FOTO: cropix/Ilustracija

POLICIJA I TORCIDA U OTVORENOM RATU, OVO POSTAJE BITKA ZA SPLIT: DORH objavio detalje, poslali jasnu poruku javnosti, pričalo se i o ‘zvijerima’: ‘Morao je pucati, inače bi bio zaklan’

Autor: L.B.

Prilikom intervencije policije u petak u Zrinsko-frankopanskoj ulici, četvorica splitskih policajaca su ozlijeđena, a šest osoba je privedeno nakon dojave o remećenju javnog reda i mira.

Policija je, kako su kazali u PU splitsko-dalmatinskoj, braneći se ispalila u zrak tri hica, a na konferenciji za medije govorili su o događajima nakon utakmice.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević kaže da su četiri pripadnika policije, bez opreme, došla pred prostorije Torcide gdje su ih gađali bocama i ozlijedili jednu policajku. Policiju su građani pozvali zbog buke, rekao je.

“U jednom trenutku su došli do njih s razbijenim bocama i prijetili da će ih zaklati”, kaže Srdarević i dodaje da je nakon toga policajac ispalio tri hica u zrak, nije nastala šteta, rekao je.

Oglasio se DORH

O neredima se oglasio i DORH u nedjelju navečer.

Dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je 23. listopada 2022. proveo dokazne radnje prvog ispitivanja trojice osumnjičenih hrvatskih državljana (1993., 2001. i 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela napada na službenu osobu iz članka 315. stavak 1. u svezi stavka 4. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela izazivanja nereda iz članka 324. stavak 1. u svezi stavka 2. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 22. listopada 2022. oko 00:05 u Splitu, na području oko Kluba navijača HNK Hajduk-Torcida, u skupini od najmanje 50-ak osoba, prilikom dolaska policijskih službenika po dojavi o remećenju javnog reda i mira i nakon što im je izdana naredba da se raziđu i prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, policijskim službenicima upućivali uvrede.




Osnovano se sumnja da su, u nakani fizičkog obračuna, krenuli prema njima i gađali ih kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova i drugim predmetima, kojima su pogodili četvoricu policijskih službenika, pri čemu su zadobili tjelesne ozljede.

‘Prestali tek nakon hitaca u zrak’

Osnovano se sumnja da su nastavili s daljnjim kretanjem prema policijskim službenicima i bacanjem kamenja, staklenih boca i drugih predmeta prema njima te im upućivali ozbiljne prijetnje, tražeći od prisutnih navijača da im se pridruže. S napadom su prestali nakon što je jedan policijski službenik izdao upozorenje da stanu i da će pucati te potom i ispalio hitac upozorenja u zrak.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv svih osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela sukladno odredbi članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku”, stoji u priopćenju DORH-a.




‘Što je trebao, pustiti da ga zakolju?’

“Što bi policajac trebao? Pustiti da ga zakolju?” pitao je.

“Ako je bilo ovakvog ponašanja, to je nedopustivo. Napravit ćemo istraživanje. Ako je kriv, bit će sankcioniran. Tu priča završava”, rekao je.

Srdarević je naglasio da policajac nije pucao u osobu, nego u zrak.

“On je to morao, morao je pucati zbog upozorenja i zvanja pomoći. Inače bi bio zaklan razbijenom bocom”, rekao je.

Dodatna oprema ne bi zaštitila policajca u slučaju da ga izdvoje i napadnu razbijenom bocom, dodao je.

‘Obuzdajte zvijeri’

Podsjetimo, nakon odigrane utakmice između Hajduka i Dinama u utorak navečer u Splitu, Hrvatsku su ponovno obišle zabrinjavajuće scene, u kojima su glavni akteri bili policija i dio navijača.

Zbog svega, Torcida je uputila otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

“Ministre, obuzdajte zvijeri dok nije prekasno”, poručili su.

‘Pamti, pa vrati’

Usto, Torcida je dva sata nakon otvorenog pisma ministru Davoru Božinoviću, u kojem mu piše da “obuzda zvijeri pod policijskim značkama dok nije prekasno”, objavila novu snimku na kojoj se vidi brutalno policijsko postupanje prema navijačima.

Naime, na ranije objavljenoj snimci nije se jasno vidjelo policijsko postupanje, već samo kako nekolicina policajaca lovi navijače.

Međutim, na ovoj snimci jasnije se vidi kako dvojica policajaca nogama i pendrekom tuku navijača koji je svladan na tlu. Čuje se i zapomaganje čovjeka na podu.

“Pamti pa vrati”, napisala je Torcida u svojoj objavi na Facebooku.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.