Foto: Pixabay

Policija upozorava na besramne kradljivce čija su meta stariji građani, opisali kako ih varaju

Autor:

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela.

Policijska uprava varaždinska na svojim je internetskim stranicama upozorila na besramne lopove čija su česta meta građani starije životne dobi.

Pozivaju na oprez prilikom javljanja nepoznatih osoba putem telefona ili dolazak na kućni prag te da, u slučaju da na nekoga posumnjate, posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192.

Kako navode, jučer,  23. studenog u prijepodnevnim satima, prevarena je 76-godišnja žena iz Varaždina. Nepoznata je ženska osoba prethodno telefonom nazvala 76-godišnjakinju i izjavila kako provodi nadzor nad djelatnicima banke, jer da ti djelatnici sa računa klijenata „skidaju“ novac, te da odmah ode u banku i neka podigne ušteđevinu.

Nakon što je podignula ušteđevinu, nepoznati je muškarac telefonom ponovno nazvao 76-godišnju ženu i predstavio se kao policijski službenik, te najavio dolazak policijskog službenika u njezin stan po novac, obzirom da među ispravnim novčanicama se nalaze i krivotvorene novčanice, te da će policijski službenici doći u njezin stan, preuzeti, provjeriti i vratiti novac. Žena je nepoznatom muškarcu koji se predstavio kao policijski službenik predala novac. Oštećena je 76-godišnjakinja za četrdesetak tisuća kuna. Od nje je zaprimljena kaznena prijava, a policija traga za nepoznatim počiniteljima i otuđenim novcem.
U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih kaznenih djela na štetu starijih osoba, ali i ostalih građana, policija upućuje na oprez, te se savjetuje sljedeće:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid
  • za svaku službenu osobu možete provjeriti njezin dolazak u instituciji ili organizaciji iz koje dolazi
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku
  • kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama
  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
  • ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.