fbpx
Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

POMPOZNI VUČIĆ IDE PO REGIJI I DIJELI ‘VAKCINE’: ‘Obilježava teroritorij koji naziva ‘Srpskim svetom’. Ovo je opasna politika’

Autor: Daniel Radman

Ni najavljena mećeva nije spriječila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se 14. veljače odveze skroz na jug, na makedonsku granicu, kako bi se sastao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Dobro raspoložen, dobacio je Makedoncu da nije džaba što mu se zemlja zove ‘Sjeverna’. Srdačno su su se zagrili čim su se vidjeli, a potom je krenila lavina toplih, prijateljskih riječi.

Bio je to trenutak kad je Zaevu Aleksandar Vučić osobno predao točno 4.688 Pfizerovih cjepiva.

“Sretan sam što smo mogli pomoći našoj braći i prijateljima jer Srbija drugih interesa nema, osim pomoći našim prijateljima i razviti naše prijateljstvo… Pravi prijatelj je onaj u nevolji”, naglasio je.

 Jučer u sarajevskoj zračnoj luci nismo svjedočili tako filmičnim prizorima kao na srpsko-makedonskoj granici, put Sarajeva Vučić je krenuo zrakoplovom. Članovi predsjedništva dočekali su ga na aerodromu, a njima je uručio, uz tople riječi o prijateljstvu,  10.000 doza za namijenjenih iskuljučivo za Federaciju BiH.
“Mi u Srbiji ne možemo biti sretni ako građani u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Brčkom nisu”, bio je tek jedan od Vučićevih ‘bombona’ koji je sipao pred susjedima.

Zanimljivo, kad su dijelili donacije u Crnu Goru poslao je Anu Brnabić, a za Republiku Srpsku nije trebala ‘svečanost uručivanja’.

Tu se se radi o svojevrsnoj politici obilježavanja onoga što Vučić naziva ‘Srpskim svetom’. On zapravo time, putovanjima i tom ‘vakcinacijskom kvazidiplomacijom’, označava zone utjecaja. Nije slučajno da to radi u odnosu na BiH i u odnosu na Makedoniju”, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero.
“Kao što ste vidjeli, kad su slali cjepivo u RS koju smatraju svojim teritorojem, i kad su poslali par doza cjepiva u Crnu Goru, gdje imaju vladu po svojem ukusu, tada nisu izvodili taj teatar s Vučićevim putovanjem. Za Makedoniju, koja je članica NATO saveza, i za BiH koja je, iako blokirana, na putu prema euroatlantskim strukuturama, taj teatar je potreban”, pojasnio nam je.

Gjenero smatra problematičnim što Europska unija prepušta Vučiću da na svojoj antieuropskoj politici ojačava svoju regionalnu poziciju, unatoč činjenici da su cjepiva nabavljana uz europsku pomoć. Još i dodaje da datum nije odabran slučajno. Vučić u BiH stiže dan poslije najvećeg državnog blagdana, Dana neovisnosti, koji se u RS ne priznaje niti slavi.

S druge strane, članove predsjedništva BiH i za Zaeva kaže da nemaju druge nego da ‘pognu glavu’.

“Oni igraju – zapravo pristali su na igru podređenih u tom odnosu. Naravno da nikom od njih nije ugodna ta pozicija, ali kad imate vlade koje nisu u mogućnosti osigurati čak ni to što dobivaju od Srbije, ne preostaje drugo nego pognut glavu i nadat se da to neće imati dugoročno negativan utjecaj kakav će imati.
Vi morate znati, kad je riječ o isporučivanju cjepiva Makedoniji, da Vučić ne igra in favore Zaevu, nego ga upravo prikazuje nedoraslom situacij i ide u prilog VMRO-vskom, propruskom bloku u Makedoniji.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.