Polaganje vozačkog ispita više neće biti isto! Saznajte koji se noviteti uvode

Autor: A.J.

Hrvatski autoklub (HAK) odlučio je modernizirati način polaganja vozačkih ispita kako bi ubrzao i olakšao proceduru dobivanja vozačke dozvole.

Broj kandidata koji upisuju autoškole i dalje raste, unatoč sve većim cijenama. Prema podacima iz HAK-a trenutačno djelatnost osposobljavanja za vozače u Hrvatskoj obavlja 377 autoškola, dok ih je prošle godine bilo 349. S druge strane, ispit, odnosno teorijski dio B-kategorije položilo je 57.794 što je 85 posto od svih ispitanih.

Stoga se HAK odlučio na modernizaciju cijelog postupka s ciljem smanjenja administrativnih poslova. “Od 2. siječnja 2019. Hrvatski autoklub uveo je nova tehnološka rješenja. U procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta počeo je koristiti programsku aplikaciju s tablet uređajem. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, glavna je namjera bila unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita”, javljaju iz HAK-a.

U praksi to znači da ispitivač  tijekom ispita, koristi tablet koji očitava rutu kretanja vozila i ostale potrebne podatke.

“Također, namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu”, pojašnjavaju iz HAK-a. Ističu kako je  cilj i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita.

HAK već dulje vrijeme ima u planu uvođenje videokamera koje bi se koristile tijekom vozačkog ispita. Drugim riječima, radi se o svojevrsnom VAR sustavu za autoškole gdje bi se videoanalizom mogao ustanoviti točan razlog pada/prolaska kandidata kako bi polaganje bilo što legitimnije. Ipak, u HAK- još nemaju točan datum uvođenja takvog snimanja jer prvo moraju zadovoljiti sve zakonske procedure uključujući i onu o privatnosti građana, popularnu GDPR odredbu.

“Naposljetku, uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita planirano je u drugoj fazi. Budući da je Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a koji sadrži odredbe vezane uz audiosnimanje i videosnimanje tehničkim uređajima u svrhu ujednačavanja standarda i kriterija provedbe vozačkih ispita stupio na snagu 1. kolovoza prošle godine, počeo je teći rok za pripremu i implementaciju sustava“, zaključuju iz HAK-a.

Autor:A.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.