fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘POKAZUJE SVOJE SRBOLJUBNO SRCE!’ Totalni rat saborskih lavica: HDZ-ovka šokirala čak i Jandrokovića

Autor: M.P.

Hrvatski sabor danas je počeo s održavanjem svoje 15. sjednice.

Nakon jednomjesečnog odmora, saborski zastupnici su se vratili u klupe, proljetno zasjedanje otvoreno je uobičajenim aktualnim prijepodnevom tijekom kojega su o aktualnim temama propitivali premijera i ministre.

Pitanja je članovima Vlade postavilo 39 zastupnika, ždrijeb je odlučio da je prva to bila SDSS-ova Dragana Jeckov, posljednji SDP-ov Arsen Bauk.  Nakon aktualnog prijepodneva, zastupnici će glasovati o povjerenju novim ministrima Branku Bačiću i Šimi Erliću.


Aktualno prijepodne smo pratili iz minute u minutu

14:30 Gotovo je akutalno prijepodne

14:26 Bauk o ograđivanju plaža

“Tako vam je to u Hrvatskom saboru, a mi za kraj umjesto šećera imamo Arsena Bauka”, našalio se Gordan Jandroković.

Podsljednje pitanje postavio je SDP-ov Arsen Bauk o pomorskom dobru i morskim lukama. Pročitao je podjelu vrsta plaža i istaknuo spornu odluku o hotelskim plažama koje više neće biti javne. “Koji je vaš stav o tome”, pitao je Plenkovića i rekao: “Unaprijed znam, ovo je win win situacija.”

“Da ste glasali, znali biste… Zagovarali ste proruske stavove s onim”, počeo je Plenković pa nastavio: “Ograđivanja plaža nema, zakon to ne dopušta. Pomorsko dobro nije i neće biti ograničeno.”

Bauk mu je na kraju replicirao oko konstantnih navođenja Ukrajine.
“Kako ste minutu odvojili na Ukrajinu, tako ću i ja, kada idući put kažete za nekog oporbenog zastupnika da je ‘pro Putin’, ima legitimno pravo reći da ste više pozitivnih riječi rekli o Žalac, nego svi oporbeni zastupnici i predsjednik o Putinu, a ja pred hrvatskom javnošću deklarativno govorim da više volim vas i Zekanovića nego Putina”, rekao je Bauk.

14:10 Miro Bulj premijeru: Vi ste strašilo

Miro Bulj (Most) kritizirao je posljedice uvođenja eura.
“Uveli ste nas u eurozonu gdje su im plaće i mirovine tri puta veće, hvalite se dok naši umirovljenici imaju pet put manju mirovinu, Kada obitelj djetetu mora kupiti patike moraju dizati nenamjenski kredit. Što će umirovljenik sa 150 eura? Stavili ste omču oko vrata, zategli ste konop oko vrata hrvatskog naroda kada ste uveli euro, tvrdili ste da će se cijene povećati za 0.23 posto. To znači da vam se prosječna cijena kave povećala za dvije lipe, ili ste krivo rekli- dva eura. Stariji dolaze i kucaju u sve većem financijskom problemu, takozvani srednji sloj je stradao. Što kažete na vaše citate?”, pitao je Bulj.

“I to ste prepisali iz nekih medija kao ovi iz Možemo. Ajmo na brojeve, već mi je ovog evazivnog raspravljanja navrh glave, prosječne mirovine su narasle za 39 posto, broj nezaposlenih se smanjio, BDP per capita je na 75 posto prosjeka EU, očekujemo da još naraste, stopa zaposlenosti 69 posto, broj zaposlenih skoro 1,7 milijuna. Što se tiče konteksta, jer vi spadate u pametnjakoviče koji su glasali za Rusiju, to ću ponavljati, nemojte biti iznenađeni, imamo pravo na zgroženost. Postignuće članstva u europodručju će ostati, potpore ugroženima, braniteljima, umirovljenicima, potpora općinama, gradovima županijama, dječjim vrtićima, školama, bolnicama, domovima za starije. Ogromna potpora države koja intervenira. Prema akterima u poslovnom sektoru kojima nismo htjeli a priori ići da će oni postupiti na prijevaran način, primjer Poljske, nema euro, godišnja inflacija 13.5, kod nas 10,5. Pogledajte sve zemlje istočne Europe koje ne žele u europodručje, mi smo zaštićeniji. Smjer je da budemo među najrazvijenijima, mene zanima koji je to vaš smjer? Izolacija, nazadovanje? A vi biste sjedili drvo na drvo”, odgovorio mu je Plenković.

Bulj je imao očitovanje.

“Koji je smjer? Smjer je Europa suverenih država, a ne briselskih činovnika. Poljska je prijatelj hrvatskom narodu, a straše ih vama, vi ste strašilo u Poljskoj, vaš kolega Poljak. Koliko su narasle cijene premijeru? Vidjet ćete kolike su u Sloveniji cijene, sad ću vam dostaviti. Kada gledamo sve skupa, vi ste heroj Ukrajine, EU, a ne smijete doći u Banovinu, u Split ne smijete doći jer vam zvižde. Čiji ste vi heroj? Vi koji odvezujete barke? Nemere to proć bez vas. Ti si ga odvezao, ti si njihov igrač, heroju svačiji”, vikao je Bulj.

13:57 O zdravstvenoj reformi

Ivan Kirin (HDZ) pitao je ministra Vilija Beroša o glavnim promjenama u zdravstvenoj reformi.

“U tijeku je procedura usvajanja dvaju zakona u zdravstvu. Čeka nas još drugo čitanje. Mijenjamo način funkcioniranja zdravstvenog sustava. Niz novina predstavlja promjenu paradigme”, rekao je Vili Beroš i detaljno objasnio dijelove reforme.

Istaknuo je da je kadrovski deficit rezultat “onoga što se događalo zadnjih 20 godina” i sad su njima došle na naplatu.

13:35 Mostovac Nino Raspudić imao je zanimljivo pitanje za premijera.

“Kada vam je najveći uspjeh takav da danas njime u Europi plaše građane, kakav vam je tek onda najveći neuspjeh.U dva navrata smo u saborsku proceduru davali prijedlog odgode eura, niste poslušali, posljedice svi kusamo, bili ste silno iznenađeni pa je u vama proradila stara kardeljevska literatura i želja za planskom privredom, a onda kada se ohladili i vidjeli da ne možete utjecati na tržišne odnose, posljednji proces koji vam je ostao je stimulirati da inspekcija radi svoj posao. Najveći neuspjeh je da je Republika Srpska obnovila više kuća a Banovini nego Hrvatska, kao zeca iz šešira ste izvukli Bačića koji danas mora opet nositi torbu, ne crnog novca, nego problema s obnovom, niste odgovorili niti na jedno pitanje, možda ćete na ovo- Koliko je sati?”.

“Što se tiče vašeg doprinosa razvoju Hrvatske u Europi, sjećam se još iz 2011. kada smo Frka Petešić i ja radili na pripremama Hrvatske za referendum u članstvu u EU, vi ste pokucali na vrata i rekli da ćete vi i dva nepoznata aktera biti broker i organizator javne rasprave, shvatio sam vaše ambicije tada. Netko koga nema i ne postoji, dođe pred sam moment referenduma s idejom da bi bio organizator javne rasprave, da se čuju glasovi za i kontra, koliko pretenciozan moraš biti da dođeš u Ministarstvo koje vodi taj proces i kažeš da bi bio moderator. To mi je bilo nevjerojatno, mislio sam da ne čujem dobro, pa sam shvatio s kim imam posla. Postali ste Milanovićev fan, neki ste polumostovac, ne znam u biti što ste, i vi dovodite u pitanje strateška postignuća Vlade. Nestvarno je što govorite, da biste vi nama govorili o politici prema Hrvatima u BIH. Vaš kompanjon Schmidta naziva svinjarom. Je li rješavanje pitanja Hrvata u BIH do nas ili do vas. Vaš ničim izazvan antieuropski stav reflektira se na pitanje i Rusije i Ukrajine. Kuda bi vi nas odveli? Ajde, molim vas da nas u 13.34 malo prosvijetlite”, odgovorio mu je Plenković.

“Prvi put mogu reći da sam zadovoljan odgovorom, rekli ste puno više nego sam tražio.Mogu shvatiti da vam je 2012. kao nekog ćatu nakon katastrofalnog vođenja kampanje Mate Granića bilo šokantno da je došla skupina građana koje je htjela organizirati 20 tribina, Tako ne razmišljaju čitači Kardelja, pa da građani mogu informirano odlučiti. Da, prije vas u HDZ-u je bilo nešto demokratičnosti pa su pozivali razne ljude da drže predavanja, danas im možete neki katekizam složiti pa da uče napamet. Ono što ste očekivali da će biti trijumf se pretvorilo u debakl, nije uspjeh uvesti euro u doba ovakvog inflatornog pritiska”, zaključio je Raspudić.

13:15 Puljak ‘spustila’ premijeru, izazvala smijeh

Marijana Puljak (Centar) za premijera je imala kratko i konkretno pitanje i molila je za što konkretniji odgovor.

“Što treba učiniti u ekonomiji da se podigne standard hrvatskih građana”, pitala je Puljak i nasmijala sve.

“Kratak odgovor- puno toga, hvala”, zaista je kratko rekao premijer.

“Isto pitanje postavila sam chatbotu umjetne inteligencije i evo odgovora: Postoji više koraka, neki su povećati produktivnost i konkurentnost gospodarstva kroz investicije u razvoj, drugo, povećati ulaganja u razvojne projekte za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, povećati efikasnost javnih institucija, stvoriti bolje uvjete za rad kroz porezne reforme, povećati zapošljavanje i podići minimalnu plaću. Umjetna inteligencija kaže kroz investicije u istraživanje i razvoj, ne u HDZ-ove lokalne šerife, ne u bujanje države, dakle sve ono što HDZ radi 30 godina je kontra umjetnoj i svakoj inteligenciji”, zaključila je.

13:00 Ante Prkačin (Domovinski pokret) bocnuo premijera oko Ukrajine i SPC-a

“Evo još jednoga koji nije podupro vojnu misiju, usijali ste pozornicu pokušavajući nas uvjeriti da je pitanje potpore toj misiji pitanje života i smrti. Hrvatski narod i parlament vas nije podržao, štete nema, možda ste ju osobno doživjeli, savjest savjesnih je otišla u prazno. Uništa. Godinu ste počeli dolaskom na Badnjak SPC-a, na taj dan pravoslavni kršćani sjede u kući i poste, SPC se nalazi u velikoj krizi, morali ste doći tamo da ih poduprete. Jeste li ponosni?”.

Plenković mu odgovara.

“Vi spadate u one koji su tako poslušni Milanoviću da čak glasate protiv. Junak, bravo, čestitam, slijedite prorusku liniju koju on zagovara godinu dana, odgovaram i Bnečić koja aludira na neki dogovor s Milnovićem. On ima razumijevanja za veliku silu, rusku vojsku, valjda treba pustiti da si uzmu komad Ukrajine i nose ga kući. Ili je recept ono što rade Zelenski i ukrajinski narod? Ne vidim koja je analogija da zemlju koja je među prvima priznala Ukrajinu stavite na stranu Rusije. Pa što vam bi? Od vas sam zadnjeg to očekivao. 97 zastupnika diglo je ruku za, na tome čestitam, vas vodi samo mržnja, samo protiv HDZ-a. Kao i Glasovac, To je vaš rezime. I na dan mirne reintegracije vam idejni vođa kaže pa nećemo valjda biti američki robovi. I vi ste se u taj koš svrstali”, odvratio mu je premijer i dodao:

“Poziv SNV-a na političkoj sceni postoji 30 godina, dolaze brojni akteri i vode dijalog, i s vama bi ga vodili, ali od vas dobivamo mržnju”.

12:50 Zakačili se Plenković i Benčić

Sandra Benčić (Možemo) pitala je o nagodbi banaka u slučaju Franak.

“I vi ste jedna od onih koja nije glasala za vojnu misiju pomoći Ukrajini. Toliko o vašem znanju i praćenju europskih procesa. Ovo što pitate, uvijek se referirate na isti treš, iste informacije, iste novine… Ne znam čije interese zastupate. Za razliku od vas Vlada nije ulazila u pravni odnos između banaka i štediša. Vlada je spriječila potencijalne financijske štete u varijanti da su arbitražni postupci završili negativno za Hrvatsku. Ništa pritom nije kompromitirano. Što se tiče javne objave dokumenata, pitajte DORH”, rekao je Plenković.

Odgovorila mu je Benčić.

“Štreberski slijedite naputak spin doktora da umjesto obveze odgovaranja građana nudite uvrede. Opet danas imate stopostotni učinak neodgovaranja na naša pitanja. Danima slušamo kako naričete jer vas je sram što niste dobili većinu za vojnu pomoć Ukrajini. I treba vas biti sram – niti ste se uspjeli dogovoriti s predsjednikom, niti dobiti potporu građana ni predsjednika”, rekla mu je Benčić.

Na to se uključio HDZ-ov Mario Kapulica.

“Vas ustav ne štiti od političke ocjene toga kako ste glasali”.

12:45 Deur: Vidimo koaliciju Grbina, Suverenista, Možemo…

Ante Deur (HDZ) postavio je pitanje ministru Mariju Banožiću o sudjelovanju Hrvatske u misiji obuke ukrajinskih vojnika. Banožić je govorio o modernizaciji Hrvatske vojske. “Modernizacija radarskog sustava je u planu”, rekao je i nabrojao ulaganja.

“O sudjelovanju Hrvatske vojske u obuci Ukrajinaca odlučivalo se u Saboru. Kako odluka nije izglasana zahvaljujući dijelu oporbe, vojska će predati svoje pozicije”, rekao je.

“Vidjeli smo koaliciju Grbina, Suverenista, Možemo, čovjek bi pomislio da je to jedna stranka, samo ne znamo tko je predsjednik, je li Grbin ili predsjednik države Milanović”, rekao je Deur.

12:33 Pitanje o izborima u BiH

Zdravka Bušić (HDZ) postavila je pitanje ministru Gordanu Grliću Radmanu o izborima u BiH.

“Tu je bilo toliko govora mržnje s bošnjačke strane koja je i priznala da nije pregovarala s hrvatskim pregovarateljima u dobroj vjeri. Hrvatski se narod našao u bezizlaznoj situaciji”, rekla je. “Mislim da je hrvatska diplomacija uspjela uvjeriti međunarodnu zajednicu u sve to. Što još učiniti”, pitala je.

12:11 Glasovac Plenkoviću: Je li vam neugodno?

Sabina Glasovac (SDP) pitala je Vladu je li im neugodno zbog povećanja cijena.

“Da, članstvo u europodručju i Schengenu je velik uspjeh. Vi tome niste pridonijeli ništa. Kontekst ulaska u eurozonu događa se u vrijeme tektonskim poremećajima uzrokovanim napda na Ukrajinu. Vi isto niste glasali za Ukrajinu, tako pokazujete na kojoj ste strani i što vam je bitno. Inflacija je manja nego u studenom. Vidjet ćete učinke članstva već ove turističke sezone. AKo se dio aktera ponaša negativno, to je njima na sramotu”, rekao je Plenković.

11:45 Katarina Peović (RF) ‘ribala’ Plenkovića oko Zakona o pomorskom dobru

“Znamo da se vaše viđenje stvarnosti i viđenje većine ne podudaraju, spominjali ste rast plaća i mirovina, niste spominjali druge zemlje u odnosu na koje zaostajemo, ljudi jedva spajaju kraj s krajem, donosite zakon o pomorskom dobru, udruge spremaju prosvjede i upozoravaju da je to možda cijena za Schengen i da se strani tajkuni neće miješati s domaćom sirotinjom. Imam rješenje, najbolje gledati što govorite stranim investitorima, da imamo najmanju cijenu radne snage. Trebamo li čitati brošure da znamo što stvarno mislite ili ćete taj zakon povući, pozivam sve da izađu na ulice, što ćemo i učiniti?”, pitala je Peović.

“Vi ne samo da niste glasali za deklaraciju o Ukrajini početkom godine, a ni o vojnoj pomoći, optužujte Vladu da je kvislinška, a plačete kada vam se čvrsto odgovori. Taj Zakon je prihvatila Vlada, nema odredbe koja onemogućuje ljudima da dođu na plažu, Butković je to javno demantirao, to je važan i ogroman zakon. Umjesto da govorite o nekim brošurama, čitajte Zakon, suzdržite se teških riječi o kvislinškoj Vladi koja je ljudima digla plaće, mirovine, limitirala inflacijske pritiske, mi mislimo na hrvatske branitelje za razliku od vas. Sve te vaše komentare možete objesiti mačku o rep, za koga vi radite, to je pravo pitanje”, odgovorio je Plenković.

Uključila se Sandra Benčić.

“Molim vas kao predsjednika Sabora da upozorite premijera na ustavno pravo svakog zastupnika da glasa i govori što misli, da zaštitite zastupnike od uvreda premijera”.

“Što je vama? Pa vi ne znate poslovnik, sjedite”, odgovorio joj je Jandroković i nastavio:

“Kažete da zaustavim premijera da ne vrijeđa zastupnike, mogu li zamoliti zastupnike da ne vrijeđaju premijera? Ne mogu. Oporba proziva vladajuće i obratno i sada bih ja samo Plenkoviću trebao odrediti što će govoriti, on odgovara na pitanja kako želi”.

Peović mu je odgovorila:

“Iz vašeg komentara bi se dalo iščitati da sam ja vrijeđala premijera, što sam ja rekla? On je mene vrijeđao, znači trebate zaustaviti sjednicu”,

Molim vas, imajmo jednake kriterije, kada se grubo govori prema vladajućima, logično je da će odgovoriti na isti način, rekao je Jandroković.

Peović: Ponavljam, vi ste kvislinška Vlada

Peović se nije dala.

“Ništa, onda ću ponoviti da ste kvislinška vlada, dokazat ćemo, nije riječ o dezinformacijama. Udruge su jako dobro pročitale zakon. A što se tiče dezinformacije, citirala sam brošuru Ministarstva gospodarstva. Dezinformirate vi, a što se tiče vergla koji verglate da su to neki ruski špijuni, vaš je ministar Grlić Radman otkrivao toplu ruku dušu, recitirao je Lavrovu, nemojte nama govoriti koji smo upozoravali na taj ruski kapital. Što se samog Zakona tiče, udruge pozivaju na prosvjede jer se opće dobro, plaža, u novom zakonu privatizira, uvode se sumnjivi kriteriji kao funkcionalna cjelina. Tražit ćemo ocjenu ustavnosti”.

“Obijesno ste rekli, pozivate ljude na cestu, siguran sam da će nakon prvog skupa na kojem je bilo 16 ljudi sada možda biti 19”, poručio joj je Jandroković.

Burić: Pokazuje svoje rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce

Zatim je povredu Poslovnika tražila HDZ-ova Majda Burić i okomila se na Peović.

“Laže i manipulira, pokazuje svoje rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce, ona je ta, prema napisima u medijima, koja je fizički napala partnera i vrši nasilje kod kuće”.

“Da se držite svojih kriterija Burić bi rekli opomenu i udaljili je jer laže o suludim konstrukcijama koje čita iz opasnih desničarskih medija, mi to trpimo”, odgovara Peović.

Jandroković poručuje: “Nisam vam dao opomenu kada ste rekli da je Vlada kvislinška, njoj sam rekao opomenu, nemate ravnopravne kriterije”.

HSS-ov Krešo Beljak traži povredu poslovnika.

“Burić je povrijedila Poslovnik, da sam ja to napravio, naglavačke bih letio. Dva puta ste me izbacili da se nisam ni snašao. Jedino što je točno rekla je spomenula ime Srboljub, divno ime, podsjetit ću da je u kolaciji s SDSS-om pa da pripazi”.

11:20 Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti)

“Poznati ste da imate istančane radare, u kojem je to kafiću kava poskupila 2 lipe?”, pitao je premijera.

Plenković odgovara:

“Vi se zadnji od onih 54 za one koje sam mislio da se neće pojaviti na glasanju o Ukrajini, ne znam kako s time živite i koja vam je logika. Što se tiče sjednice vijeća za euro, rekli smo da je uobičajeni efekt prelaska na euro, razlog zašto se dogodilo ovo je prije svega uvjetovan ruskom agresijom na Ukrajinu, a vaša ekipa nije ni došla, Nevjerojatno, samo da se bude kontra pa makar i protiv Hrvatskih interesa pa nam se vraćate na temu eura u kontekstu vanjske krize uzrokovane ruskom agresijom, Usprkos njima, eurozona će hrvatskim građanima donijeti dobro. Pogledajte stopu inflacije u članicama koje nisu u euro području”

Pola moje obitelji su Ukrajinci, meni zadnjem možete rusofiliju spočitavati, odgovara mu Milanović Litre.

Tomislav Klarić (HDZ) tražio je povredu poslovnika.

“Napad je najbolja obrana, cirkusirali ste u ukrajinskoj košulji, kako vas nije sram ne pojaviti se i pružiti potporu toj zemlji”.

11:10 Što se dogodilo s ruskom jahtom?

Domagoj Hajduković (SDP) premijera Andreja Plenkovića pitao je o jahti u vlasništvu ruskog oligarha.

“Luksuzna jahta u vlasništvu ruskog oligarha bila je parkirana na Murteru, prije tri mjeseca vraćena je u more, upalila motore, vjerojatno je veselo izvjesila rusku zastavu i otputovala prema Turskoj. Hrvatska je prije tjedan dana saznala za nestanak ‘majušne’ 35 metara duge jahtice, ali i Vlada i nadležna ministarstva. Ovo je scenarij dostojan Alana Forda, za rubriku ‘vjerovali ili ne’. Postoji povjerenstvo za kontrolu sankcijskih mjera, brodić od 35 metara veselo otplovi pod ruskom zastavom bez da ih netko nešto pita. Što se zaboga dogodilo?”.

“Dijelim to nezadovoljstvo zbog nestanka zapečaćene jahte, to se ne smije događati i odgovorni će odgovarati”, odgovorio je premijer.

“Nadam se da ćete biti uvjerljiviji pred vašim kolegama iz EU i NATO-a”, dodao mu je Hajduković.

10:55 Stier: Kakve su procjene za iduće razdobolje u Schengenu?

Davor Ivo Siter (HDZ) pitao je Davora Božinovića o Schengenu i novim izazovima te koje su njegove procjene za iduće razdoblje, kao i kada se ukidaju kontrole u zračnim lukama.

Božinović je rekao da je ulazak u Schengen, kao i ulazak u eurozonu, trenutak pred rasplet na međunarodnoj sceni.

“Tamo smo gdje trebamo biti. Što se tiče izazova pred nama kad govorimo o migrantima, kretanje ljudi iz sriomašnih dijelova svijeta nije ni prestalo od 2015.”

Govorio je o investiranju u hrvatsku policiju, povezivanje s partnerima. Napomenuo je da već bilježimo prve pozitivne činjenice i dodao: “Zračne luke će biti spremne 26. ožujka.”

10:40 Plenković: Vi glasate za Rusiju

Stephen Bartulica (Domovinski pokret) je postavio pitanje Plenkoviću.

“Upozoravali smo da Hrvatska nije spremna za euro. Glasao sam protiv upravo zato. Jeste li svjesni da će vaša odluka osiromašiti hrvatske građane”, pitao je.

Plenković je odgovorio:

“Vaša euroskeptičnost je poslovična, ali to da ste došli iz SAD- postali netko tko daje podršku Rusiji, to mene prilično iznenađuje. Za razliku od nekih aktera koji nemaju veze sa strateškim projektima, imate neki element identifikacije, radili ste u Ministarstvu vanjskih poslova. Trebali biste znati čemu Hrvatska teži, ali vi 2023. u izboru Ukrajina / Rusija glasate za Rusiju, u izboru eurozona u odnosu na izolaciju, glasate za izolaciju. To je velik problem. Za razliku od vas mi jako dobro znamo gdje idemo – među najrazvijenije zemlje, s najviše koristi za hrvatsko gospodarstvo. Gle čuda, nikad većih plaća, nikad većeg rasta mirovine, nikad manje nezaposlenosti…”

Penava: Za mene je ogromna sramota obnova

Zatim se javio Ivan Penava.

“Kažete da su ogromna sramota onih koji su glasali protiv obuke ukrajinskih vojnika, meni je ogromna sramota obnova, šest kuća, neosuđivanje ratnih zločina i rekordna inflacija”, rekao je i dobio opomenu od Jandrokovića.

Onda se javio i Stipo Mlinarić Ćipe.

“Nisam se mislio javiti, ali kako Plenković vrijeđa zastupnikae jer nisu glasali kako je on htio, vi ste bili na krivoj strani povijesti 1991., niste imali potrebu braniti svoju domovinu, bili ste na krivom Badnjaku s Porfirijem i malim Dačićem, na krivoj ste strani povijesti sa SDSS-om”.

10:33 Još jedno pitanje oko uvođenja eura

Zastupnik Miro Totgergeli (HDZ) pitao je o rastu standarda nakon uvođenja eura.

Ministar Marko Primorac govorio je o prilagodbi sustava u prelasku na novu valutu: “Koristi od uvođenja eura su značajne i trajne. Koristi će biti osjetne i u Hrvatskoj. Ne može se zanemariti da je u nekoliko dana nakon Nove godine došlo do slučajeva neopravdanog dizanja cijena. Generaliziranjem se pokušava baciti ljaga na uvođenje eura. Pojavile su se i teze da je hrana skuplja nego u Sloveniji, da su plaće niže… Sve negativno se pripisuje uvođenju eura. Vlada ima instrumente za sve to.”

10:11 Jandroković zamolio Željka Sačića da napusti sjednicu.

“Neću, neka me nose kao Pernara!”

09:54 Peđa Grbin je na redu

“Izjavili ste da će kava poskupjeti 2 ili tri lipe nakon uvođenja eura, pa kad je inflacija narasla da građani nisu osjetili krizu, nakon Nove godine kada ste se iznenadili jer cijene rastu, rekli ste da Vlada ima puno arsenala. Svi su s malo mozga upozoravali što će se dogoditi nakon uvođenja eura, odmahivali ste rukom. Imate puno prioriteta koji nisu u Hrvatskoj, to se vidi u vašem odnosu prema Sisku, Petrinji. Što čini arsenal koji imate u rukama jer ga niste počeli koristiti, a nitko nije primijetio da su cijene u trgovačkim lancima krenuli padati?”, pitao je šef SDP-a.

“Možemo vaš doprinos svesti na veliku nulu, izbacujete ljude iz kluba, uništavate gradsku organizaciju. Što se eura tiče, ja ne smatram unaprijed da je dio gospodarskih subjekata sklon prevari, idem u dobroj vjeri”, rekao je Plenković pa ga prekorio oko Ukrajine.

“Kada ste imali priliku podržati žrtvu, učinili ste tešku, brutalnu sramotu, svi nas pitaju kakav je to Sabor, gdje su ovacije, suze…”, pitao ga je premijer.

Tri su arsenala, ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na raniji rok, dodao je premijer.

Zaredale se povrede poslovnika

Marijan Pavliček (Suverenisti) traži povredu poslovnika, već su povišeni tonovi u Saboru.

“Ja sam glasao protiv obuke ukrajinskih vojnika jer odgovaram hrvatskom narodu, dosadili ste Bogu i vragu da smo ruski igrači”.

Željko Sačić (Suverenisti) je zatim urlao iz klupa!

“Hrvatsku žele gurati u rat, a da pri tome nije osigurao elementarnu vojnu sigurnost”, derao se i dobio tri opomene.

S radošću je primio opomenu. “Plenković je grubo zlouporabio Ustav onemogućavajući saborske zasutpnike da rade svoj posao”, rekao je.

Jandroković ga špota, a Grmoja također traži povredu poslovnika.

“Na krivoj strani ste obnove, vi ste odgovorni što građani spajaju kraj s krajem”. Jandroković gubi živce. Javio se i Zekanović.

“Zanimljivo je tko brani Grbina, desnica, pitam ga gdje je 50 tisuća kuna koje ste neovlašteno uzeli iz proračuna”.

“Plenkovića brani osoba koja je govorila da je on hodajuća Sotona”, ubacio se Milanović Litre.

Grbin Plenkoviću: ‘Jeste li vi glupi?’

Peđa Grbin je na kraju pitao premijera ‘Jeste li vi glupi?’, referirajući se na euro.

“Čega se dotaknete, zaribate, ta količina nesposobnosti je dirljiva”.

09:48 Pitanje postavlja Željko Pavić i to Plenkoviću

“Znate da je pred nama projekt digitalizacije, između ostalog i tijela državne uprave, istovremeno, mi smo na 53 posto europskog indeksa, vaši radari su osjetili probleme. Digitalizaciju nam provode cvjećare, digitalizira se kalkulator za preračunavanje kuna u eure. Tu su problemi veći od obnove, a srećom posljedice su blaže. Kako tumačite da su neki u vašoj Vladi koji su o tome progovorili ubrzo smijenjeni?”.

Premijer odgovara:

“Ne znam na što se referirate, neprecizno je. Što se strategije digitalizacije tiče, Sabor ju je usvojio u prosincu. Što se tiče procesa javnih nabava, transparentnosti, one moraju biti takve u svakom segmentu. Znam da ste biti u APIS-u dugi niz godina, slobodno sugerirajte za javne nabave, ako imate saznanje o nepravilnostima, prijavite. Što se tiče navoda da netko je, a netko nije na funkciji, mi odlučujemo koga stavljamo i kada, a vi drugi put nemojte kasniti na glasanje o Ukrajini”.

09:43 Počinje postavljanje pitanja Vladi, prva na redu je Dragana Jeckov (SDSS)

Pitanje je za ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

“Novina zakona je uvođenje besplatnog obroka za sve učenike u osnovnim školama, no pokazalo se kako pojedinci nisu ulagali u osnovne škole. Ravnatelji su se žalili na tehničke i organizacijske probleme. Kako to planirate riješiti?”, pitala je Jeckov.

Fuchs odgovara:

“Negdje u 40 posto škola nema školske kuhinje i blagovaonice, svjesni smo toga, no krenuli smo u program da djeca imaju obrok. U 60-ak škola taj obrok je kuhan, u ostalima je hladni obrok. Raspisom natječaja za dogradnju škola će problem biti riješen do 2027. godine”, rekao je i dodao da će biti zapošljavanja kuhara i drugog osoblja.

09:40 Stigao je premijer, počinje sjednica

Sve je spremno za početak 15. sjednice Sabora. Prije početka Aktualnog prijepodneva intonira se himna. Minutom šutnje odana je počast preminulim zastupnicima, braniteljima i onima koji su život dali za domovinu.

09:30 Zastupnici se okupljaju nakon jednomjesečne stanke, čeka se da u Sabor stigne premijer.

Foto: Saborska TV

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.