fbpx
Photo: MUP

(FOTO) Policija uhitila osam osoba zbog švercanja migranata

Autor: Dnevno/ I.I.

Policija je uhitila osam osoba te podnijela kaznenu prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tijekom četvrtka na riječkom području.

Osumnjičeni su za nezakonit prijevoz i transfer najmanje 129 stranih državljana koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, kako navodi MUP u priopćenju.

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske, Službe organiziranog kriminaliteta i drugih ustrojstvenih jedinica su, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije, Policijskom upravom Koper te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Odsjek u Rijeci, proveli kriminalističko istraživanje nad sedam osoba s riječkog i jednom osobom s dubrovačkog područja zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela ‘Zločinačko udruženje’, ‘Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja’ i ‘Protuzakonito mulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma’.


 

Photo: MUP

 

Policija sumnja da su 44-godišnjak i 30-godišnjak u vremenskom periodu od 30. srpnja 2018. do 4. rujna 2020. godine na širem području Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje 32-,36-, 25- i 39-godišnjaka te 32- i 19-godišnjakinju zbog nezakonitog prijevoza i transfera stranih državljana preko teritorija Hrvatske i međunarodnih granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Sa zasad nepoznatim osobama iz inozemstva dogovarali su prihvat spomenutih stranih državljana na graničnoj crti između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, većinom na području Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije te njihov transport kroz područje Hrvatske i prebacivanje u Sloveniju.

Za prijevoz i transfer naplaćivali su najmanje 2.000 eura po prevezenoj osobi i dodatnih 300 eura za prijevoz svakog komada prtljage koju bi osoba imala sa sobom. Novac su naknadno dijelili između sebe, a od dijela tog iznosa za obavljeni posao isplaćivali ostale pripadnike zločinačkog udruženja, čime su svi zajedno stekli financijsku korist od ukupno najmanje 2.200.000 kuna (296.700 eura). Mobitele i radio stanice koristili su za prikrivenu komunikaciju.

 
 

Photo: MUP

 

Strane su državljane osobnim vozilima preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini granične crte Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom te ih transferirali na područje Primorsko-goranske županije, šire područje Bakra. Tamo su ih kraće vrijeme smještali na različitim, unaprijed dogovorenim lokacijama, a potom ih istog ili sljedećeg dana prevozili dalje s ciljem da im omoguće izaći iz Hrvatske na područje Slovenije izbjegavajući graničnu kontrolu.
USKOK je od Županijskog suda u Rijeci zatražio određivanje istražnog zatvora za troje od osmero osumnjičenika.

IMIGRANTI UŠLI NA VOJNI POLIGON SLUNJ Policija traga za nestalom djevojčicom

Autor:Dnevno/ I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.