fbpx
Foto: Pixsell, Ilustracija

POLICIJA O JUČERAŠNJIM UHIĆENJIMA: Objavili sve detalje kako je Puklin odavala informacije Piruški Canjugi, te za što sumnjiče ostale

Autor: Dnevno.hr

Svi jučer uhićeni u akciji USKOK-a i policije ispitani su u poslijepodnevnim i večernjim satima u utorak u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj ulici. Danas se očekuje odluka DORH-a o tome hoće li i za koga zatražiti istražni zatvor.

Jučer su, podsjetimo, uhićeni bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, kao i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, svojedobno optužena u slučaju Agrokor.

Sumnja se da je Alerić Puklin tajne informacije iz istrage odavala Piruški Canjugi, i to preko svog supruga.

Skužbeno priopćenje objavila je policija.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, dovršili su kriminalističko istraživanje za koje su saznanja proizašla iz ranije dovršenih kriminalističkih istraživanja iz rujna 2020., odnosno travnja 2021. godine.

Današnje, novo kriminalističko istraživanje, koje je provedeno na području Policijske uprave zagrebačke, rezultiralo je podnošenjem prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i korupcije protiv ukupno pet osoba, i to: dvije žene starosti 48 i 56 godina te tri muškarca starosti 47, 46 i 36 godina. Prijavljena 48-godišnjakinja obnašala je dužnost u tijelu kaznenog progona.

Sumnja se da je Puklin dostavljala važne podatke o stanju predmeta Piruški Canjugi

Sumnja se da je 48-godišnjakinja od početka studenog 2018. do sredine veljače 2019. u Zagrebu, kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu Zagrebu, zadužena za postupanje u predmetu protiv osumnjičene 56-godišnjakinje i drugih zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na štetu trgovačkog društva, u okviru koje dužnosti – ocjenjivanja kaznene odgovornosti – imala pristup podacima iz svih kaznenih predmeta ŽDO u Zagrebu te na traženje 56-godišnjakinje poduzela radnje usmjerene na izbjegavanje njezine kaznene odgovornosti. Naime, osumnjičena je putem svog supruga, osumnjičenog 47-godišnjaka, svjesna zabranjenosti takvog postupanja, 56-godišnjakinji upućivala i dostavljala važne informacije o stanju predmeta, o postupanju i namjeravanom postupanju državnog odvjetništva, a koje postupanje je tajno. Sumnja se nadalje da joj je, u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi trebala poduzeti da bi izbjegla kaznenu odgovornost. S obzirom da je bila u cijelosti upoznata s utvrđenim činjeničnim stanjem u kaznenim predmetima, otkrila je i da se provode izvidi u suradnji s PNUSKOK-om, poslovne događaje koji se istražuju, osobe prema kojima su izvidi usmjereni i kaznena djela za koja se te osobe sumnjiče, naglašavajući u kojim su se kaznenim predmetima izvidne radnje u to vrijeme provodile intenzivno, a u kojima ne.

Otkrila tajne informacije

Tako je 48-godišnjakinja, posredstvom i uz pomoć 47-godišnjaka, 56-godišnjakinji na njezin poticaj otkrila tajne informacije i podatke te joj omogućila poduzimanje radnji usmjerenih na ometanje i sprječavanje procesuiranja kaznenih djela za koje se sumnjičila, a čime je 48-godišnjakinja zlouporabila svoj položaj službene osobe.
Nadalje, sumnja se da je 46-godišnjak od početka ožujka 2018. do prosinca 2019. godine, kao direktor sektora u trgovačkom društvu u vlasništvu RH koji je nadležan za opis predmeta javne nabave, za određivanje dokaza sposobnosti koje su zainteresirani gospodarski subjekti morali ispuniti da bi mogli sudjelovati u postupcima javnih nabava, kao i za utvrđivanje kriterija za bodovanje zaprimljenih ponuda – istovremeno postupajući prikriveno i u svojstvu tajnog člana drugog trgovačkog društva koje je bilo zainteresirano za podnošenje ponuda i sudjelovanje u postupcima javnih nabava za pružanje IT usluga naručitelja – s drugim tajnim članom tog društva i osumnjičenim 47-godišnjakom i direktorom društva te osumnjičenim 36-godišnjakom, preostalim predstavnicima tog trgovačkog društva utvrdio profil stručnih osoba kojima je raspolagalo to trgovačko društvo i dogovorio dokaze sposobnosti koje će svi zainteresirani gospodarski subjekti morati ispuniti da bi mogli sudjelovati u postupcima javne nabave za pružanje IT usluga u trgovačkom društvu u vlasništvu RH, a sve s ciljem da trgovačkom društvu u kojem je bio tajni član osigura status jedinog valjanog ponuditelja te omogući dobivanje i ugovaranje poslova s naručiteljem. Na isti su način dogovorili i kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda zainteresiranih gospodarskih subjekata i te kriterije prilagodili trgovačkom društvu u kojem su bili tajni članovi. U skladu s dogovorom, tako zajednički sastavljene ponude 36-godišnjak je, kao direktor u postupcima javne nabave, podnosio naručitelju odnosno trgovačkom društvu u vlasništvu RH, a nakon čega je 46-godišnjak kao direktor sektora realizirao njihov dogovor. Sumnja se da je temeljem te usklađene dokumentacije (dokaze sposobnosti koje gospodarski subjekti moraju ispuniti) uskladio i kriterije za bodovanje, kako bi odgovarali društvu u kojem su osumnjičeni tajni članovi te je to društvo i izabrano kao najpovoljniji ponuditelj, a zaključeno je pet ugovora o nabavi usluge dodatnog razvoja i održavanja platforme te još dvije nabave aplikativnog i programskog rješenja, ukupne vrijednosti 8.299.437,50 kuna.

Nezakonito pogodovali u javnoj nabavi

Tako su osumnjičeni 36-godišnjak i 47-godišnjak pomagali u nezakonitom pogodovanju, dok je osumnjičeni 46-godišnjak, kao odgovorna osoba, nezakonito pogodovao prilagođavajući postupke javne nabave određenom trgovačkom društvu.

Zaključno, sumnja se da je 47-godišnjak od prosinca 2018. do ožujka 2019. godine, kao voditelj marketinga u trgovačkom društvu, u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti, najprije od četiri studentice zatražio da u Studentskom centru u Zagrebu preuzmu ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će njegovo trgovačko društvo neistinito navesti kao poslodavca, a zatim od njih preuzeo podignute ugovore. Nakon toga je, sumnja se, djelatnicima računovodstva trgovačkog društva neistinito prikazao da su studentice po njegovom nalogu, a za potrebe trgovačkog društva, obavljale administrativne poslove i predao neistinite podatke o količini vremena koje su provele u radu na tim poslovima, slijedom čega je trgovačko društvo, uz posredovanje Studentskog centra, studenticama isplatilo honorare. Po zaprimanju uplaćenog iznosa od njih zatražio je da mu te novčane iznose u cijelosti ili umanjene za 300 kuna predaju u gotovini, što su one i učinile te je na opisani način trgovačkom društvu prouzročena šteta od 23.601,88 kuna, a 47-godišnjak je ostvario nepripadnu materijalnu korist od 19.400,00 kuna.
Tako je 47-godišnjak počinio zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te povredom tuđih imovinskih interesa pribavio sebi protupravnu imovinsku korist.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uhićene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.