FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘POKAZALI SMO IM DA I ONI MOGU GINUTI’ Mladi Jastreb o najtežim ratnim danima: To je dio zločina koji nije procesuiran, koliko su te djece iskoristili da bi ih i tako ubijali…

Autor: Dnevno.hr

Branko Borković, Mladi Jastreb, bio je 30-godišnjak kada je iz Vukovara izašao među posljednjima, kao zadnji ratni zapovjednik obrane grada.

Danas, 30 godina nakon pada grada, u koloni odaje počast svim žrtvama.

Prisjetio se kako je to izgledalo 1991. godine.

“Predaja grada nije nikad započela, 18.11. su započeli pregovori između povjerenika Vlade i srpske strane oko evakuacije ranjenika. To se nije dogodilo jer su Šljivančanin i ekipa nasilno, mimo protokola koji su dogovoreni, upali u bolnicu i uslijedilo je izdvajanje ranjenika koje su likvidirali na Ovčari. Slično se dogodilo i u Borovu naselju s ljudima koji su se sklonili u prostor tvornice Borovo”, prisjeća se Borković najtežih ratnih dana u Vukovaru.

“Ovdje je kleknula posljednja komunistička vojska u Europi koja se upregla u kola fašističkog režima Slobodana Miloševića. Mi nismo bili međunarodno priznati, nismo postojali i nismo bili željeni, bili smo blokirani po pitanju bilo kakvog naoružanja i opremanja. Oružje smo uzeli iz vojarni, ono što smo oteli u borbama i nešto što smo ranije prošvercali da bi se mogli naoružati. Žrtve su bile strašne”, govori Borković.

‘To je dio zločina koji nije procesuiran’

Na pitanje kako su se suprotstavili sili koja je stajala s druge strane, Borković kaže: “S onim što smo imali. Bitno je da smo u prvoj fazi pokazali da i oni mogu ginuti od ono malo što mi imamo i to je izazvalo paniku i oni su počeli silom gurati vojnike. Oni su imali puno vojnika JNA koji su bili iz različitih dijelova bivše Jugoslavije. To je dio zločina koji nije procesuiran, koliko su te djece iskoristili da bi ih i tako ubijali. Bez obzira na silu tehnike, zbog tog bitnog ljudskog faktora nisu mogli na Hrvatsku”, prisjetio se Borković za N1.

Podsjeća, 1998. godine bila je prva kolona sjećanja, a na pitanje je li 30 godina kasnije Hrvatska zemlja za koju su se borili, kaže:




“To je zemlja, no da živimo Hrvatsku koju smo željeli, ne. Vukovar je nametnuo letvu časti i poštenja na njoj inzistiramo, ginuli smo za Hrvatsku svih nas, a ne zemlju iz koje će mladost bježati. Vukovar je temelj hrvatske države, za nju vrijedi živjeti, ima puno prostora  za sve nas ovdje”.

Sramotna Manolićeva komisija

Borković je komentirao i nalaz takozvane ‘Manolićeve komisije’ za koji Franjo Gregurić kaže da treba biti odbačen.

“Ta komisija nas je optužila, pitam je li to krivica da imamo Hrvatsku danas, možda se za to bore te sile, samim činom odbacivanja nećemo riješiti taj problem, mali dio odličja i promaknuća je meni kao ratnom zapovjedniku oduzeto, nismo to konzumirali i to nam se priječi”.




‘Neka svi danas dostojanstveno hodočaste’

Hoće li kolona biti politička platforma ove godine?

 “Nadam se da će to biti mirno i dostojanstveno ove godine, poziv je svima da ne politiziraju već da dostojanstveno hodaju i hodočaste svima koji su živote položili za današnju Hrvatsku. Neka im svaki dan Vukovar bude na spomen, da su dužni narodu činiti dobro”, Borkovićeva je poruka državnim dužnosnicima.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.