Poduzetnik osumnjičen u aferi ‘Vjetroelektrane’: ‘Morali smo plaćati reket Hrvatskim šumama!’

Autor: dnevno

Milenko Bašić, poduzetnik osumnjičen u aferi ‘Vjetroelektrane’, javio se iz Bosne i Hercegovine za RTL kako bi naglasio da nije u bijegu, nego kod kuće te da je na policiju otišao dobrovoljno.

“Nisam ni u kakvom bijegu, kako se prenosi, nego sam kod kuće gdje inače boravim i gdje jedino imam prebivalište i boravište. I gdje me je ova istraga i zatekla. Jučer smo dobrovoljno otišli na policiju i sud dati izjavu kad smo čuli da imamo zahtjev za izručenje iz RH zbog kaznenog djela davanja mita za trgovinu utjecajem, a koje se temelji na navodima da smo putem police osiguranja za vjetropark sklopljenog sa Generali osiguranjem trebali isplatiti 45.000 eura preko provizije koju treba dobiti njezina sestra zaposlena u Generali osiguranju”, počeo je Bašić pa nastavio:

“Ono što želimo naglasiti, i jasnim predočenjem dokaza i potvrditi, da nikada nismo imali sklopljenu policu osiguranja za vjetropark s Generali osiguranjem niti sestrom prvoosumnjičene nego već dvije godine imamo policu osiguranja sklopljenu 16.08.2019., kada je započela gradnja vjetroparka, do 30.04.2020. s Izvor osiguranje. A od 01.05.2020 do 31.05.2021. s Triglav osiguranje. U prilog ovome ide i očitovanje Generali osiguranja kojim potvrđuju da nikada nisu niti izdali policu osiguranja niti imali poslovni odnos sa CEMP-om. A što je još vrlo važno da se razumije razina naše samostalnosti u odabiru police osiguranja za vjetropark je da tu policu i osiguravatelja moraju odobriti financijske institucije i proizvođač vjetroagregata kako bi se uopće sklopila.”

Sve ovo namjerava potvrditi i pred sudom.

“Spremni smo sve ovo pojasniti i dati iskaz te ćemo zatražit da nas se ispita u BiH i da se uzmu naši iskazi. Ovim putem ponovno naglašavamo da smo mi žrtve birokracije u RH, a posebno Hrvatskih šuma koja je dovela do svega ovoga jer nismo platili traženi reket od cca 1,5 milijuna kuna pa smo morali sve rješavati u zadnji tren, ali ipak u zadanim rokovima i značajno skuplje nego što nas po zakonu pripada. Ugovor sa Šumama smo u potpunosti ispoštovali i po njemu platili izvođačima 29 milijuna kuna, koji je po ugovoru trebao bit naš kredit kod Šuma koji se koristi u “prebijanju” naših međusobnih obaveza prema Šumama i po jasnim pravilima koja su zadana ugovorom”, objašnjava Bašić i naglašava:

Krak istrage u aferi Vjetroelektrane usmjeren je na osobe iz najbližeg kruga bivše gradonačelnice Knina




“Hrvatske šume nisu htjele razmatrati ugovor koji su ponudile nama, a potpisale su ga njihove ovlaštene osobe, i tako nas oštetili za cijeli iznos uložen u te ceste. Naime, Hrvatske šume nikada nisu ispunile svoju obavezu iz našeg međusobnog ugovora te napravile obračun i prijeboj međusobnih potraživanja nego su nas, znajući za naše rokove i nemogućnost čekanja sudskih procesa, ucijenile da platimo dodatnih 6,1 milijuna kuna služnosti na te iste ceste koje smo im predali u vlasništvo i na koje im po spomenutom ugovoru moramo plaćati godišnju naknadu za služnost u visini milijun kuna.”

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.