foto MiMi

Policija upala na imanje aktivista za slobodu konoplje i počupala mu biljke iz vrta

Autor: dnevno.hr

Bjelovarsko-bilogorska policija u utorak popodne upala je u dvorište kuće gdje se nalazi sjedište bjelovarskog Društva za zašitu bića. Predsjednik društva i vlasnik kuće Mario Masai Kovačić javnosti je poznat kao jedan od vodećih aktivista za slobodan uzgoj medicinske konoplje u Hrvatskoj. Kovačić je u travnju prosvjedovao pred zgradom Vlade o čemu smo pisali proljetos. 

Glasnogovornik bjelovarsko-bilogorske policije Dražen Medved, ne navodeći detalje kao ni identitet uključenih u slučaj, potvrdio nam je da je policija postupala u kući u Bjelovaru.

“Izvršena je pretraga doma i drugih prostorija. U dvorištu kuće pronađeno je 12 stabljika koje nalikuju na biljku indijsku konoplju. Biljke su izuzete i proslijeđene na toksikološko vještačenje kako bi se utvrdilo radi li se o konoplji, nakon čega će, ako jest riječ o indijskoj konoplji, biti podignute odgovarajuće kaznene prijave”, rekao je šturo Medved za portal 100 posto. Kaže da se radi o većim stabljikama, koje nisu bile u teglama već u zemlji na dvorištu kuće.

Kako je Mario rekao već je tjedan dana odsutan sa imanja u Bjelovaru. Kaže da je u trenutku policijskog upada u kući bio njegov 20-godišnji sin, koji kanabisom ublažava posljedice disleksije od koje boluje.

“On oduvijek vrlo čvrsto spava, tako da ga policija nije mogla probuditi nego su u nekom trenutku preskočili plot i opkolili kuću. Posjekli su i oduzeli sve biljke. Moram reći da je to napravljeno ilegalno, bez odgovarajućeg sudskog naloga, jer kuća pripada udruzi Društvo za zaštitu bića i tu se nalazi pravna, a ne fizička osoba, dok su oni imali nalog za pretres kuće fizičke osobe”, ističe Mario za 100posto. Kaže kako mu je sin javio da policija traga za njime.

“Ne znam, još me nitko nije ni o čemu službeno obavijestio. Nalazim se na jednom rajskom otoku na Jadranu u izolaciji i tu također pomažem bolesnima svojim lijekovima i pripravcima od kanabisa”, rekao je Mario Kovačić.

A čini se da je policija proteklih dana pokrenula opsežnu akciju protiv malih uzgajivača konoplje, jer Slobodna Dalmacija javlja da je sličan pretres izvršen i u Pakoštanima.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.