Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

‘POLITIČKI LONAC’ VRIJE U OSIJEKU: ‘Kuhari’ su stari, Anušić i Plenković nisu ti koji povlače konce!

Autor: Dnevno.hr

Općenito govoreći situacija u HDZ-u nije bajna, afere se nižu i gomilaju, Andrej Plenković sve više i više gubi potporu u stranci. Sve više je nezadovoljnika u njegovom okruženju, a ako je suditi po zahlađenim odnosima sa sve većim brojem ministara, ni Plenković ne osjeća preveliko zadovoljstvo u svojoj poziciji te se po kuloarima postavlja pitanje kojim tempom i kojom brzinom će se Plenković početi rješavati svojih najbližih suradnika?

Od svih sredina najviše međutim vrije u političkom loncu Osječko-baranjske županije. Upućeni kažu da je najizraženija Plenkovićeva netrpeljivost prema aktualnoj ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak koja je u Vladu ušla u kvoti Ivana Anušića.

Njezinim radom u Vladi Plenković nije ni malo zadovoljan, a Tramišak inače nosi titulu najmanje poznate ministrice, što možda i daje Plenkoviću razlog za nezadovoljstvo ako se uzme u obzir da se cijeli njegov plan opstanka svodi na to da obećava novac iz fondova EU. Međutim, taj novac nije samo tako lako dobiti već treba tu spretnosti i znanja, ali i provedba reformi koje Europska unija Hrvatskoj uvjetuje za dodjelu sredstava.

Tako da kada se zbroji činjenica da bi Plenković do tog novca želio doći, ali reforme ne bi želio provesti, onda mu jedna nemušta ministrica koja je inače u užim krugovima poznata da slabo vodi i svoje osobne financije, zasigurno nije baš previše po volji, a uz to plaća se i penalizacija.

No, netrpeljivost prema ministrici Tramišak možda još dodatno proizlazi i iz činjenice da je bliska s Ivanom Anušićem za kojega upućeni izvori kažu da je Plenković prelomio te da ide u obračun s Anušićem. Anušićev HDZ-ovski put započeo je strelovito prije nekih šest godina kada je odmah po učlanjenju instaliran za predsjednika županijskog ogranka HDZ-a što mnogim tamošnjim dugogodišnjim HDZ-ovcima nije baš dobro sjelo. Zube mu je taj stari dio lokalne organizacije predvođen Josipom Škorićem pokazao već pri izboru predsjednika Osječkog ogranka HDZ-a.

Prema pričama iz redova HDZ-a telefoni su tada gorjeli i stara garda je ipak se pokazala vještijom i bolje umreženom te je instalirala na mjesto Osječkog ogranka mladog i neiskusnog Ivana Radića. Od tada traju zakulisne igre i stvaraju se struje koje neprestano se bore za premoć. Anušić je po ulasku u HDZ stekao reputaciju čovjeka s jako velikim apetitom za pozicijama, a često se u razgovorima i spominjalo da pretendira i na mjesto samog predsjednika stranke, odnosno Andreja Plenkovića pa ne čudi da je privremena zanesenost Plenkovića, koji je tada dao zamah Anušićevom političkom uzletu u vjerojatno jer je u to vrijeme i sam bio tek novopridošli u HDZ-u. No, s vremenom prvobitna zanesenost Ivanom Anušićem prešla je u pravu netrpeljivost.

Kako na površinu izlaze sve zakulisane igre postaje sve jasnije da je Plenkovićeva priča o novom smjeru HDZ-a samo predstava za javnost, dok kolo uz njegov amen i dalje vodi stara garda koja već
dijeli kolač među sobom, a ostalima je za zapitati se hoće li dobiti i mrvice? Tako Vladimir Šeks preko Branimira Glavaša radi sječu kadrova u Osječko-baranjskoj županiji pa su, kako je već poznato iza leđa Anušiću preko Upravnog vijeća Ljekarni Srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije umjesto dotadašnjeg HDZ-ovog ravnatelja Ante Barukčića instalirali za novog ravnatelja te ustanove HDSSB-ovog Zlatka Pandžića.
No tu im apetiti ne staju pa se šuška da kumuju i s Darkom Bajtom kojemu je prema nekim pričama obećan Unikom, osječko komunalno poduzeće. Priča se da bi Glavaš svoju pomoć Šeksu u slaganju kadrovskih križaljki mogao kapitalizirati i tako što mu je obećan HEP na čije čelo bi instalirao stranačkog kolegu Ivicu Petrovića. Međutim da su odnosi u HDZ-u na istoku Hrvatske jako narušeni svjedoči i podatak koji iznose poznavatelji tamošnjih prilika, a prema čijem pričanju Ivan Vrdoljak, čiji se HNS ne usudi samostalno izaći na lokalne izbore bez dogovora s Branimirom Glavašem gura Vladimira Šišljagića, direktnog oponenta HDZ-ovom Ivanu Radiću na lokalnim izborima u borbi za grad Osijek.

Tako da na kraju Ivan Radić ispada samo marioneta u rukama majstora koji se žele obračunati ponajprije s Ivanom Anušićem. Ako je za vjerovati kuloarskim pričama, šlag cijele ove priče dolazi na kraju pa tako u ostvarenju planova ove zgodne ekipe Šeks, Glavaš i Vrdoljak pomaže i Željko Biloš koji ne sjedi skrštenih ruku već svesrdno pomaže u prvom redu zbog svojih problema. Biloš je naime osuđen na 4,5 godine zatvora jer je sa svojom nekadašnjom tvrtkom OLT zbog prolongacije poreznog duga državni proračun oštetio za 9,5 milijuna kuna.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.