Pogledajte koliko nuklearnih bojnih glava posjeduju određene države

Autor: Hina

Štokholmski međunarodni istraživački mirovni institut (SIPRI), objavio je u ponedjeljak izvještaj u kojem je procijenjeno da u svijetu postoji zaliha od 13 865 bojnih glava, 600 manje nego na početku 2018. Većina, oko 12 685 nuklearnih bojnih glava, pripada Americi i Rusiji.

Ta procjena obuhvaća nuklearne bojne glave koje su aktivne, u skladištima, ili spremne za rashodovanje. Za devet država se zna ili vjeruje da posjeduju nuklearno oružje, a to su: SAD, Rusija, Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja.

“Naš izvještaj pokazuje da se ukupni broj nuklearnog oružja smanjuje, no sve države koje posjeduju takvo oružje ili ga moderniziraju ili su najavile takve planove”, ističe stručnjak SIPRI-ija Shannon Kile za njemačku novinsku agenciju dpa.

“Jasno je da nuklearno oružje ostaje središnji dio njihovih vojnih strategija i doktrina o nacionalnoj sigurnosti”, dodaje, ističući da se nuklearno oružje “i dalje smatra važnim za nacionalnu sigurnost”.

SIPRI navodi da se oko 2000 nuklearnih bojnih glava drži u stanju visoke pripravnosti.

SAD i Rusija, najveće svjetske nuklearne sile, posjeduju više od 90 posto svjetskih zaliha nuklearnog oružja.

Institut procjenjuje da SAD, prema podacima prikupljenim do siječnja ove godine, posjeduje 6185 nuklearnih bojnih glava, a Rusija 6500.




Svjetske nuklearne sile ne odustaju od razvijanja nuklearnog oružja

Trend koji je institut uočio jest da SAD i Rusija, kao i druge nuklearne države, unapređuju svoje nuklearne arsenale.

Prema institutu, te zemlje imaju programe koji su operativni ili planove razvoja novog nuklearnog balističkog programa i zrakoplova koji mogu nositi nuklearne glave, kao i pogone za proizvodnju nuklearnog oružja.




SAD je, primjerice, 2018. objavio planove za jačanje uloge nuklearnih bojnih glava u vojnom planiranju i operacijama.

“Indija i Pakistan nastavljaju širiti svoje nuklearne arsenale”, kaže Kile, koji vodi odjel SIPRI-ja za nuklearno razoružanje, kontrolu oružja i programe ograničavanja širenja nuklearnog oružja.

Dvije južnoazijske zemlje povećale su i svoje kapacitete za fiziju i mogle bi “značajno povećati svoj nuklearni arsenal u idućih 10 do 15 godina”, dodao je.

Procjenjuje se da Indija ima oko 130 do 140 nuklearnih bojnih glava, a Pakistan između 150 i 160, što je blago povećanje od 2018.

Izvješće SIPRI-ija temelji se na javno dostupnim podacima, uključujući i one koje objavljuju službeni izvori u SAD-u ili Britaniji, zemljama koje su relativno transparentne u pogledu svog nuklearnog oružja.

SIPRI ističe da je potreban međunarodni pritisak kako bi se osiguralo da zemlje koje posjeduju nuklearno oružje daju više podataka o vlastitim zalihama, a Kile objašnjava da je to izazov jer se radi o tajnim programima.

Rusija objavljuje podatke na temelju sporazuma Novi START, kao i SAD.

Za Britaniju se procjenjuje da posjeduje 200 nuklearnih bojnih glava, Francuska 300, a Kina 290. Izraelske zalihe mogle bi iznositi 80 do 90 bojnih glava, a sjevernokorejske 20 do 30, no podaci o tome vrlo su upitni, napominje SIPRI.

Sjeverna Koreja je 2018., iako je objavila moratorij na testiranje nuklearnog oružja i balističkih raketa srednjeg i dugog dometa, nastavila svoj program razvoja nuklearnog oružja tretirati kao prioritet, navodi se u godišnjem izvješću SIPRI-ja.

Kile ocjenjuje da je moratorij “dobar znak, barem zasad”, no ističe da nije jasno koliko će trajati te dodaje da SAD i Sjeverna Koreja moraju nastaviti pregovore.

 

 

 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.