FOTO: Robert Anic/PIXSELL

POČINJE BITKA ZA REFERENDUM! Pitanja na Odboru za Ustav, Raspudić poručuje: ‘Što god da naprave oko covid potvrda, to je naš trijumf i njihovo podvijanje repa’

Autor: Dnevno, E.P.

Danas u Hrvatskom saboru od 11 sati održat će se sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Sjednicu je sazvao predsjednik Dražen Bošnjaković (HDZ).

Na dnevnom su redu dvije točke:

1. ZAHTJEV ZA RASPISIVANJE DRŽAVNOG REFERENDUMA GRAĐANSKE INICIJATIVE „ODLUČUJMO ZAJEDNO!“ – podnositelj: Organizacijski odbor Građanske inicijative „Odlučujmo zajedno!“

2. ZAHTJEV ZA RASPISIVANJE DRŽAVNOG REFERENDUMA GRAĐANSKE INICIJATIVE „DOSTA JE STOŽEROKRACIJE“ – podnositelj: Organizacijski odbor Građanske inicijative „Dosta je stožerokracije“.

Mjesecima su se lomila koplja oko pitanja covid potvrda, a oko samog Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemioloških mjera rasprave se vode na svim frontovima već dvije godine. Bilo na globalnoj ili lokalnoj razini, znanstvenici, političari i obični građani podijeljeni su oko mjera koje se provode i situacijom u kojoj se svijet nalazi protekle dvije godine.

Tako su i tema covid potvrda u Hrvatskoj koja je potaknula prikupljanje potpisa za referendum, ali i djelovanje vladinog Stožera i sve mjere koje se donose, potaknule brojne kontroverze i podigle buru u javnosti.




Potpise za referendum politički su predvodili Most-ovci uz podršku Domovinskog pokreta i još nekih opcija, a kao udruge građana predvodnici su bile udruge i pojedinci koji su organizirali masovni prosvjed protiv covid potvrda u Zagrebu.

Lome se koplja

Inicijative tvrde da su prikupili preko 400 000 potpisa za svaki referendum, a sad broje druge institucije.

Što očekuju u narednim danima, upitali smo Most-ovog saborskog zastupnika Ninu Raspudića.




“Što god da naprave oko covid potvrda, to je naš trijumf i njihovo podvijanje repa. Podsjećam da su za 4.1.2022. najavljivali prelazak na 2G odnosno samo cijepljenje i preboljene pa ništa od toga.
Vidimo totalno ludilo unutar EU po tom pitanju. Danska ukida sve mjere, a Austrija je prešla na obavezno cijepljenje”, rekao je Raspudić.

Iz Vlade i HDZ-a stižu informacije kako bi se covid potvrde mogle ukinuti puno prije održavanja referenduma, a politički komentatori smatraju kako bi premijer Andrej Plenković to mogao napraviti i da referendume prikaže besmislenima i obezvrijedi politički rezultat inicijativa organizatora, predvođene Most-om.

Referendum protiv Stožera

“Referendum je protiv Stožera i za promjenu Ustava, covid potvrde su samo jedan mali dio. Mi imamo plan za sve. Oni mogu ukinuti covid potvrde i prije, ali ovim referendumima morat će ukinuti i Stožer i odgovornost prebaciti na volju građana, odnosno na Hrvatski Sabor”, rekao nam je Raspudić.

Iz HDZ-a saznajemo da im nije svejedno i boje se pat pozicije: “Ovo nije dobro. U svakom slučaju će Most-ovci profitirati. Ako ukinemo covid potvrde, bacamo u vodu sav dosadašnji rad i struku koju smo slušali kad smo ih uvodili. To bi moglo značiti i da je onaj prosvjed urodio plodom”, rekao nam je izvor iz HDZ-a i dodao: “Ako pak ne ukinemo covid potvrde i Ustavni sud ne sruši referendumske inicijative, mogli bi biti u pat poziciji i politički jako oštećeni”, zabrinut je naš sugovornik iz vladajuće stranke.

Struka podijeljena

Što se tiče pravne struke i ona je podijeljena. Tako ćete na pitanja oko ustavnosti referendumskih pitanja dobiti različite odgovore – ovisno o tome koga pitate. Pravni i ustavni stručnjaci Mato Palić i Sanja Barić koje Most-ovci prozivaju HDZ-ovim stručnjacima reći će da pitanja moraju pasti na Ustavnom sudu, dok će pak pravni stručnjak Robert Podolnjak (inače bivši Most-ov ministar) reći da su pitanja u skladu s Ustavom.

Što se tiče znanosti i epidemiološke struke, u većini zemalja pa tako i u Hrvatskoj sve je više onih koji tvrde da pojavom omicron soja koronavirusa covid potvrde imaju sve manje smisla. Što nas čeka, vidjet ćemo već danas kad pitanja prođu Odbor za Ustav.

Autor:Dnevno, E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.