Foto: Robert Fajt / CROPIX/Ilustracija

Polar Vortex ubrzano hladi jedan dio Europe, Hrvatima stiglo upozorenje: ‘Bit će ledeno’

Autor: Z.S.

U listopadu su se temperature u pojedinim saveznim zemljama Njemačke popele na preko 25 stupnjeva Celzijusa. Nakon rekordno toplih temperatura u rujnu, listopad je također započeo s ljetnim vremenom. Međutim, kako piše Fenix magazina, toplo vrijeme bi uskoro moglo postati prošlost jer se očekuje dolazak prvog snijega.

Meteorolozi u Njemačkoj predviđaju značajno hladnije vrijeme od 15. listopada. Dugotrajni dani s temperaturama iznad 25 stupnjeva napokon će se primaknuti kraju, kako javljaju njemački mediji.


Stiže velika promjena vremena: Pripremite zimske jakne, evo kad bi moglo zahladiti

Premještanje hladnih zračnih masa

Europski vremenski model ukazuje na premještanje hladnijih zračnih masa prema Njemačkoj tijekom vikenda i sljedećeg tjedna. Na visini od 1.500 metara, temperature će pasti na -2 do -1 stupanj Celzijusa, što su idealni uvjeti za prvi snijeg.

Već od sljedećeg utorka, ova kombinacija čimbenika mogla bi rezultirati pojavom snijega na nadmorskoj visini između 600 i 700 metara. Meteorolozi napominju da to nije neobično za sredinu listopada.

Konačno, trebalo bi se pričekati naredne dane kako bismo saznali hoće li Njemačka zaista doživjeti svoj prvi snijeg. Meteorolozi ističu da su vremenske prognoze i dalje podložne promjenama i oscilacijama.

Slabi El Nino

A prema nekima najpouzdaniji meteorolog hobist, Dino Dundić oglasio se oko promjene vremena.

Pratim jutarnju tmp već duže vrijeme, a i Vi sa mnom isto, te mogu potvrditi da “Polar Vortex” sasvim izvrsno i ubrzano…
Objavljuje Pogled na klimu i njene promjene by Dino DundicPonedjeljak, 9. listopada 2023.

“Pratim jutarnju temperaturu već duže vrijeme, a i Vi sa mnom isto, te mogu potvrditi da “Polar Vortex” sasvim izvrsno i ubrzano pothlađuje sjeveroistočne krajeve, te to potvrđuju temperature mape na 2 metra visine svako jutro….

Također ubrzano slabi i famozni “El Nino” na sjevernom dijelu Pacifika, koji je bio iznimno jak ovo prevruće ljeto koje je za nama…. Dakle “El Nina” ubrzano pothlađuju jako hladne struje iz Sibira, koje šalje a tko drugi do “Polar Vortex” koji je sada već iznimno jak, te “El Nino” neće imati bitan utjecaj na zimu/proljeće 2023/2024, već upravo naš ledeni prijatelj s sjevera “Polar Vortex”, te se to itekako vidi na jutarnjim temperaturnim mapama….

Također “Golfska Struja” je i dalje slaba, te ne pokazuje znakove poboljšanja, što otvara sjeverni koridor za spuštanje jakih naleta PV a, iz prve s Sjevernog Atlantike, te nastavno poslije u drugom dijelu zime i proljeća iz Sibira…..

Što se događa s Polar Vortexom? ‘Spremaj rajo drva, bit će žešća epizoda’
“Kako vam je Dino davno reka….spremaj drva i provjeri antifiriz, jer uskoro i mi dobijamo porcije ledenog zraka s sjevera, a zima neće biti ni blizu topla, kako “labudi” tvrde, već poštena s dosta snježnih epizoda”, napisao je na svojoj Facebook stranici.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.