FOTO: Profimedia

PONOVO NAPETO U SAD-u Policajci oslobođeni krivnje za ubojstvo Afroamerikanke

Autor: Dražen Krajcar

Trojica policajaca koji su 13. ožujka tijekom racije u Louisvilleu upali u stan Afroamerikanke Breonne Taylor i usmrtili je hicima iz vatrenog oružja, u srijedu su oslobođeni krivnje za njezinu smrt, što je ponovno izazvalo protestna okupljanja na ulicama najvećeg grada u saveznoj američkoj državi Kentucky.

Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove potpuno su oslobođeni bilo kakve krivnje, dok je Brett Hankinson optužen za nehajno ugrožavanje ljudskih života, jer su neki od njegovih hitaca ugrozili obitelj u susjednom stanu.

Prema krivičnom zakonu u Kentuckyju to djelo spada u skupinu najlakših krivičnih djela i po svakoj od tri točke optužnice Brett Hankinson najviše može dobiti pet godina zatvorske kazne.

Hankinson je u lipnju dobio otkaz, nakon što je utvrđeno da je nehajno ispalio deset metaka tijekom racije, dok su Mattingly Crosgrove raspoređeni na službeničke poslove.

Trojica policajaca, koji nisu nosili uniforme tijekom racije povezane s ilegalnom prodajom narkotika, malo iza ponoći 13. ožujka su lupanjem po vratima probudili 26-godišnju medicinsku sestru i njezina partnera Kennetha Walkera te upotrijebili tzv. “ovna” kojim su provalili u stan, za što su imali valjani sudski nalog pod sumnjom da je stan mjesto na kojem bivši partner Breonne Taylor i osuđivani preprodavač narkotika Jamarcus Glover prima pakete.

Walker, koji ima dozvolu za nošenje oružja, zapucao je prema policajcima ne znajući o kome se radi i pogodio Jonathana Mattinglyja u nogu. Prema balističkom izvješću FBI-ja policajci su uzvratili ispalivši 32 hica, a šest metaka je pogodilo Breonnu Taylor.

U stanu nisu pronađeni nikakvi narkotici.




Ubojstvo Breonne Taylor pokrenulo je prosvjede u Louisvilleu u kojima su članovi obitelji ubijene Afroamerikanke i brojni aktivisti tražili da trojica policajaca, koji su svi bijelci, budu optuženi za taj zločin. No, porota je nakon pregledavanja dokaza odbacila optužbe za ubojstvo.

Glavni tužitelj savezne države Kentucky Daniel Cameron objavio je odluku porote na konferenciji za medije, dok su se protestanti protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti počeli okupljati na ulicama Louisvillea.

Afroamerički republikanac Cameron je na konferenciji za medije objavio da su dvojica policajaca, Mattingly i Crosgrove, “imali opravdani razlog za samozaštitu i time ne mogu biti izloženi krivičnom progonu”, iako je istragom utvrđeno da je hitac iz oružja Mylesa Cosgrovea usmrtio Breonnu Taylor.




“Ako se vodimo emocijama ili bijesom, onda nema pravde. Pravda rulje nije pravda. Pravda koja se traži nasiljem nije pravda. To samo postaje osveta”, izjavio je Cameron dodajući da FBI još uvijek istražuje moguće kršenje federalnih zakona u ovom slučaju.

Američki predsjednik Donald Trump je pohvalio Camerona za “obavljanje fantastičnog posla”.

“Mislim da je on zvijezda”, izjavio je Trump tijekom konferencije za medije u Bijeloj kući, upitan za reakciju na odluku u slučaju ubojstva Breonne Taylor.

Uoči objave odluke porote, gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer je priopćio odluku o 72-satnom periodu zabrane kretanja ulicama u razdoblju od 21.00 do 6.30 sati ujutro.

Još u utorak je u Louisvilleu proglašeno stanje opće opasnosti, a na ulice su poslane i postrojbe Nacionalne garde, za što je američki predsjednik pohvalio guvernera Kentuckyja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.