguravaju pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijskih posrednike sa 12,79 % koliko je bilo osigurano Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2018. godinu na 16,79 % Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2019. godinu.

Za školsku godinu 2020./2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Sektorskoj analizi predložit će Vladi Republike Hrvatske da se Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2020. godinu dodatno povećaju sredstva za financiranje pomoćnika koje osiguravaju organizacije civilnog društva.S obzirom da zahtjevi organizacija civilnog društva za financiranje pomoćnika premašuju sredstva koja može odobriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja”,  napisali su u odgovoru.

 

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.