Foto: Screenshot

POLICAJCIMA SA SNIMKE NE PIŠE SE DOBRO! Mogli bi biti optuženi za mučenje: Prijeti visoka kazna zatvora!

Autor: N.K

Nakon što su u javnost procurile snimke nasilja nad migrantima od strane hrvatske policije, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je provođenje izvida zbog sumnje na kazneno djelo iz članka 104. Kaznenog zakona.

Kako javlja Jutarnji, riječ je o kaznenom djelu mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

U tom članku zakona piše da “Službena osoba ili osoba koja na poticaj ili s izričitim ili prešutnim pristankom službene osobe ili druge osobe koja djeluje u svojstvu službene osobe prouzroči drugome tešku tjelesnu ili duševnu bol ili patnju da bi od njega ili druge osobe dobila obavijest ili priznanje, ili da bi ga kaznila za djelo što ga je počinio ili je osumnjičen da ga je počinio on ili neka druga osoba, ili da bi se on ili druga osoba zastrašila ili da bi se na njega ili drugu osobu izvršio pritisak, ili zbog bilo kojeg razloga utemeljenog na bilo kojem obliku diskriminacije, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina”.

Optuženi policajci mogli bi odgovarati i disciplinski zbog nesavjesnog obavlja posla i primjereni prekomjerne sile. Između ostalog i zbog ponižavanja dostojanstva osobe prema kojoj se postupa.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.