Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

PODUZETNIK OTKRIVA: Strašna priča o zvijezdi SDP-a! Zbog nje bi Hrvatska mogla izgubiti 65 milijuna eura! U spor se umiješala i Cherie Blair

Autor: Iva Međugorac / 7dnevno

Od lokalne političarke, supetarska gradonačelnica Ivana Marković gotovo je preko noći stasala u najpoznatiju SDP-ovku kada se drsko i svisoka uvukla u sukobe s predstavnicima Bleiburškog voda, odbijajući ih financijski potpomoći. Iako je od tog događaja prošlo podosta vremena, Marković ne izlazi iz fokusa javnosti. Bila je bliska sa Zoranom Milanovićem, u više nego korektnim odnosima bila je i s Davorom Bernardićem koji ju je na štetu stranačkog doajena Ranka Ostojića stavio na visoko mjesto stranačke liste za Sabor, a sada pak konkurira za članicu Predsjedništva SDP-a, ne spominjući da je za njezinu političku karijeru najzaslužniji kolega Arsen Bauk, štedljivi Bračanin koji se u međuvremenu djelomice distancirao od Ivane Marković puštajući je da se sama bori za svoj sve teži položaj. U splitsko-dalmatinskom kraju za supetarsku gradonačelnicu tvrde da je ambiciozna, drčna i pomalo drska, ali i da zaista s Rankom Ostojićem nije uspjela pronaći zajednički jezik. Zajednički jezik drčna gradonačelnica godinama ne pronalazi ni s Marionom Duzichem, koji je preko svoje američke tvrtke Waterman većinski vlasnik Svpetrus hotela, turističkog resorta koji je pod njegovim vodstvom u 20 godina od socijalističkog raspadajućeg mastodonta postao moderna perjanica bračkog turizma, o kojem je Grad Supetar postao potpuno ovisan u turističkom i ekonomskom smislu.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Investitor i povratnik

Marion Duzich je investitor i povratnik iz Amerike koji je u sklopu svog golemog resorta u Supetru još prije nekoliko godina dobio građevinsku i sve ostale dozvole za gradnju još jednog hotela sa 285 soba, akvaparkom i velikom garažom. No, u jednom od svojih brojnih poslovnih pothvata u Supetru i na Braču spriječen je prijedlogom prostornog plana grada Supetra, koji ujedno koči razvoj mjesta te dovodi u pitanje zapošljavanje 400 radnika, ali i investiciju vrijednu 30 milijuna eura. Naime, Grad Supetar upisao se kao vlasnik zemljišta Veli plac, na kojem je nogometno igralište NK Jadran, a koje je u vlasništvu Svpetrus hotela od 2005., kada su ga kupili od države za 17 milijuna kuna. Na tom zemljištu američki hotelijer, prema projektu, trebao je izgraditi garažu bez koje nema uvjeta za gradnju novog hotela sa 285 soba.

Kako Supetar ne bi ostao bez igrališta svog nogometnog kluba, razumni Duzich bio je spreman uložiti u gradnju novog nogometnog igrališta s hotelom i drugim sportskim sadržajima u tri kilometara udaljenom mjestu Mirca, a cilj mu je bio privlačiti sportaše u Supetar tijekom cijele godine. No Marković se svim silama bori za zaustavljanje tih investicija, što proizlazi i iz supetarskog prostornog plana koji ne dopušta gradnju novih kapaciteta, čime se ubija turizam, pa i provedba Duzicheve ideje o gradnji podzemne, javne garaže kojom bi se riješio problem parkiranja u centru Supetra.

Dugo Grad Supetar i Svpetrus hoteli vode spor oko vlasništva nad zemljištem Veli plac, a spore se i oko jedine ceste koja vodi do gradskog groblja i prolazi kroz njegovo hotelsko naselje. Ta cesta također je u vlasništvu Svpetrus hotela, a gradonačelnica je snagom sile vlasti oduzela privatno vlasništvo i cestu upisala kao vlasništvo Grada Supetra. Premda američki poduzetnik Duzich nudi izgradnju zamjenske prometnice, neposredno uz glavnu gradsku plažu, također na svojem zemljištu, gradska vlast Ivane Marković na taj scenarij ne pristaje, a sudski sporovi vode se cijelo desetljeće s promjenjivim rezultatima. Općinski sud u Supetru presuđuje u korist Grada Supetra, a Županijski sud u Splitu u korist Svpetrus hotela. Posljednja presuda otprije dva mjeseca glasi da su Svpetrus hoteli vlasnik zemljišta Veli plac, no Grad Supetar se žalio… Tako su i ove ljetne sezone posmrtne povorke u crnini išle cestom koja ide posred turističkog resorta, a okruživale su ih vesele obitelji u kupaćim gaćama i kupaćim kostimima. Da je slučaj poprimio ozbiljne, pa i međunarodne razmjere, potvrđuje nam odvjetnik Don Markušić koji je odrastao u Australiji, ali je u Zagrebu osnovao svoj ured.

Štiti ga zakon

“Ja sam Marionu Duzichu dao savjet, s obzirom na to da su on i njegova supruga američki investitori u Hrvatskoj, da idemo na međunarodni ugovor između Hrvatske i Amerike za zaštitu američkih investitora, što on jest. Premda je to lokalna sredina, hrvatska Vlada odgovara za sve investicije američkih investitora u Hrvatskoj. Mi pripremamo tužbu protiv Vlade RH, za što je kriva gradonačelnica Marković jer ona šteti Duzichu, a riječ je o velikoj financijskoj šteti i mi ćemo za to tužiti hrvatsku Vladu u Americi”, najavljuje naš sugovornik. Procjenjuje se inače da je riječ o šteti od 65 milijuna eura, drugim riječima, svi bi hrvatski građani zbog samovolje gradonačelnice Marković, izgubi li Vlada spor, trebali snositi te troškove.




“Imate ugovor između država koji štiti investitore, ovo je veliki prekršaj, a ja surađujem s Cherie Blair, ona je supruga bivšeg britanskog premijera i radi na takvim slučajevima, a ovog se slučaja primila jer je rekla da je strašno to što se Duzichu radi pa ga je odlučila zastupati radi pravde, a ne radi novca. Isto tako, budući da smo mi to sada pokrenuli, uključen je i američki ambasador. On se morao uključiti jer je to sada dignuto na međunarodni nivo. Mi to ne radimo da bismo nanijeli štetu državi, mi želimo reći drugim investitorima da mogu doći u Hrvatsku i da se problemi mogu riješiti i na međunarodnom nivou. Osim toga, želja nam je lokalnim dužnosnicima pokazati da oni ne mogu raditi što ih je volja bez posljedica. Ako Duzich pobijedi, to će biti velika poruka svima da paze što rade, ali i drugim investitorima da se sve može riješiti”, poručuje odvjetnik te dodaje da oni na državnoj razini, u Ministarstvu vanjskih poslova i pravosuđa, nemaju problema.

Žele rješenje

“Oni su jako susretljivi i žele to riješiti, i kad je SDP bio na vlasti, nisu mu ništa pomogli, a sada kad smo to podigli na međunarodni nivo, svi to ozbiljno shvaćaju osim gradonačelnice. Naš sljedeći korak su eksperti iz Londona koji su stručnjaci za objektivnu procjenu štete, oni će točno izmjeriti štetu, radimo to stručno i temeljito”, zaključuje naš sugovornik.




I dok američki hotelijer Duzich sa svojim timom radi stručno i temeljito, gradonačelnica se zaigrala sa Zakonom o komunalnoj infrastrukturi na temelju kojega je 500 tisuća četvornih metara zemljišta uzela državi, Crkvi i privatnim vlasnicima, među ostalim i Duzichevu hotelskom resortu, ali i bratu HDZ-ove novoizabrane saborske zastupnice Danice Baričević.

No, istodobno, gradonačelnica Marković očito nije odbila Duzichevu ponudu za financiranje helidroma u Supetru jer na sadašnji zapravo nelegalno slijeću helikopteri – tim se projektom, naime, pohvalila na društvenim mrežama. Na društvenim se mrežama gradonačelnica često hvali, ne spominjući pritom da je Grad Supetar u financijskom kolapsu i ne dotičući se uopće turizma od kojega njezini sugrađani žive. Naime, ona za turizam nije učinila ništa. Marković je očito odlučila graditi svoju političku karijeru, ne mareći za posljedice, a Duzich, s druge strane, ne spada u skupinu lokalnih amatera, iseljenik je i vlasnik te direktor Waterman Svpetrus hotela.

Posao u Teksasu

U Hrvatsku se iz Teksasa vratio prije više od dva desetljeća, na Braču slovi za najvećeg hotelijera, osim hotelskog resorta Kaktus, Hotela 8, autokampa i brojnih nekretnina u Supetru, u čiju obnovu i dodatne sadržaje svake godine ulaže gotovo cijelu zaradu, u Milni je izgradio hotelski resort Gava i zasebni Hotel M8, te zapošljava više od 600 ljudi, a i dalje posjeduje svoje tvrtke u Americi. U Galvestonu u Teksasu sagradio je hotele Double Tree by Hilton te je tako nagrađen kao lokalni poduzetnik godine, no u Hrvatskoj gradonačelnica Ivana Marković za njega očito iz nekog samo njoj znanog razloga nema sluha i to joj prolazi, ili joj je barem prolazilo dosad, kada ova priča poprima neugodnu, međunarodnu dimenziju koja bi nas sve skupa mogla skupo stajati. No, Ivana Marković prema hrvatskom zakonu, kao ni svi ostali lokalni dužnosnici, ne može snositi zakonske konzekvence za svoje političke odluke. Njezinu nerazumnu odluku platit će svi građani RH, a ona posljedice može snositi samo od svog biračkog tijela. Uz hipoteku od 65 milijuna eura potencijalne štete Republici Hrvatskoj, uz Arsena Bauka koji se od nje distancirao i uz otvoreno neprijateljstvo Ranka Ostojića, Ivana Marković ulazi u utrku za Predsjedništvo SDP-a. A SDP-u je dosta skandala.

BIVŠI HDZ-ov MINISTAR DOBIO OTKAZ!: ‘Ne znam zašto je to bitno, to nije važno’… Evo i koga još čeka slična sudbina!

Autor:Iva Međugorac / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.