Foto: Neja Markicevic / CROPIX

POMIRBA SA SRBIMA? Pupovčev i Plenkovićev potez znači više od toga: Promaklo vam je tko je najveći gubitnik

Autor: Dnevno

U Novom danu N1 televizije gostovao je analitičar Goranko Fižulić koji je istaknuo da se, iako podržava politiku novog smjera, čudi retorici tijekom i nakon obljetnice Oluje.

“Čudim se da u vokabular uvodimo pomirenje, a još je Franjo Tuđman uveo normalizaciju i pomirbu, SDSS je podržavao Vladu i bio u izvršnoj vlasti. Očito se nakon Karamarka sve pogoršalo, nije mi jasno zašto se moramo miriti, a bili smo pomireni”, rekao je.

Podsjetio je da je u Varivodama već bio Josipović pa se pita što smo radili sve ovo vrijeme ako je Plenkovićev odlazak onamo nekakva vijest.

Najveći dobitak je emancipacija SDSS-a od Beograda, za one koji su prema tome bili sumnjičavi. Oni su sada ravnopravan partner HDZ-u, a Vučiću je izbijen adut manipulacije, to je prvi važan događaj nakon pobjede HDZ-a na izborima”, rekao je Fižulić koji očekuje i neke konkretne pomake u društvu iako smatra da primjerice “Za dom spremni” treba biti odstranjen iz svakog diskursa, neovisno o SDSS-u.

HDZ-u predstoji, kaže, ponovno valorizirati devedesete i Franju Tuđmana jer bez toga ne ide dalje. Kada je riječ o struji u srpskim selima, kaže da je još on kao ministar radio na tome.

“U HEP-u je permanentna opstrukcija, mreža je obnovljena po etno principu, i to je naša sramota“, zaključio je.

Smatra da odnosi između Milanovića i Plenkovića ne samo da su normalni nego i bliski u svemu osim u definiranju rada Nacionalnog stožera, a tome je najviše pridonijelo što se Milanović, za razliku od svoje prethodnice, ne misli miješati u poslove Vlade.

“Milanović može sada učiniti stvari koje HDZ nije mogao. Odlučio je oteti HDZ-u monopol za nacionalni, da ne kažem nacionalistički diskurs i činiti stvari za koje Grabar-Kitarović nije imala hrabrosti, poput odlikovanja postrojbi HVO-a”, objasnio je.

Smatra da će radikalna desnica ostati na marginama dok je Plenković na vlasti.

“HDZ je kao dvokomponentno ljepilo, nacionalizam i klijentelizam. Plenković oduzima nacionalizam, a klijentelizam malo teže, ali i postavlja se pitanje što je HDZ ako nema klijentelizma”, rekao je Fižulić koji na ljevici ne vidi značajnije pomake dok ne završi preslagivanje.

Smatra da će se ekonomska kriza koja je već tu snažno produbiti tijekom jeseni i zime te da smo u ovom trenutku posvećeni jedino spašavanju sezone.

BEROŠEV NAJGORI POTEZ?! Mladi tata za Dnevno: ‘Novorođena djeca ne viđaju mamu i tatu zbog korone!’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.