Počela prva ispitivanja u PNUSKOKU! Vlada smjenila Josipu Rimac i Anu Mandac

Autor: Eduard Petranović

Policija je rano jutros uhitila predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti.

Kako se neslužbeno doznaje, sumnja se da je počinio zloporabu položaja i ovlasti, piše Dnevnik.hr

Ipak, neki nagađaju da bi predmet istrage mogla biti ilegalna sječa šuma.

“U šoku sam. Ne znam ništa o tome jer mi još uvijek radimo od kuće. Nikoga nisam uspjela dobiti telefonom pa ću otići u ured i vidjeti što se događa. Ako je tako, tijekom dana ćemo poslati službeno priopćenje”, kazala je za RTL.hr glasnogovornica Ana Juričić Musa koja je prvu informaciju doznala od novinara.

Jakupčić je inače, po podacima iz imovinske kartice, rekorder po plaći u državnim tvrtkama – mjesečno prima čak 29.297,80 kuna. U imovinskoj kartici, također, jasno stoji da je član HDZ-a.

Navodno se očekuje još uhićenja tijekom dana.

”Gospodin Jakupčić je uhićen, ali još nemam uvid u cijeli slučaj. Jutros su me zvali iz policije i kazali mi da je u tijeku pretres njegove kuće, a potom i službenih prostorija. Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem”, rekao je Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak.




Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, uhićena je danas u sklopu veće akcije tijela progona u Hrvatskim šumama, neslužbeno doznaje Dalmatinski portal.

U pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Oko 10:30 ispred sjedišta Hrvatskih šuma stigli su članovi Živog zida, predvođeni Ivanom Viliborom Sinčićem, koji su nosili transparente o korupciji u toj tvrtki.




Neslužbeno se doznaje da je uhićena i HDZ-ova načelnica Općine Gračac Nataša Turbić.

Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš obratio se novinarima i kazao da uhićenja nemaju veze s gospodarenjem šumama, “već se radi o jednom projektu koji je vezan za bivšu Upravu Hrvatskih šuma. Očekujem da institucije odrade svoj posao. Ovo nam je napravilo korporativnu štetu ali neće utjecati na naše poslovanje. Nadamo se da će se to uskoro raspetljati”.

Sumnja se da je u malverzacije upleten i Milenko Bašić, poznati poduzetnik. Policija provodi pretragu prostorija u njegovoj tvrtki Lager iz Posušja, koja je povezana sa spornim projektom vjetroelektrane kod Knina. Sam Bašić navodno nije u Hrvatskoj.

U Splitu je u sklopu ove akcije priveden šef ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, potvrdio je njegov odvjetnik Nediljko Ivančević. I Melvan će biti prebačen u sjedište PNUSKOK-a u Zagreb, gdje će biti ispitan, kazao je odvjetnik.

Kako neslužbeno doznaje N1, uhićena je i HDZ-ova Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede te Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

Kako se neslužbeno doznaje na ispitivanje u Uskok je stigao predsjednik uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić.

Cijeli dan uhićenici su proveli u pritvoru, a 13 je uhićenih. Pretresi još uvijek traju. Tek kad se izuzme dokumentacija onda može početi ispitivanje. Nakon Jakupčića, na redu su ostali osumnjičeni.

Vjetroelektrana je predmet istrage. U policiji ne žele otkriti za što ih se točno tereti, međutim može se reći kako se vrlo vjerojatno radi o gospodarskom kriminalu s primjesom korupcije. Istraga se širi u još dva kraka, to su isplate gospodarskih poticaja i isplate poljoprivrednih poticaja. Ovdje se može naslutiti da se radi o nekom udruživanju u zločinačku organizaciju i pogodovanje. Više ćemo znati nakon što svi budu ispitani”, prenosi Dnevnik.hr.

Josipa Rimac se, kako se doznaje, tereti za radnje iz vremena dok je bila gradonačelnica, a vezano za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem za posao oko projekta vjetroelektrana kod Knina.

Vlada je razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva Anu Mandac s njihovih dosadašnjih funkcija.

TKO JE TAJANSTVENA JANDROKOVIĆEVA SONJA? Jedan detalj iz njene biografije posebno je intrigantan

Autor:Eduard Petranović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.