fbpx
FOTO: Pixsell

POLITIČKO IŽIVLJAVANJE U ZADRU: Jedan koncert pokazao je svu tamu hrvatske politike!

Autor: Dnevno

U Zadru je organiziran koncert popularne britanske pjevačice Rite Ore. Reći da je koncert bio potpuni debakl ne dočarava što se zapravo dogodilo. Međutim, organizator stvari vidi drugačije, piše Jutarnji list.

Krenimo redom. Najavljeni jednosatni koncert zapravo je trajao 50 minuta, a popularna britanska pjevačica je na pozornici, zbog dviju stanki, bila još kraće. Na početku treće pjesme otkazao je mikrofon, a glas je nastavio izlaziti s razglasa, pa su svi u dvorani shvatili da pjeva na matricu.

Od 30 najavljenih plesača u pratećoj skupini bilo je prisutno samo šest, uz samo troje glazbenika na pozornici (gitara, klavijature i perkusije).


Da je podbacila i promocija, govori činjenica da su se sponzorske VIP karte na Njuškalu prodavale ze 100 kuna.

Koncert se nije proslavio ni prodajom karata. Od 8 do 9 tisuća slobodnih mjesta, prodano je 4,5 tisuće ulaznica. Prema izvorima Jutarnjeg lista, organizacija koncerta koštala je tri i pol milijuna kuna.

Međutim, najviše čudi izjava organizatora i idejnog začetnika koncerta. Mario Palek, direktor zadarske Turističke zajednice, neposredno nakon koncerta izjavio je da je riječ “o velikom i spektakularnom koncertu za kakav je Zadar spreman”.

“Kao što se moglo vidjeti i doživjeti, riječ je o iznimno visokoj produkciji, a nastup Rite Ore u Zadru ujedno je i velika turistička promocija ne samo grada nego i cijele Hrvatske. Odrađen je odličan posao i zahvaljujem svima koji su u njemu sudjelovali kako bi se koncert uspješno održao. Ovo je definitivno smjer u kojem se nastavljamo turistički razvijati”, rekao je Palek.

Procjenjuje se da je Grad Zadar na koncertu izgubio između 750 tisuća i milijun kuna. Je li to smjer u kojem se Zadar treba “nastaviti turistički razvijati”?

Osim toga, gradska tvrtka koja je dobila naredbu da organizira koncert morala je podići kredit. Direktor tvrtke ŠC Višnjik odmah je tražio “političko osiguranje”, da iza odluke da ŠC Višnjik kao gradska tvrtka bude organizator koncerta stane skupština društva, a u skupštini je samo jedan član i on se zove Branko Dukić, gradonačelnik. Kad je to formalno dobio, Karlović je logistički učinio sve što je bilo u njegovoj moći, uključujući i podizanje kredita od 2,5 milijuna kuna, od kojih je navodno 1,5 milijuna bilo namijenjeno pripremi koncerta.
Kako je Palek došao na mjesto čelnika zadarske turističke zajednice?

Njegove ključne kvalifikacije su: član je HDZ-a, blizak je prijatelj gradonačelnika Zadra Branka Dukića i iz istog je kvarta, Stanova, iz kojeg je i gradonačelnik. Svi ostali elementi iz CV-a i programa za direktora Turističke zajednice kod drugih su kandidata bili komparativno bolji, ali ova tri osnovna bila su i ostala u Zadru ključna za bilo čiji uspjeh, piše Jutarnji list.

Kada se kadroviranje u ključnim gradskim službama provodi na taj način, “uspjeh” koncerta pod gradskom organizacijom ne iznenađuje.
 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.