Foto: Petar Glebov/PIXSELL

PODRIVA LI ORBAN EUROPSKU UNIJU S RUSKIM CJEPIVOM: ‘Hoće li netko postati diktator ako se cijepi Sputnikom?’

Autor: Daniel Radman

Nedostatne količine i kašnjenje cjepiva u Europskoj uniji aktualan su problem kojem je Mađarska odlučila samostalno stati na kraj.

Vikor Orban odlučio se za nabavku ruskog cjepiva na ‘svoju ruku’, a to baš i nije sjelo svima unutar Unije pa i same Mađarske.

“Orban koristi ovu groznu situaciju da se bori protiv EU i njihovih vrijednosti. Nije ovo o COVIDU, ovo je politički rat protiv Europske unije”, poručio je za RTL Direkt Istvan Ujhelyi, mađarski zastupnik u Europskom parlamentu iz redova socijalista.

Je li riječ o politikanskom istupu mađarskog eurozastupnika ili Orban doista koristi situaciju da se naruga Uniji provjerili smo kod geopolitičkog analitičara Branimira Vidmarovića.

“EU nema striktnu zabranu na cjepiva, no bilo koje cjepivo – bez obzira je li prošlo testiranja u drugim zemljama – mora biti odobreno sa strane Europske agencije za lijekove. Pfizer i Moderna imaju odobrenje, Sputnik nema, i zbog toga prigovaraju Orbanu da na taj način riskira zdravlje svojih ljudi, čitave Europe i da podriva povjerenje u cjepiva. No, s druge strane jasno je da Orban u kontekstu zdravlja i sigurnosti svoje nacije želi što brže naći i koristiti alternative Pfizeru i Moderni. Tko zna koliko će procesi odobrenja europske Agencije za lijekove trajati, a Sputnikom je bez posljedica cijepljeno preko milijun ljudi”, pojasnio je Vidmarović razloge ‘za’ i ‘protiv’  Orbanove odluke.

No, vratimo se osnovnom pitanju, odnosno podriva li se nabavkom Sputnika EU i njezine vrijednosti.

“Naravno da mađarska oporba ima svoje razloge za kritiku Orbana. On se ne bori protiv EU, niti je želi rascijepiti. Orbanova odluka je pragmatična, po mojoj ocjeni to je briga za zdravlje naroda. Pametno je imati više opcija i prikupiti više proizvođača te napraviti diversifikaciju cjepiva za slučaj da neko cjepivo ne bude dovoljno učinkovito ili da je ugrožen opskrbni lanac, kao što je sada slučaj.




Orban u ovom slučaju ne politizira cjepivo i ne dijeli ga na istočno i zapadno kao što bi neki htjeli činiti. U tom ga smislu podržavam i volio bih da druge zemlje koje drže do zdravlja svog naroda i suvereniteta isto tako postupaju. Mislim da bi nabavka cjepiva od svih mogućih dobavljača bila dobra praksa unutar EU-a – ako cijepite građanina s ruskim cjepivom on neće automatski postati diktator“, poručio je Vidmarović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.