Foto: Vlada RH

Pogledajte kako je izgledao trenutak kada su Hrvati preuzeli avione Rafale: ‘Ovo je važan dan’

Autor: I.G.

U ponedjeljak,je Republika Hrvatska preuzela prvi od dvanaest nabavljenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale, u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj. Ceremonija, na kojoj su se okupili visoki dužnosnici i izaslanstva iz Hrvatske i Francuske, označila je značajan iskorak u jačanju borbene moći Hrvatske vojske

“Ovo je veliki dan za Hrvatsku, ali i za naše borbene pilote koji su pokazali koliko predane, profesionalne i stručne ljude imamo u redovima Hrvatske vojske”, poručio je ministar obrane Mario Banožić.


Iz Vlade su poručili kako je ovim iskorakom, uvođenjem u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo borbenih aviona četvrte generacije, Republika Hrvatska učinila povijesno jačanje ukupne borbene moći Hrvatske vojske.

Svečanoj ceremoniji nazočio je ministar Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frkom-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

S francuske strane ceremoniji je nazočilo izaslanstvo Oružanih snaga i ministarstva obrane Republike Francuske predvođeno inspektorom OS za ratno zrakoplovstvo gz Luc de Rancourtom.

Banožić: Nitko u regiji neće imati moćnije zrakoplovstvo

“Današnji dan od iznimnog je značaja za Republiku Hrvatsku, Oružane snage i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo“ rekao je ministar obrane Mario Banožić te naglasio kako je riječ o generacijskom uspjehu za koji je zaslužna upravo Vlada predsjednika Andreja Plenkovića koja je od početka prepoznala važnost ulaganja i jačanja sve tri grane Oružanih snaga.

“Želim naglasiti kako će upravo modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva učiniti da u ovom dijelu Europe nitko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno zrakoplovstvo”, rekao je te zahvalio svima koji su omogućili uspješnu realizaciju ovog projekta, od francuskih kolega, do hrvatskih pilota i tehničara.

Ministar je zahvalio francuskoj strani na suradnji i potpori koju je Francuska pružila u ovom cijelom procesu te izrazio zadovoljstvo što je zahvaljujući ovom projektu učinjen i značajan korak u odnosima Francuske i Hrvatske te da su postavljeni temelji za još dublju suradnju na bilateralnoj i europskoj razini te u multilateralnim formatima.

Milanović upozorava na borbene avione Rafale: ‘Lijepo i skupo, ali ne treba se previše zanositi’
Isto tako, osvrnuvši se na hrvatske borbene pilote koji se već mjesecima obučavaju u Francuskoj na avionima Rafale i koji su pokazali vrhunske vještine i profesionalnost, ministar je rekao: “Iako je ovo velik dan za Republiku Hrvatsku, ovo je velik dan za naše borbene pilote koji su pokazali koliko predane, profesionalne i stručne ljude imamo u redovima Hrvatske vojske. Hvala svakom našem pilotu, hvala svakom zrakoplovnom tehničaru na svemu što su pokazali tijekom obuke u Francuskoj: vi ste jamac sjajne budućnosti Hrvatske vojske i nezamjenjiva ključna snaga naših Oružanih snaga”, poručio je ministar Banožić.

Frka-Petešić: Hrvatska se opredijelila za najbolji avion

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić ujedno i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva nadležnog za nabavu višenamjenskog borbenog aviona rekao je kako mu je čast pozdraviti sve prisutne u ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na ovaj dan koji označava vrhunac dugog i složenog procesa.

“Taj proces sam vodio od 2019. godine zajedno s načelnikom Glavnog stožera admiralom Hranjem. Drago mi je da je na kraju tog iznimno metodičnog, rigoroznog i objektivnog procesa izabran upravo avion Rafale koji se u mnogočemu pokazao superiornijim od ostalih i što je preporuku Povjerenstva Vlada prihvatila i potvrdila i tako se opredijelila za najbolji avion, francuske, odnosno europske tehnologije”, rekao je.

Osvrnuvši se na partnerstvo i savezništvo Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije i NATO-a, poručio je kako dvije zemlje imaju visoko suglasje u mnogim pitanjima, od jačanje obrambenih sposobnosti do strateške autonomije Europe. ”Ovi posebni odnosi između naših dviju zemalja sada su pretočeni u Francusko-hrvatsko strateško partnerstvo koje ima za svrhu dodatno produbiti našu suradnju na političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, administrativnom i sigurnosno-obrambenom planu”, istaknuo je.
U tom smislu naglasio je kako nabava aviona Rafale za Hrvatsku predstavlja tehnološki iskorak i golem korak naprijed ne samo u modernizaciji već i u jačanju obrambenih sposobnosti: “Sposobnost projekcije snaga koju dobivamo Rafaleom duboko će promijeniti strateško pozicioniranje Hrvatske na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe. To će omogućiti da damo dodatni doprinos jačanju sigurnosti u našem dijelu Europe gdje će zračna nadmoć Rafalea biti bez premca”.

U kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova izazvanih agresijom na Ukrajinu Frka-Petešić je istaknuo, kako je osobito danas od posebne važnosti jačanje sveukupnih zračnih sposobnosti NATO-a te je u tom smislu naglasio da je hrvatska Vlada pravovremeno prepoznala trendove te u zadnjih sedam godina udvostručila proračun Hrvatske vojske i započela konkretna ulaganja u modernizaciju svih grana Hrvatske vojske.

Vučić priprema nešto opasno: ‘Doći će do novog rata na Balkanu’

Francuski general: Bila mi je čast surađivati s Hrvatima

Francuski general, inspektor francuskih Oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo gz Luc de Rancourt rekao je kako mu je bila iznimna čast surađivati sa Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom obrane. Poručio je kako je avion Rafale moćno i važno sredstvo pogotovo u aktualnim okolnostima promijenjenih sigurnosnih paradigmi izazvanim ratom u Ukrajini. Posebno je pohvalio hrvatske pilote i tehničare na trudu i sjajnoj obuci koju u Francuskoj provode zajedno sa kolegama iz francuskog ratnog zrakoplovstva.

U sklopu svečanosti primopredaje održan je prikaz sposobnosti francuskih VBA Rafale te su razmjeni službeni pokloni. Ministar Banožić od francuske strane dobio je maketu VBA Rafale sa hrvatskim oznakama, a francuskom generalu Rancourtu ministar je poklonio uokvirenu pilotsku kapu i pilotski znak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.