Foto: Tom Dubravec / CROPIX / Ilustracija

Policija intervenirala u zagrebačkoj školi: Bijesni roditelji upali u školu, učiteljica se zaključala s djecom

Autor: I.G.

Strašan slučaj dogodio se u jednoj osnovnoj školi u centru Zagreba. Naime, u jednoj od učionica došlo je do opsadnog stanja, a na kraju je čak intervenirala i policija. Hrabra učiteljica se zaključala zajedno s učenicima u učionici nakon što su u školu nenajavljeno upali roditelji jednog neprilagođenog 9-godišnjeg dječaka, za kojeg roditelji i učenici tvrde da od početka ove školske godine zlostavlja vršnjake i zbog toga je izdvojen s nastave posljednja dva mjeseca.

“Učiteljica je srećom bila pribrana i zahvaljujemo joj se na hrabrosti. Zaključala se s našom djecom u razred i rekla im da je to probna vježba za kriznu situaciju. Svi smo dojurili do škole i u šoku smo. Sjetite se što je bilo u Beogradu prije godinu dana. Ovo je prestrašno što djeca i mi proživljavamo mjesecima”, rekla je za Jutarnji list majka jednog učenika.

Nadodaje i kako su ti isti roditelji s problematičnim dječakom sjedili pred razredom i inzistirali da uđu. Govorili su da im je dosta toga da im dijete ne ide normalno s ostalima na nastavu. Ravnateljice u to vrijeme još nije bilo u školi.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

Intervenirala policija

Policija je razgovarala s roditeljima kad je stigla i tad su otišli s njima iz škole. Potvrdila je kako je došlo do incidenta i rekla da roditelji dječaka redovno nastupaju agresivno.

“Učiteljica se uplašila i nije bila sigurna da neće na silu nešto napravili. Pozvali smo policiju”, rekla je Jutarnjem ravnateljica škole. Dodala je da su roditelji dječaka nesuradljivi i ne prihvaćaju nikakve ponude škole, ali niti Ministarstva koja im se nude. “Oni imaju neku svoju viziju svoga djeteta. Bitno je da ostala djeca nisu danas doživjela traumu”, rekla je ravnateljica.

Roditelji su se žalili da su sustav i institucije neefikasni u rješavanju problema, dok su djeca žrtve ostajala traumatizirana i izložena nasilju. Mnogi učenici su završili u psihološkom tretmanu, dok je učiteljica bila na bolovanju.

‘Začepi gubičetinu‘, ‘ku*vo‘, ‘lešinarko‘, ‘debela kravo‘, neke su od uvreda kojima je mjesecima svakodnevno ‘častio‘ svoje vršnjakinje u razredu. Užanute djevojčice maltretirao je, zlostavljao i seksualno uznemiravao, a snimao ih je i mobitelom. Isto je činio i dječacima, a pritom ih je jako udarao po leđima i šakom u glavu u nekoliko navrata, a znao je i prijetiti da će nastradati njihovi mame i tate.
Kako piše Jutarnji Dječaka sitnije građe bacao je u zrak, a drugog je tako jako gurnuo da je lupio glavom u rub stola i dobio je podljev pod okom. To je dio incidenata koji su se odigravali u školi od studenog prošle godine na nastavi ili tijekom odmora, a koje su prepričali roditelji učenika. Također, dječak je redovito ometao nastavu uz urlike, lajanje ili mijaukanje. Učiteljica mjesecima nije odlazila na toalet pod pauzom niti je napuštala učionicu jer je znala da djeca nisu sigurna.

Dijete palo s četvrtog kata u Šibeniku: U bolnici je u kritičnom stanju
Pravna borba

Dječak je u školu došao lani nakon fizičkog nasilja u prethodnoj školi. U početku njegovi vršnjaci nisu prijavljivali nasilno ponašanje, bio je nov, mislili su da se nije prilagodio.

Od 15 učenika njih je deset završilo u različitim psihološkim tretmanima, a učiteljica, inače iskusna dugogodišnja zaposlenica škole, na bolovanju je bila od veljače.

Unatoč brojnim apelima roditelja da se problem mora riješiti, sustav se potpuno oglušio na njihove opetovane molbe, žalili su nam se roditelji. U nekoliko navrata podnesene su prijave policiji, obaviješten je Centar za socijalnu skrb, navodno je izrečena mjera obiteljsko-pravne zaštite iz njihovog resora, a u sve su uključeni i Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade i Pravobraniteljica za djecu. No dječak je i dalje u školi, a njegovi razredni kolege i njihovi roditelji izbezumljeni.

Ravnateljica je 15 roditelja prijavila Centru sa socijalni rad jer nisu slali djecu u školu, a nastavno na to svi oni su dobili individualni poziv na razgovor u nadležni područni ured. Svemu tome je prethodio mail ravnateljice kojim je prijetila izricanjem pedagoških mjera njihovoj djeci.

Nakon dugotrajne borbe i neuspješnih apela, roditelji su zajednički angažirali odvjetnika kako bi zaštitili prava svoje djece. No, situacija ostaje nejasna i puna neizvjesnosti, dok roditelji i dalje brinu za sigurnost svoje djece u školi.

“Djeci je onemogućeno ne samo pravo na osnovnoškolsko obrazovanje jer se dječak tijekom sata glasa i gađa druge učenike sa stvarima, nego i na normalnu socijalnu sigurnost. Radi se o kriznoj situaciji gdje je direktno ugrožena sigurnost djece u školi na dnevnoj bazi. Došlo je do jasnog primjera kršenja prava djece u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Ravnateljica nije uspjela djecu zaštititi, a radi se o snažnom nasilju – psihičkom, fizičkom i seksualnom uznemiravanju. Unatoč učiteljici i jednoj asistentici u razredu, dvoje odraslih osoba nisu uspjeli uspostaviti autoritet”, rekla je Ana-Marija Vegar, odvjetnica roditelja djece žrtava. Napominje da je bitno i pomoći dječaku koji ima problem, a očigledno mu nitko ne pomaže.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.