Screenshot

Politička kriza u Italiji na vrhuncu! Premijer Conte podnosi ostavku; izgledni novi izbori

Autor: Dnevno

Susjedna Italija ponovno se nalazi u političkoj krizi i pred novim je izborima.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u utorak kako će tijekom današnjeg dana predati ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli.

Obraćajući se parlamentu u povodu političke krize rekao je da će nakon parlamentarne rasprave “otići predsjedniku kako bi mu ponudio ostavku”.

Ranije u govoru Conte je rekao da rad njegove vlade “ovdje završava”, zbog razilaženja s potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

“Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje”, rekao je Conte u govoru u Senatu.

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je “neodgovoran” i da isključivo “gleda vlastiti i interes svoje stranke”. Također ga je optužio da “izlaže zemlju ozbiljnom riziku”, upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.




Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija.

Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon – Torino, objavio je i da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti, koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se postupak provede u parlamentu.




Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o osnivanju koalicije između sebe, kako bi marginalizirali Salvinija.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.