Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

POČELO JE! ŽESTOK UDAR NA MILANOVIĆA IZ BEOGRADA: Razbjesnio je sve! Hoće li odgovoriti na ovo?

Autor: Dnevno

Čedomir Jovanović, lider srbijanskog LDP-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, u programu N1 žestoko je reagirao na izjave Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, upućene Komšiću i Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

“Nije politički pristojno, ni ljudski na takav način odnositi se prema Komšiću. Ne zato što on ima s tim problem. To je poniženje za ljude koji su glasali za Milanovića. Što je suština poruke? Štao drugo žele reći? Da si dobar Hrvat ako glasaš za HDZ? Zašto on u Zagrebu ne glasa za HDZ? Na šta to liči? Oni bi htjeli da Bosna bude mostarskih ustaša, paljanskih četnika i balija? Svako u svoj tor. To nije EU politika, to nisu dostojni stavovi predsjednika jedne države, članice EU”, istakao je Jovanović.

“Kako oni to utvrđuju? Jesu li spremni i sami pristati na ta pravila? Govore li oni da bi svaki Srbin trebao glasati za SDS, Hrvat za HDZ, a komunista za SDP? Nećete promijeniti procese vrijđanjem Komšića. Komšić je dobio podršku zbog toga što ne pretpostavlja interese sebe kao Hrvata, koji je to potez povukao na štetu Hrvata? Razlikuje se jer je lojalan BiH, svojoj domovini. On je Hrvat i ima podršku ljudi koji su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Židovi, građani BiH. To moraju shvatiti”, poručio je gost N1.

Podsjećamo, Milorad Dodik, također član Predsjedništva sastao se u Zagrebu sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kao i Milanovićem, a nakon njega u službeni posjet došli su Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a.

Razgovarati u Zagrebu o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine sa premijerom Hrvatske i šefom vladajućeg HDZ-a – nije uredu, nije pristojno, a ni diplomatski i zato u takvim razgovorima ne bih sudjelovao”, poruka je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Šarmiranje bilo koga u ovakvim stvarima ne pomaže. Gospodin Izetbegović je, koliko sam vidio, iznio dosta tvrdo stav koji zagovara – da izmjene izbornog zakona kakve traži HDZ neće moći dobiti podršku”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).




Prema mišljenju Jovanovića – poruke koje su poslane iz Zagreba su besmislene, nepotrebne.

“To Tuđman nikada nije radio niti je tako govorio. Hajte Turci sa Alijom, a vi kod Slobe. Bosna ima svoj Ustav, Ustavni sud, Sud u Strassbourgu.. U Komšićevom mandatu se vraćaju izbori u Mostar. Dogovor je postignut jer se promijenila politička klima u zemlji”, rekao je Jovanović između ostalog.

“Dodik i Čović bi od cijele Bosne napravili Mostar. Nikada ne bi bilo izbora, institucije bi bile blokirane. To je taj plan. Gdje ne bi bilo Komšića – tamo bi bio Mostar”, rekao je.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.